Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?
Rybí maso je zdravé, lehké a chutné. Pravda, ne každý ho má rád, ale myslím, že většina lidí si občas nějakou rybku k jídlu dopřeje. Ať už je to česká klasika – kapr nebo pstruh, či nějaká z moře. V každém případě je při jejich přípravě třeba dodržovat určitá pravidla, aby dobře chutnaly.
Chcete si v obchodě koupit čerstvou, nikoli mraženou rybu, a nevíte, zda se na „čerstvost“ můžete spolehnout? Zkontrolujete ji poměrně snadno. Čerstvou rybu poznáte podle toho, že je pěkně lesklá a má lesklé i oči. Žábry jsou krvavě červené a šupiny na povrchu těla dobře drží. Jestliže jste si čerstvou rybu koupili, musíte ji spotřebovat ještě týž den, případně ji vykuchanou a dobře očištěnou uložit do chladničky. Ovšem pozor – nejpozději do druhé dne!
Jak rybu odborně vykuchat
V první řadě musíte mít ostrý nůž. Rybu rozřízněte od řitního otvoru až po žábry a opatrně vyjměte vnitřnosti. Zvlášt velký pozor dávejte na žluč a nezapomeňte odstranit ani měchýř a střívka. Jikry nebo mlíčí můžete použít na polévku. Pak odřízněte hlavu, z níž nůžkami na drůbež odstřihnete žábry a nožem vyloupnete oči. Hlavu pak dejte vařit na polévku.
Správné stáhnutí z kůže provedete takto: odříznete hlavu, pod kůži podstrčíte nůž nebo palec ruky a kolem dokola odtahujte kůže od masa.
Ryby zbavíte šupin tak, že je položíte na stůl nebo na prkénko, přidržíte za ocas a šupiny odhrnujete nožem směrem od ocasu k hlavě. Používejte tupou stranu nože nebo ozubenou stranu škrabky. Jestliže jsou šupiny zaschlé, ponořte rybu do horké vody, ihned vytáhněte a v odstraňování šupin pokračujte.
Vaříme, smažíme, pečeme
Ryby pečeme v alobalu, který předtím potřeme olejem. Porce pečlivě zabalíme, aby při pečení nemohla vytékat šťáva. Doba pečení je podle velikosti porce asi 10–20 minut.
Chystáte-li se připravit ryby namodro, vyrovnejte je před vařením do pekáče a přelijte vařícím octem. Kůže pak zůstane pěkně modrá.
Ryby solené, jako např. slanečky, matjesy atd., částečně zbavíte soli opláchnutím, nebo tím, že je na několik hodin namočíte v mléce.
Syrové ryby před vařením zakapejte citrónem nebo octem. Maso se zpevní, zůstane bílé, navíc zmizí nepříjemný rybí pach, který bývá hodně výrazný hlavně u některých mořských ryb.
Zmrazené ryby před přípravou rozmrazujte zvolna. Filé nerozmrazujte vůbec.
Živé ryby udržujte v domácích podmínkách nanejvýš dva dny v čisté vodě. Občas ji promíchejte, aby se okysličovala. Rybu nekrmte.
13.6.2007 Rubrika: | Komentářů 25 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Já už mám za ta léta s přípravou ryb také celkem bohaté zkušenosti. Můj muž je totiž vášnivý rybář, takže doma ryby máme poměrně často. Jestli ale můžu doporučit, tak pokud s přípravou ryb takové zkušenosti nemáte, tak třeba tady https://www.zachytame.cz/rybarska-kucharka mají super rybářskou kuchařku. Z té se dá načerpat celkem dost inspirace.
My máme rybu tak 2x do týdne, takže si dovolím říct, že už se ze mě stává odborník, co se týče přípravy ryb. Taky mám různé vychytávky, jak si práci ulehčit. Hlavně jsem zjistila, že základ je kvalitní a hlavně ostrý nůž. Já mám nůž od značky F. Dick https://www.bavimevarit.cz/kuchynske-noze-f-dick/ a jsem s ním spokojená.
Jo a očička ty vyloupnu nožíkem v pohodě a dám psovi-vždy mlsně čeká, žábry zásadně vytrhávám rukou-nepekla bych rybu s nimi a ani nedělala z hlavy polévku protože přes žábra jde všechen bordel z vody... K
Rybičku v pohodě vykuchám,naporcuju a připravím k jídlu-většinou taky sama sním-jelikož je miluju
Na odstraňování šupin je bezva finta rybku polít vařící vodou z konvice-šupiny se odchlípnou a navíc se vyplaví veškerý bordýlek co byl na kůži-pak už jen v protisměru lehce seškrábnout rukou. Nejraději mám porce s kůží nařezané na mřížky a pečené na cibulce a másle ,sypané kmínem a solí..............
Z cizokrajných rybek sumeček pangasius-výborný pro děti je bez kostí,hejk,losos,žralok,........ K
catcat:
manka: napíchnout ty kachny, potvory jedny?
Meander: když ty slimáky kachny nežeroujdou i napíchnout na klacík s hřebíkem
Meander: přes rukavice slimák španělský pouze chladí
Ota: Na slimáka bych nesáhla ani v rukavicích. Některé věci prostě nedokážu. To bych si radši pořídila kachny.
Ota: sbírání jezusmarja omlouvám se
pro slabé povahy doporučuji k manipulaci při očištování ryby chirurgické rukavice....
ve zdravotnických potřebách krabice 100 ks cca za 80 kč
a na zahrádce jsou užitečné na zbírání slimošů
Qwea: už na ryby nechodím.... Neobnovila jsem lístek. Toho času néni nazbyt.
nikdy mi nenapadlo ty oči odstraňovat a ani to dělat nebudu
Meryl: já vařím a peču ryby i s očima, nikdy jsem je neloupala z důlků a navíc podle bílých očí se pozná, že je ryba hotová..
Meander: Meryl: nejhorsi jsou na rybach oci, smrad a kosti...
Meryl: když si pečeme pstruhy, podle toho, že oči zbělají (jak antiperle), tak poznám, že už to masíčko je hotový
Meander: rozumím. Já měla v tomhle článku velkej problém i to napsat: vyloupněte oči....
Žábry neostraňuju, zvedá se mi z nich žaludek, jen je vidím. A oči taky ne, protože to prostě nedokážu.
Aniž bych si masíroval své , čatovaním na štastných ženách, zbytnělé égo .....
Tak na ryby, na ryby je v Praze nejlepší zajít do restaurace Aromi na Praze 2
Ch.Z. Kochanská: Jen mám dojem,že je u vody poslední dobou víc rybářů,než ryb.