Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Aby brambory dobře chutnaly

Aby brambory dobře chutnaly

Brambory v různých podobách neodmyslitelně patří k našemu jídelníčku. Pokrmů, které z nich můžeme připravit, je bezpočet. Uvařit a připravit brambory tak, aby byly skutečně dobré a neztratily příliš vitaminů a živin, není jen tak.

Vaříme, smažíme a zaděláváme těsto z brambor

  • Nové brambory se lépe škrábou, když jsou předem namočené v osolené vodě.
  • Vodu na vaření brambor předem trochu okyselte octem nebo citronovou šťávou. Uchovají si tak více vitaminu C.
  • Zmrzlé brambory mají nasládlou chuť. Přeneste je do místnosti, kde je přibližně 15 °C, a volně je rozložte. Tím brambory ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupejte, namočte do teplé vody a přiveďte k varu. Vodu slijte a brambory znovu zalijte vařící vodou, do níž jste přidali lžičku octa. Pak brambory uvařte.
  • Zbyly vám brambory a chcete je ohřát? Nakrájejte je na plátky, vložte na pánev na kousek másla a podlijte trochou mléka. Při ohřívání jimi potřásejte. Mléko a máslo jim dodají lepší chuť.
  • Chuť starých brambor vylepšíte, když je uvaříte v bujónu.
  • Syrové nastrouhané brambory rychle tmavnou. Tomu předejdete tak, že do nich vmícháte trochu mléka. Předtím můžete z brambor slít část vody, aby těsto nebylo příliš řídké.
  • Bramborová těsta připravujeme z brambor čerstvých nebo nejvýše den starých. Brambory, které jsou uvařené déle, dodají pokrmu nepříjemnou chuť.
  • Bramborové těsto na knedlíky, placky apod. připravujeme až těsně před vařením. Delším stáním těsto řídne a pak je třeba do něj zapracovat další mouku.
  • Když těsto vložíte do chladničky, budou se vám knedlíky snáze tvarovat.
  • Bramborovou kaši řeďte vždy jen horkým mlékem a ručně našlehávejte. Studené mléko vytvoří kaši mazlavou a ta šlehaná mixérem je zase příliš napěněná a rychle řídne.
  • Klíčící brambory nikdy nevařte ve slupce, protože obsahují jedovatý solanin. Oloupejte je a místa s klíčky důkladně vykrojte.
  • Smažené brambory budou křehké a křupavé, když je po oloupání a rozkrájení vložíte do studené vody, aby se z nich částečně vyplavil škrob. Po dvaceti minutách je sceďte, vysušte v utěrce a vkládejte do dobře rozehřátého tuku. Když brambory změknou a zesklovatí, vyjměte je a nechte prochladnout. Před podáváním jídla je ještě jednou vložte do rozpáleného tuku a nechte zčervenat.
    • Meryl


      6.6.2007   Rubrika:   |   Komentářů 6   |   Vytisknout

      Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

       

      Diskuse ke článku - Aby brambory dobře chutnaly

      Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
      Ota
      Ota - 6.6.2007 12:50

      Plněné Erteple v zimě v troubě, v létě na grillu .
      vemte patřičný počet erteplí ( podle velikosti, počtu lidí a následných chodů )

      Bramboru řízneme vejpůl a můžeme trochu vydlábnout ( já vynechávám) a pomažeme vnitřek nějakou super barbecue omáčkou ( nejlepší jsou z USA ale i tady už se dají koupi docela dobré )

      vložíme anglickou slaninu ( šunku,salám, pro vegetariány rajče nebo jen list bazalky, oregána nebo máty ) a převis neodřezávat ! Bylinky samozřejmě nutno přihodit i k masíčkové verzi
      Vložíme nebo vsypeme sýr podle chuti ....
      Připravíme alobálek a mezi alobal a ertepli můžeme vložit stejné nebo další bylinky mě se osobně osvědčuje rozmarýn ...

      Nu a pak již vložíme na grill .... výhody je že to můžete na grill vrazit ještě když hoří plamenem a nelze grilovat stejčky špízečky a tak ....

      dejte tomu cca 15-20 minut podle ohně a velikosti , v troubě o něco déle .. tak 20-30 minut
      smajlik - 62

       
      babkatapka
      babkatapka - 6.6.2007 12:46

      Zase nějaké nové fígle¨! Díky!!smajlik - 31

       
      Lhasa
      Lhasa - 6.6.2007 11:55

      Já jsem nedávno zkoušela vařit staré (hnusné, ale jiné zrovna nebyly po ruce) brambory ve vodě s troškou mléka. Že prý pak budou chutnější. No, nebyly... Po pravdě to byl hnus, velebnosti smajlik - 68

       
      Qwerty
      Qwerty - 6.6.2007 10:59

      Super tipy,některé znám a používám,jinými se ráda poučím.U nás jsou mužský bramborový,takže je dělám hodně.smajlik - 47

       
      nikahurry
      nikahurry - 6.6.2007 8:32

      tohle si hned tisknu a primagnetkuju v kuchyni na lednicku... diky za clanek smajlik - 61

       
      Sirka
      Sirka - 6.6.2007 7:09

      To je hotová věda smajlik - 55

       

      Sponzori

      Prohledej


      Výherci v soutěžích

      Soutěže na Soutez.cz

        Anketa

        Covid

        Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

        Celkem hlasovalo 77190.
        Archiv anket.