Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

V době ledniček a dlouhých lhůt trvanlivosti se vám možná bude tento článek zdát trochu zbytečný. Ale pár rad a fíglů, jak správně uchovávat mléčné výrobky či jak s nimi naložit, se může hodit každému.

 

Aby bylo mléko lahodné

  • Mléko vždycky uchovávejte v chladnu a temnu. Na světle ztrácí vitamin B.
  • Mléko se nepřipálí, když kastrůlek na svaření předem vytřete tenkou vrstvou másla.
  • Chcete-li si připravit kyselé mléko, přidejte do něj citronovou šťávu: na čtvrt litru mléka jednu lžičku.
  •  

      Sýry stále čerstvé

      • Tvrdé sýry neosychají, když je zabalíte do ubrousku namočeného v pivu nebo ve slané vodě. Na řezu je také můžete potřít olejem.
      • Vyschlé sýry ponořte na několik hodin do mléka, aby změkly.
      •  

          Aby šlehačka dlouho vydržela

          • Chcete-li, aby vám šlehačka na moučníku dlouho vydržela, a nemáte po ruce ztužovač, můžete si poradit i jinak. Vmíchejte do ní želatinu: želatinu nechte nabobtnat v troše smetany, pak ji sceďte a po lžících opatrně vmíchejte do ušlehané smetany. Na 1/2 l smetany použijte 20 g želatiny.
          • Šlehačku šlehejte vždy dobře vychlazenou. Zpočátku hodně prudce, a jakmile začne houstnout, intenzitu šlehání trochu zmírněte, aby se šlehačka nesrazila.
          •  

              Tvaroh by ve vaší kuchyni neměl chybět

              • Tvrdý tvaroh nevyschne, když jej namočíte do navlhčeného ubrousku nebo ponoříte do studené vody.
              • Oslizlý tvaroh můžete použít na výrobu domácího sýra: pokrájejte ho na kousky, prosolte, přidejte trochu kmínu a světlého piva. Směs natlačte do porcelánového hrnku a pevně a neprodyšně jej převažte. Nechte uležet a pak si můžete pochutnat.
              • Tvarohovou nádivku na koláče dávejte na těsto, které jste předem poprášili moukou. Těsto tak nezvlhne a dobře se propéká.
              •  

                Zdroj: J. Břízová, 1 000 rad pro domácnost

                Meryl


                21.6.2007   Rubrika:   |   Komentářů 51   |   Vytisknout

                Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

                 

                Diskuse ke článku - Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

                Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
                Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-51
                Lhasa
                Lhasa - 21.6.2007 17:02

                tyrkys: I ten dražší, na kterém je napsáno "živá kultura", může být v tomhle směru úplně bezcenný.
                Ch.Z. Kochanská: To je nejspolehlivější způsob a taky se ho snažím praktikovat. Ale třeba dvouletýmu dítěti stačí saturovat probiotika ve střevech skleničkou / kelímkem skutečnýho jogurtu smajlik - 58
                Kaca: Jo, Activie (původně Bio - pamatujete? Jenže to firmě Danone neprošlo, protože to nebylo vyrobeno biotechnologií) je typická ukázka klamavý reklamy, stejně jako actimel apod. Mnohem líp funguje acidofilní mlíko, kefír, kyška.

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 16:57

                tak já jdu provést jak zde kolega říká řádný fathernoon ....

                budliky na malýho, vykoupat ho a udělat misku kaše , nakrmit nějakou tu pohádku prostřednímu a nejstaršího se opatrně optat jaký měl puberťák den případně jestli něco nepotřebuje

                No a pak ty jogurty, přerovnat ty myčky a zkontrolovat smajlik - 69 jestli pro samá skripta dneska něco jedla....

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 16:35

                Viv :o): šmarjá dyť to moje Viv:-0sko taky smajlik - 38

                 
                Viv :o)
                Viv :o) - 21.6.2007 16:31

                Ota: to byla nadsazka, Otiku, vis? smajlik - 56smajlik - 42

                 
                mam-ča
                mam-ča - 21.6.2007 16:29

                Ota: Jo, a máslo je prý bílé a kráva fialová.

                 
                mam-ča
                mam-ča - 21.6.2007 16:27

                Ota: smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68
                ...a kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej. smajlik - 42

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 16:25

                Viv :o):a kdo testuje MF Dnes ?

                mam-ča: některým lidem přírodní produkty ani nevnutíte

                jogurt už nechutná .... zdá se jim to ostré a kyselé
                vajíčka jsou podělaná a skořápka je tvrdá
                sýr není krásně pravidelný a nařezaný na plátky
                a na mléku se nahoře hustí něco co se jim moc nezdá smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68
                a to kozí prý smrdí smajlik - 67

                 
                mam-ča
                mam-ča - 21.6.2007 16:20

                Jíme jogurty, které nejsou trvanlivé. Co v té hmotě může být živého, když to má měsíc trvanlivost ? smajlik - 76
                Stejně tak trvanlivé mléko je jen obarvená voda, bez ohledu na % tuku.
                Když mám čas, zajedu k sedlákovi pro mléko přímo od krávy a domácí máslo a sýry. Fakt se to těm kupovaným vůbec nepodobá. smajlik - 66

                 
                Viv :o)
                Viv :o) - 21.6.2007 16:13

                smajlik - 59 vy tady pomlouvate Actimel... a co test MF Dnes, no???? smajlik - 59smajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:53

                Kaca: tady dělali asi před dvěma lety velký test a takový ty minijogurty co se kupujou na plata ( deset příchutí ) nechali normálně ve 25-30 stupních měsíc ... a nic tomu nebylo takže tam musel bejt éček spousta a mlíko to vidělo někde hodně z dálky

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:50

                Kaca: Actimel je jedním z klasických podrazů .... tam je asi 1200 procent marže a vsadím botky, že mléčných kultur je tam míň než v jogurtu

                 
                Kaca
                Kaca - 21.6.2007 15:42

                rozhodně tedy ty živý kultůry a civilizace nevěřím ani jednomu "jogurtu" od Danone smajlik - 42 to se můžou jít s celou Activií a 14ti denním testem picnout.....vždyť je to škrob od pohledu, na to nepotřebuju ani mřížku na lednici smajlik - 68
                no o jejich Actimelu - ředěném jogurtu a jeho povýšení na lék ani nemluvím smajlik - 42


                jen mě mrzí, že ani svýmu dítěti nemůžu dopřát pořádnej jogurt...po takovým echt zdravým jako je Hollandia bych ji léčila dost dlouho smajlik - 17smajlik - 17smajlik - 17

                ale zase kdo ví?? třeba zrovna Danone by jí neublížila ...ale ani tak nemám odvahu to zkoušet...přece jen kultůry nekultůry, něco z mlíka v sobě asi přece jen mít budou smajlik - 68

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:35

                tyrkys: to rozhodně jsou ..... holandia pokud pamatuju to byl ten s mlýnem ? ten byl rozhodně dobrý

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:31

                Viv :o): neříkám že ne ... my jsme v CL kupovali jen různá semínka když jsme pekli ..... a taky určitou dobu byli jedni z mála s výběrem olejů .....

                Nevím jak teď ale tady rozhodně problém s bio jídlem přímo z farmy problém není. Pokud někdo chce nemusí do supermarkts páchnout a nemusí se vláčet přes půl města

                 
                tyrkys
                tyrkys - 21.6.2007 15:30

                Ota: testy si doma dělat nebudusmajlik - 20. Stejně jím jogurty hlavně proto, že mi chutnaj (viz třeba ta hollandie). Kultůry jsou bonussmajlik - 68

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:26

                manka: kde jsem to prosím pěkně napsal ...

                jen jsem navrhl případným zájemcům možnost si jednoduše ověřit jestli vám váš oblíbený produkt dává skutečně maximum nebo alespoň to co inzeruje na nálepce ...

                to je asi stejná rada jak zachránit oslizlý tvaroh ( nic proti joze břízové a meryl ale to je rada z a do doby kdy bylo jídla málo)

                 
                Viv :o)
                Viv :o) - 21.6.2007 15:24

                Ota: Country life smajlik - 70 sorry, to je ta nejodpornejsi kuchyne co jsem kdy jedla... bez chuti a bez zapachu... smajlik - 65

                 
                Viv :o)
                Viv :o) - 21.6.2007 15:23

                Ch.Z. Kochanská: smajlik - 75 ted sem to napsala smajlik - 34

                 
                Viv :o)
                Viv :o) - 21.6.2007 15:23

                na mou imunitu zadny jogurt nikdy nestacil... musela jsem brat laktobacily v tabletach... smajlik - 26 Jeden jogurt denne to moc nevytrhne... klinicky overeno na mem tele... smajlik - 42

                 
                Ch.Z. Kochanská
                Ch.Z. Kochanská - 21.6.2007 15:21

                Já si kupuji probiotika v lékárně, těm věřím smajlik - 64smajlik - 64smajlik - 64

                 

                Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-51
                Sponzori

                Prohledej


                Výherci v soutěžích

                Soutěže na Soutez.cz

                  Anketa

                  Covid

                  Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

                  Celkem hlasovalo 77194.
                  Archiv anket.