Bazalka – královna vaší kuchyně
Představte si horký letní den kdesi ve slunné Itálii: malá pizzerie na promenádě vedle písečné pláže, moře šumí, pofukuje lehounký větřík a před vámi leží jídelní lístek. Můžete si vybrat skoro jakékoli jídlo a jistě tam bude bazalka pravá, nejtypičtější bylinka italské kuchyně.
Bazalka je sice původem z Indie, ale byla oblíbená už ve starém Řecku, kde také získala své jméno. Řecké slovo „basileus“ znamená král a bylinka tohoto jména má zkrátka královskou vůni i chuť. Bazalka je hotový všeuměl mezi bylinkami – milují ji kuchařky i léčitelé. Jako léčivka je vhodná především ve formě čaje (1 lžičku sušené bazalky přelít hrnkem horké vody a nechat 5 minut louhovat), používá se na zklidnění trávicího traktu, a to jak při nadýmání, tak při žaludečních potížích nervového původu. Bazalka má také antiseptické účinky: při bodnutí hmyzem či drobném poranění kůže stačí rozemnout její listy a ranku jimi potřít. Používá se při léčbě nachlazení, migrény a její střídmá konzumace také podporuje tvorbu mateřského mléka.
Pěstování bazalky v našich podmínkách je trochu oříšek: na slunném, chráněném místě může růst i venku, většinou se však doporučuje pěstovat ji spíše jako hrnkovou rostlinu doma za oknem. Samozřejmě, bazalka je nejlepší čerstvá, ale máme-li opravdu velkou úrodu, můžeme ji sušit (pak ovšem ztrácí svou výraznou vůni), ještě lépe zmrazit.
Bazalka v kuchyni... Na tohle téma by se dalo sepsat mnoho stran kuchařek. Určitě vás napadá spousta skvělých jídel, za všechny jmenujme především italské pizzy s bazalkou, špagetové omáčky s bazalkou, vynikající pesto z bazalky a piniových oříšků, bazalkové marinády na maso a saláty s bazalkovými lístky. Podle mého názoru je však nejlepší letní recept s bazalkou tento:
Rajčata s mozzarelou a bazalkou
Potřebujeme: zralá rajčata, mozzarelu (mohou být i mozzarelové třešinky), ocet, olivový olej, čerstvou bazalku.
Rajčata nakrájíme na tenké plátky, poklademe kousky mozzarely, zakapeme octem a olivovým olejem a nakonec přidáme posekanou bazalku. K salátu podáváme čerstvou bagetu, nejlépe rozpečenou s česnekem.
Už se vám sbíhají sliny? Tak se pohodlně usaďte, třeba doma v kuchyni, nalijte si k těm rajčatům skleničku italského vína a vůně bazalky vás na okamžik přenese až k dalekému Středozemnímu moři...
3.7.2007 Rubrika: | Komentářů 5 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bazalka – královna vaší kuchyně
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Dneska sem koupila tak nadherny rajcata od farmare u silnice nejspis se jima prejim a puknu!
Ňam, ňam! Bazalka je opravdu skvost
no tu já užívám hodně,velice ráda experimentuji v kuchyni
Vcera sem mela nudle a pesto