Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Malý průvodce vínem aneb Že su vůl, pil jsem grúl

Malý průvodce vínem aneb Že su vůl, pil jsem grúl

Máte rádi víno? Decinku k večeři či lahvičku k posezení s přáteli? Kupujete víno v krabici, nebo se ve vínech vyznáte a v obchodě si vybíráte své oblíbené odrůdy z osvědčených vinařství? Víte, jaký je rozdíl mezi vínem stolním a výběrem z cibéb? Pokud ne, pokusíme se vám to trošku objasnit.

Koncem léta se vinaři odeberou do vinic, sklidí hrozny a začne pro laika složitý proces výroby vína. Podle toho, jaké bylo počasí a jak se hroznům dařilo, kolik slunce vstřebaly a jak jsou sladké, se rozlišují jednotlivé typy vín, které se dostanou na náš stůl. Liší se především procentem cukru obsaženém v hroznech, z nichž jsou vyrobena, také podílem jednotlivých vinných odrůd, atd.

Asi nejobyčejnější je stolní víno. Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 11 stupňů přírodní cukernatosti. Může to být i směs odrůd, smí se doslazovat, naopak nesmí být označeno názvem odrůdy, vinařské oblasti ani ročníkem.

Jakostní víno (bývá označováno také jako „odrůdové“ nebo „známkové“) pochází z konkrétní vinařské oblasti, která je na něm uvedena, musí dosáhnout aspoň 15 stupňů cukernatosti a musí pocházet z 85 procent z jedné odrůdy.

Víno s přívlastkem je víno nedoslazované řepným cukrem a pochází z hroznů obsahujících vyšší obsah cukru. Víno s přívlastkem se smí vyrábět maximálně ze tří odrůd révy vinné. Kromě síry nesmí být použito žádné chemické konzervace. Musí na něm být uveden rok sklizně hroznů.

vínoDalší vína už jsou sladší a chuťově výraznější. Jsou to spíše záležitosti pro labužníky nebo se užívají jako dezertní vína, nedají se pít celý večer při posezení. Liší se především stupněm cukernatosti hroznů: kabinet (19 stupňů), pozdní sběr (21 stupňů), výběr z hroznů (24 stupňů), výběr z bobulí (27 stupňů, pochází z bobulí, které v teplém podzimu zvolna dozrávají a vysychají přímo na keřích) a výběr z cibéb (32 stupňů, cibéby jsou už vlastně hrozinky).

K nejsladším a nejluxusnějším patří ledové víno (vyrábí se z hroznů sklizených při teplotách nižších než -7 °C) a slámové víno (vyrábí se z hroznů, které jsou před zpracováním skladovány na slámě či rákosu).

Samozřejmě, vína se mohou lišit svou kvalitou. Z nevyužitých částí hroznů, ze stopek a slupek, které se macerují ve vodě s cukrem, se vyrábí tzv. druhák (na Slovácku také nazývaný grúl). Pokud máte rádi víno přímo ve sklípku, dejte si pozor, aby se vám nestalo to, co se stalo kdysi řediteli Slováckého muzea, když přijel do sklípku se skupinou umělců z Prahy. Nabízená vína jim pořád nechutnala, až do toho posledního se zamilovali. Vinař jim pak prozradil, že to poslední víno byl druhák, falešné víno. Ředitel potom do památeční knihy ve sklípku zkroušeně napsal: „Že su vůl, pil jsem grúl.“

Tak na zdraví!

Zdroj: Dašek, F., Pátek J.: Vinařská abeceda

Ilona Vališová


10.8.2007   Rubrika:   |   Komentářů 18   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Malý průvodce vínem aneb Že su vůl, pil jsem grúl

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Haninka
Haninka - 11.8.2007 20:03

Jeden můj známý něco dělal pro vinařskou společnost a dostal jako pozornost láhev ledového vína. Tak si ho schoval do spíže, až bude nějaká příležitost, že to otevře a pochutná si. Jednou přišel domů a tam seděla jeho žena s přítelkyní nad svářákem, hádejte z čeho...smajlik - 9

 
Dewey_Dell
Dewey_Dell - 10.8.2007 16:34

Já teda miluju bílé: rýnský ryzlink, pálava, teď na Moravě jsem objevila i kvalitu tamějšího vlašského smajlik - 57

 
babkatapka
babkatapka - 10.8.2007 16:31

alkohol naprosto žádnýsmajlik - 66smajlik - 66

 
talenka
talenka - 10.8.2007 16:29

Dewey_Dell: znovín, rulandské šedé, pozdní sběr - toť můj favorit smajlik - 57smajlik - 38

 
Viv :o)
Viv :o) - 10.8.2007 13:00

na vino mam alergii, takze zel... smajlik - 66 ja muzu jen tvrdy smajlik - 42

 
Ota
Ota - 10.8.2007 12:47

Dewey_Dell: bile ale s zenou solidarne prevazne piju cervene , protoze je mi blbe si otevrit lahev jen pro sebe ..... z cervenych asi nejvic Merlot nebo Malbec

Ledove kupuji obcas manzelce ( nebo Tokajske) to ona milujesmajlik - 61

Mam rad Chardonay Sauvignon a kdyz se zadari tak Muskat ....


 
Dewey_Dell
Dewey_Dell - 10.8.2007 11:30

Ota: a jaké máš nejradši ty? smajlik - 53smajlik - 61

 
Ota
Ota - 10.8.2007 11:26

Dewey_Dell: Meryl:

rado se stalo .... my jsme loni meli firemni excurs do vinarstvi tak odtud to knouhausmajlik - 33

 
Dewey_Dell
Dewey_Dell - 10.8.2007 10:32

Ota: Korektorka děkuje, jó, holt mínus je moc malý znamínko smajlik - 61

 
Meryl
Meryl - 10.8.2007 10:32

Ota: smajlik - 75díky za upozornění, už jsem opravilismajlik - 61

 
Ota
Ota - 10.8.2007 10:07

Mala oprava chybky v clanku ....
ledove vino se sklizi ne za teploty od 7 stupnu ale od minus 7 stupnu smajlik - 62

a pardon za hackycarky ... nejde to prepnout mizera jeden pocitac se trochu kous

 
elephant
elephant - 10.8.2007 10:03

talenka: smajlik - 75

 
talenka
talenka - 10.8.2007 9:47

elephant: pravdu díš smajlik - 75smajlik - 38

 
LenkaT
LenkaT - 10.8.2007 9:38

já si dám ráda skleničku dobrého vína. Ne často, ale když se něco slaví nebo jen i někdy doma, když je chuť. Protože se v tom sama nevyznám, nechávám si poradit. Ledové i slámové jsem ochutnala, je to dobré, slaďounké.

 
elephant
elephant - 10.8.2007 9:17

jasmine: naštěstí? vidíš a já si vždycky myslela, že dobré víno se pije, aby si člověk pochutnal a ne se zrumploval jak dobytek smajlik - 26
článek smajlik - 47

 
talenka
talenka - 10.8.2007 8:19

jasmine: proč naštěstí? smajlik - 71smajlik - 55smajlik - 26

já jsem barbar, já klidně piju výběr z hroznů celý večer smajlik - 72smajlik - 16smajlik - 57 smajlik - 72
cibéby jsem ještě neochutnala

manželovi jsem koupila k narozeninám ledové víno. Tehdy nevěděl, s čím má tu čest, tak celou tu dvojdecovku vyklopil do sklenice a že to jako vypije. Nějak nemohl smajlik - 68smajlik - 42 teď už jsme moudřejší smajlik - 58

a já se nemůžu dočkat, až si dám smajlik - 53 myslím, že první, co potkyši ochutnají, bude burčák smajlik - 57smajlik - 38smajlik - 38smajlik - 38

 
jasmine
jasmine - 10.8.2007 6:21

smajlik - 38smajlik - 66naštestí nepíji smajlik - 30

 
b+h
b+h - 10.8.2007 1:52

tak jsem zase o trosku chytrejsi.... smajlik - 47
(PS. ....a jestli cuco je grul, tak jsem ten jsem pila v 16, pac ted bych po sklenicce grulu lezela pod stolem... holt uz nic nevydrzim.... smajlik - 34)

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77050.
    Archiv anket.