Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Med ze smrkových výhonků

Med ze smrkových výhonků

Natrháme si 40 dkg mladých, světlounce zelených štětiček ze smrku, co teď právě vyrůstají (trháme na čistém místě bez výfukových plynů!). Skutečně jen ze smrku, nepoplést s tisem!

Smrkové štětičky v hrnci svařujeme se 3/4 l vody a vaříme půl hodiny od bodu varu. Nejlépe večer a necháme zakryté louhovat do rána. Vychladlé dobře scedíme, výhonky ještě vymačkáme, abychom nepřišli o cennou tekutinu.

Přecezený odvar pak s 1 kg krystalového cukru svařujeme na požadovanou medovou konzistenci - během míchání stále kontrolujte hustotu kápnutím na studený talířek, ať to nepřevaříte. Med pak nalejeme do malých skleniček, zašroubujeme a necháme dnem nahoru vychladnout. Přeju dobré chutnání, Orinka

Děkujeme za recept.

Lenka Moučková


3.5.2012   Rubrika: Konzervujeme   |   Komentářů 52   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,1/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Med ze smrkových výhonků

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-52
orinka
orinka - 6.5.2012 7:33

Kadla: kamarádka dělala na podzim na kampani v cukrovaře a je vystudovaný chemik. Nikdy mi nenapadlo, že cukr může být tak rozdílné kvality a prý ten, co kupujeme běžně, nemá vůbec dobrou sladivost. Když prý přinesla ten, co dostali jako deputát, manžel se nestačil divit, že mu do čaje stačí jedna lžička. A o třtinovém se teda moc pochvalně nevyjadřovala - k tomu já nemůžu nic říct, jelikož jsem ho nikdy nepoužila.smajlik - 26 Ale když je to na rozvaření do medu, tak si myslím, že by ho tam byla spíš škoda.

 
Leii
Leii - 3.5.2012 22:56

Mám ráda "med" i čaj ze smrkových výhonků smajlik - 47. Má to opravdu nezaměnitelnou příjemnou vůni. Já si v létě dávám do sklenice ten med, citronovou šťávu a doplním vodou - osvěžující letní pití smajlik - 46.

manka: třtinový nebo řepný, však je to obojí sacharóza, akorát jedna je hnědá - spíš našim dětem zvětšujeme jejich ekostopu, když místo evropské řepy upřednostníme exotickou třtinu smajlik - 26

 
Kadla
Kadla - 3.5.2012 15:58

manka: Taky jsem letos přemýšlela, že tam dám třinový cukr.. pokud se mi ho podaří sehnat za rozumnou cenu... už pár dní koukám, jestli ho někde nemají ve slevě...

 
manka
manka - 3.5.2012 15:14

tornado-lou: taky nechápu proč ne, můžeš dát i třtinový cukr. a navíc, snad to nebudeš dávat po litrech ne?

 
sharon
sharon - 3.5.2012 14:53

bože můj mě asi blbne PC nebo blbnu já...už je to zase ok...smajlik - 76

 
sharon
sharon - 3.5.2012 14:52

co to tu je ?....za způsob psaní ????

 
tornado-lou
tornado-lou - 3.5.2012 14:24

Bellana: Piafka: nj, jak myslíte smajlik - 2 já se snažím cukru v podobě cukru vyhýbat.

 
Bellana
Bellana - 3.5.2012 13:56

tornado-lou: Ani větší množství cukru neškodí. Šťáva z cibule je vynikající proti kašli a při nachlazení. Lze připravit buď s cukrem nebo s medem. Moje děti byly ochotné brát ten skoro stoprocentní cukr, zatímco med jim nejel, i když med na chleba měli rádi. Však toho člověk najednou nesmlsá celou sklenici.

 
Kadla
Kadla - 3.5.2012 13:53

orinka: Je to dobré i úplně samotné... smajlik - 16

 
orinka
orinka - 3.5.2012 13:41

Je to dobré i na chleba s máslem.

 
Piafka
Piafka - 3.5.2012 13:28

tornado-lou: jako medicínka při nachlazení, na lžičku a zakápnutý citronem, proč ne?

 
tornado-lou
tornado-lou - 3.5.2012 13:17

manka: tyjo, jestli je vhodný pro děti něco, co je odhadem ze 2/3 cukr, to trochu pochybuju. i když dobrý to určitě bude.

 
Kadla
Kadla - 3.5.2012 13:17

Já do toho smrkového medu vloni přidala květ akátu a květ bezu (zrovna to všechno kvetlo) a byl úplně nepřekonatelný...

 
Bellana
Bellana - 3.5.2012 12:30

Jednou jsme na procházce lesem šli kolem pokáceného smrku, který ještě nestačili odvětvit. Natrhali jsme z něho mladé jehličí a maminka z něho uvařila med. Byl vynikající. Kolega mi říkal, že mu moc chutná med, který jeho otec vaří z kopřiv. Ne z mlaďounkých, ale taky ne z přerostlých, které už kvetou. Letos na to nemám prostor, ale příští rok to vyzkouším z kopřiv z naší zahrady. Předpokládám, že se to dělá podobně jako tento smrkový.

 
orinka
orinka - 3.5.2012 11:57

Linda: jo, a nemaluj si, že tolik lidí má chuť piplat se s nějakým trháním a potom vařením medusmajlik - 14 To jen pár skalníchsmajlik - 31

 
orinka
orinka - 3.5.2012 11:56

Milda3: ten bezový med mi tolik nechutnal jako smrkový, to jehličí má vůni, kdežto bez.....no, trošku smrdí.smajlik - 68

 
orinka
orinka - 3.5.2012 11:55

Linda: neboj, v lese je smrků - a když z každého vezmeš trochu, ani se to nepozná.smajlik - 58

 
Milda3
Milda3 - 3.5.2012 11:50

orinka: to nebylo jen za první republiky,my si ten čaj ze smrkových větviček dělali na vandrech taky a později s dětma na dovolených v kempech a ještě jsme tam dávali malinové listy a různé bylinky,ten med občas dělávám taky a je moc dobrý a ještě ho dělám z pampelišek a jak psala Světlonoska že si počká na květ z bezinek,tak ty jsme si obalovali jako řízek, nebo jen v těstíčku a je to moc chutné,také jsme z nich nechali zkvasit moc dobrou limonádu a výborné víno

 
sharon
sharon - 3.5.2012 11:40

Linda: to doroste nebojsmajlik - 56...a spodní větve se mají stejně ořezávat aby se strom omladil.....

 
Linda
Linda - 3.5.2012 11:34

Kadla: na zahrade to beru, ale v prirode nemám pochopeni. Ano je to blbych 400g a na smrcku to neni videt.... 400g x buh vi kolik lidi, protoze med chutná fantasticky smajlik - 66

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-52
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78062.
Archiv anket.