Kali orexi! aneb Týden s řeckou kuchyní
Když se řekne řecká kuchyně, každému se asi vybaví hospůdka na pobřeží, u moře nebo v přístavu, kde všechno hraje modrou a bílou, zapadající slunce, racci, mořský vánek...
Mně ne. Můj nejkrásnější zážitek s řeckou kuchyní se odehrál vysoko v horách, kde se úzká silnička klikatila v horských serpentýnách a kde se před námi zčistajasna otevřela úrodná planina v sevření skal. Vešla se na ni akorát tak malá vesnička, za domy políčka a zahrádky, sem tam uvázaná koza. A uprostřed té zapadlé vesnice jediná hospoda s pergolou porostlou vinnou révou. Pod tou pergolou spolu s paní hospodskou seděli dva místní chlapíci, pro které jsme byli zjevením.
Náš oběd tehdy proběhl tak, že nás paní hostinská, malá a dobře stavěná osůbka s rašícím tmavým knírkem pod nosem, zatáhla do kuchyně a všechna jídla nám zkrátka ukázala. Jak by řekli staří Řekové, byla to ambrosie, pokrm bohů. Dostali jsme všechno, co se podává v turistických letoviscích, ale chutnalo to prostě úplně... jinak.
V řecké kuchyni můžete rovnou zapomenout na to, na co jsme zvyklí u nás: buchty, omáčky, máslo. Na řeckém jídelním lístku to bude nahrazeno spíš grilovaným masem či rybami, ovčími a kozími sýry, zeleninou, hustým řeckým jogurtem a spoustou olivového oleje. Právě proto je řecká kuchyně tak zdravá.
Řekové prožívají jídlo úplně jinak než my, je to pro ně spíše společenská událost. Předkrmy bývají většinou zeleninové, ať už grilované papriky s tradičním řeckým sýrem feta, nebo plněné vinné listy dolmades či okurkové tzatziki. K hlavním chodům patří maso či ryby: dnes už mezinárodní gyros, různé grilované či zapékané pochoutky nebo saganaki, smažený plátek fety obalený ve strouhance. Jako dezert si Řekové většinou dávají ovoce. Když už ale přijde na sladké, velmi oblíbená je baklava, dezert z lístkového těsta, jehož pláty jsou prolévány medem a prosypávány oříšky, nebo hustý řecký jogurt s medem a ořechy.
Z nápojů připomeneme několik typických zástupců slunného Řecka: v létě nás výborně osvěží frappé, ledová káva, z alkoholu se sluší připomenout řeckou specialitu retsinu, víno s pryskyřičnou chutí i vůní, koňak Metaxu a anýzový likér Ouzo, který se ředí vodou.
Nebudeme zde vyjmenovávat všechna jídla, se kterými se na dovolené v Řecku můžete setkat, ostatně, recepty těch nejznámějších vám budeme přinášet celý tento týden. Nezbývá než popřát dobrou řeckou chuť – Kali orexi!
13.8.2007 Rubrika: | Komentářů 4 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kali orexi! aneb Týden s řeckou kuchyní
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Pusina: Ouzo miluju a barbarsky neředím
tzatziki miluju, baklava mi v Athénách málem slepila zuby a ouzo je příšerný....
snad se nám v blízké budoucnosti konečně zadaří do toho Řecka na dovču zajet...
Já miluji čínskou kuchyni...
Řecká kuchyně je fantastická a takhle nějak jsem se stravovala o dovolených. Ještě tam mívají jídelny pro místní- nekuřácké, jednoduché, levné a s hotovkama. Fantazie