Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Bazalka – královna vaší kuchyně

Bazalka – královna vaší kuchyně

Představte si horký letní den kdesi ve slunné Itálii: malá pizzerie na promenádě vedle písečné pláže, moře šumí, pofukuje lehounký větřík a před vámi leží jídelní lístek. Můžete si vybrat skoro jakékoli jídlo a jistě tam bude bazalka pravá, nejtypičtější bylinka italské kuchyně.

Bazalka je sice původem z Indie, ale byla oblíbená už ve starém Řecku, kde také získala své jméno. Řecké slovo „basileus“ znamená král a bylinka tohoto jména má zkrátka královskou vůni i chuť. Bazalka je hotový všeuměl mezi bylinkami – milují ji kuchařky i léčitelé. Jako léčivka je vhodná především ve formě čaje (1 lžičku sušené bazalky přelít hrnkem horké vody a nechat 5 minut louhovat), používá se na zklidnění trávicího traktu, a to jak při nadýmání, tak při žaludečních potížích nervového původu. Bazalka má také antiseptické účinky: při bodnutí hmyzem či drobném poranění kůže stačí rozemnout její listy a ranku jimi potřít. Používá se při léčbě nachlazení, migrény a její střídmá konzumace také podporuje tvorbu mateřského mléka.

Pěstování bazalky v našich podmínkách je trochu oříšek: na slunném, chráněném místě může růst i venku, většinou se však doporučuje pěstovat ji spíše jako hrnkovou rostlinu doma za oknem. Samozřejmě, bazalka je nejlepší čerstvá, ale máme-li opravdu velkou úrodu, můžeme ji sušit (pak ovšem ztrácí svou výraznou vůni), ještě lépe zmrazit.

bazalkaBazalka v kuchyni... Na tohle téma by se dalo sepsat mnoho stran kuchařek. Určitě vás napadá spousta skvělých jídel, za všechny jmenujme především italské pizzy s bazalkou, špagetové omáčky s bazalkou, vynikající pesto z bazalky a piniových oříšků, bazalkové marinády na maso a saláty s bazalkovými lístky. Podle mého názoru je však nejlepší letní recept s bazalkou tento:

Rajčata s mozzarelou a bazalkou

Potřebujeme: zralá rajčata, mozzarelu (mohou být i mozzarelové třešinky), ocet, olivový olej, čerstvou bazalku.

Rajčata nakrájíme na tenké plátky, poklademe kousky mozzarely, zakapeme octem a olivovým olejem a nakonec přidáme posekanou bazalku. K salátu podáváme čerstvou bagetu, nejlépe rozpečenou s česnekem.

Už se vám sbíhají sliny? Tak se pohodlně usaďte, třeba doma v kuchyni, nalijte si k těm rajčatům skleničku italského vína a vůně bazalky vás na okamžik přenese až k dalekému Středozemnímu moři...

Ilona Vališová


3.7.2007   Rubrika:   |   Komentářů 5   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Bazalka – královna vaší kuchyně

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
trdlo
trdlo - 7.7.2007 20:50

Dneska sem koupila tak nadherny rajcata od farmare u silnicesmajlik - 60smajlik - 60 nejspis se jima prejim a puknu!smajlik - 68

 
Lhasa
Lhasa - 3.7.2007 10:08

Ňam, ňam! Bazalka je opravdu skvost smajlik - 60smajlik - 47

 
babkatapka
babkatapka - 3.7.2007 9:42

smajlik - 57smajlik - 57

 
jasmine
jasmine - 3.7.2007 5:07

smajlik - 47no tu já užívám hodně,velice ráda experimentuji v kuchyni smajlik - 30

 
trdlo
trdlo - 3.7.2007 0:14

Vcera sem mela nudle a pestosmajlik - 57

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77179.
    Archiv anket.