Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?

Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?

Rybí maso je zdravé, lehké a chutné. Pravda, ne každý ho má rád, ale myslím, že většina lidí si občas nějakou rybku k jídlu dopřeje. Ať už je to česká klasika – kapr nebo pstruh, či nějaká z moře. V každém případě je při jejich přípravě třeba dodržovat určitá pravidla, aby dobře chutnaly.

Chcete si v obchodě koupit čerstvou, nikoli mraženou rybu, a nevíte, zda se na „čerstvost“ můžete spolehnout? Zkontrolujete ji poměrně snadno. Čerstvou rybu poznáte podle toho, že je pěkně lesklá a má lesklé i oči. Žábry jsou krvavě červené a šupiny na povrchu těla dobře drží. Jestliže jste si čerstvou rybu koupili, musíte ji spotřebovat ještě týž den, případně ji vykuchanou a dobře očištěnou uložit do chladničky. Ovšem pozor – nejpozději do druhé dne!

Jak rybu odborně vykuchat

V první řadě musíte mít ostrý nůž. Rybu rozřízněte od řitního otvoru až po žábry a opatrně vyjměte vnitřnosti. Zvlášt velký pozor dávejte na žluč a nezapomeňte odstranit ani měchýř a střívka. Jikry nebo mlíčí můžete použít na polévku. Pak odřízněte hlavu, z níž nůžkami na drůbež odstřihnete žábry a nožem vyloupnete oči. Hlavu pak dejte vařit na polévku.

Správné stáhnutí z kůže provedete takto: odříznete hlavu, pod kůži podstrčíte nůž nebo palec ruky a kolem dokola odtahujte kůže odryby masa.

Ryby zbavíte šupin tak, že je položíte na stůl nebo na prkénko, přidržíte za ocas a šupiny odhrnujete nožem směrem od ocasu k hlavě. Používejte tupou stranu nože nebo ozubenou stranu škrabky. Jestliže jsou šupiny zaschlé, ponořte rybu do horké vody, ihned vytáhněte a v odstraňování šupin pokračujte.

Vaříme, smažíme, pečeme

Ryby pečeme v alobalu, který předtím potřeme olejem. Porce pečlivě zabalíme, aby při pečení nemohla vytékat šťáva. Doba pečení je podle velikosti porce asi 10–20 minut.

Chystáte-li se připravit ryby namodro, vyrovnejte je před vařením do pekáče a přelijte vařícím octem. Kůže pak zůstane pěkně modrá.

Ryby solené, jako např. slanečky, matjesy atd., částečně zbavíte soli opláchnutím, nebo tím, že je na několik hodin namočíte v mléce.

Syrové ryby před vařením zakapejte citrónem nebo octem. Maso se zpevní, zůstane bílé, navíc zmizí nepříjemný rybí pach, který bývá hodně výrazný hlavně u některých mořských ryb.

Zmrazené ryby před přípravou rozmrazujte zvolna. Filé nerozmrazujte vůbec.

Živé ryby udržujte v domácích podmínkách nanejvýš dva dny v čisté vodě. Občas ji promíchejte, aby se okysličovala. Rybu nekrmte.

Meryl


13.6.2007   Rubrika:   |   Komentářů 25   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jdeme na ryby aneb Co pak s rybou v kuchyni?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-25
koliaska105
koliaska105 - 20.4.2019 18:45

Já už mám za ta léta s přípravou ryb také celkem bohaté zkušenosti. Můj muž je totiž vášnivý rybář, takže doma ryby máme poměrně často. Jestli ale můžu doporučit, tak pokud s přípravou ryb takové zkušenosti nemáte, tak třeba tady https://www.zachytame.cz/rybarska-kucharka mají super rybářskou kuchařku. Z té se dá načerpat celkem dost inspirace.

 
Lucinka258
Lucinka258 - 11.2.2019 10:29

My máme rybu tak 2x do týdne, takže si dovolím říct, že už se ze mě stává odborník, co se týče přípravy ryb. Taky mám různé vychytávky, jak si práci ulehčit. Hlavně jsem zjistila, že základ je kvalitní a hlavně ostrý nůž. Já mám nůž od značky F. Dick https://www.bavimevarit.cz/kuchynske-noze-f-dick/ a jsem s ním spokojená.

 
Kamuška
Kamuška - 13.6.2007 20:51

Jo a očička ty vyloupnu nožíkem v pohodě a dám psovi-vždy mlsně čekásmajlik - 42, žábry zásadně vytrhávám rukou-nepekla bych rybu s nimi a ani nedělala z hlavy polévku protože přes žábra jde všechen bordel z vody...smajlik - 66 K

 
Kamuška
Kamuška - 13.6.2007 20:48

Rybičku v pohodě vykuchám,naporcuju a připravím k jídlu-většinou taky sama sním-jelikož je milujusmajlik - 58
Na odstraňování šupin je bezva finta rybku polít vařící vodou z konvice-šupiny se odchlípnou a navíc se vyplaví veškerý bordýlek co byl na kůži-pak už jen v protisměru lehce seškrábnout rukou. Nejraději mám porce s kůží nařezané na mřížky a pečené na cibulce a másle ,sypané kmínem a solí..............
Z cizokrajných rybek sumeček pangasius-výborný pro děti je bez kostí,hejk,losos,žralok,........ K

 
manka
manka - 13.6.2007 15:38

catcat: smajlik - 68smajlik - 4

 
catcat
catcat - 13.6.2007 15:18

manka: napíchnout ty kachny, potvory jedny?smajlik - 34smajlik - 34

 
manka
manka - 13.6.2007 14:28

Meander: když ty slimáky kachny nežerousmajlik - 26jdou i napíchnout na klacík s hřebíkemsmajlik - 42

 
Ota
Ota - 13.6.2007 13:36

Meander: přes rukavice slimák španělský pouze chladí smajlik - 42

 
Meander
Meander - 13.6.2007 13:11

Ota: Na slimáka bych nesáhla ani v rukavicích. Některé věci prostě nedokážu. To bych si radši pořídila kachny. smajlik - 68

 
Ota
Ota - 13.6.2007 12:08

Ota: sbírání jezusmarja omlouvám se

 
Ota
Ota - 13.6.2007 12:08

pro slabé povahy doporučuji k manipulaci při očištování ryby chirurgické rukavice.... smajlik - 33

ve zdravotnických potřebách krabice 100 ks cca za 80 kč

a na zahrádce jsou užitečné na zbírání slimošů smajlik - 68

 
Ch.Z. Kochanská
Ch.Z. Kochanská - 13.6.2007 12:07

Qwea: už na ryby nechodím.... smajlik - 65 Neobnovila jsem lístek. Toho času néni nazbyt. smajlik - 26

 
Juana
Juana - 13.6.2007 11:47

nikdy mi nenapadlo ty oči odstraňovat a ani to dělat nebudu

 
Pavla_L
Pavla_L - 13.6.2007 11:29

Meryl: já vařím a peču ryby i s očima, nikdy jsem je neloupala z důlkůsmajlik - 42 a navíc podle bílých očí se pozná, že je ryba hotová..

 
Viv :o)
Viv :o) - 13.6.2007 11:21

Meander: Meryl: smajlik - 68 nejhorsi jsou na rybach oci, smrad a kosti... smajlik - 66smajlik - 76

 
manka
manka - 13.6.2007 11:17

Meryl: když si pečeme pstruhy, podle toho, že oči zbělají (jak antiperle), tak poznám, že už to masíčko je hotový

 
Meryl
Meryl - 13.6.2007 11:13

Meander: smajlik - 16rozumím. Já měla v tomhle článku velkej problém i to napsat: vyloupněte oči....smajlik - 6smajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34

 
Meander
Meander - 13.6.2007 11:09

Žábry neostraňuju, zvedá se mi z nich žaludek, jen je vidím. A oči taky ne, protože to prostě nedokážu. smajlik - 68

 
Ota
Ota - 13.6.2007 10:34

Aniž bych si masíroval své , čatovaním na štastných ženách, zbytnělé égo .....

Tak na ryby, na ryby je v Praze nejlepší zajít do restaurace Aromi na Praze 2 smajlik - 27

 
Qwerty
Qwerty - 13.6.2007 10:25

Ch.Z. Kochanská: smajlik - 75Jen mám dojem,že je u vody poslední dobou víc rybářů,než ryb.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-25
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.