Malý průvodce vínem aneb Že su vůl, pil jsem grúl
Máte rádi víno? Decinku k večeři či lahvičku k posezení s přáteli? Kupujete víno v krabici, nebo se ve vínech vyznáte a v obchodě si vybíráte své oblíbené odrůdy z osvědčených vinařství? Víte, jaký je rozdíl mezi vínem stolním a výběrem z cibéb? Pokud ne, pokusíme se vám to trošku objasnit.
Koncem léta se vinaři odeberou do vinic, sklidí hrozny a začne pro laika složitý proces výroby vína. Podle toho, jaké bylo počasí a jak se hroznům dařilo, kolik slunce vstřebaly a jak jsou sladké, se rozlišují jednotlivé typy vín, které se dostanou na náš stůl. Liší se především procentem cukru obsaženém v hroznech, z nichž jsou vyrobena, také podílem jednotlivých vinných odrůd, atd.
Asi nejobyčejnější je stolní víno. Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 11 stupňů přírodní cukernatosti. Může to být i směs odrůd, smí se doslazovat, naopak nesmí být označeno názvem odrůdy, vinařské oblasti ani ročníkem.
Jakostní víno (bývá označováno také jako „odrůdové“ nebo „známkové“) pochází z konkrétní vinařské oblasti, která je na něm uvedena, musí dosáhnout aspoň 15 stupňů cukernatosti a musí pocházet z 85 procent z jedné odrůdy.
Víno s přívlastkem je víno nedoslazované řepným cukrem a pochází z hroznů obsahujících vyšší obsah cukru. Víno s přívlastkem se smí vyrábět maximálně ze tří odrůd révy vinné. Kromě síry nesmí být použito žádné chemické konzervace. Musí na něm být uveden rok sklizně hroznů.
Další vína už jsou sladší a chuťově výraznější. Jsou to spíše záležitosti pro labužníky nebo se užívají jako dezertní vína, nedají se pít celý večer při posezení. Liší se především stupněm cukernatosti hroznů: kabinet (19 stupňů), pozdní sběr (21 stupňů), výběr z hroznů (24 stupňů), výběr z bobulí (27 stupňů, pochází z bobulí, které v teplém podzimu zvolna dozrávají a vysychají přímo na keřích) a výběr z cibéb (32 stupňů, cibéby jsou už vlastně hrozinky).
K nejsladším a nejluxusnějším patří ledové víno (vyrábí se z hroznů sklizených při teplotách nižších než -7 °C) a slámové víno (vyrábí se z hroznů, které jsou před zpracováním skladovány na slámě či rákosu).
Samozřejmě, vína se mohou lišit svou kvalitou. Z nevyužitých částí hroznů, ze stopek a slupek, které se macerují ve vodě s cukrem, se vyrábí tzv. druhák (na Slovácku také nazývaný grúl). Pokud máte rádi víno přímo ve sklípku, dejte si pozor, aby se vám nestalo to, co se stalo kdysi řediteli Slováckého muzea, když přijel do sklípku se skupinou umělců z Prahy. Nabízená vína jim pořád nechutnala, až do toho posledního se zamilovali. Vinař jim pak prozradil, že to poslední víno byl druhák, falešné víno. Ředitel potom do památeční knihy ve sklípku zkroušeně napsal: „Že su vůl, pil jsem grúl.“
Tak na zdraví!
Zdroj: Dašek, F., Pátek J.: Vinařská abeceda
10.8.2007 Rubrika: | Komentářů 18 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Malý průvodce vínem aneb Že su vůl, pil jsem grúl
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Jeden můj známý něco dělal pro vinařskou společnost a dostal jako pozornost láhev ledového vína. Tak si ho schoval do spíže, až bude nějaká příležitost, že to otevře a pochutná si. Jednou přišel domů a tam seděla jeho žena s přítelkyní nad svářákem, hádejte z čeho...
Já teda miluju bílé: rýnský ryzlink, pálava, teď na Moravě jsem objevila i kvalitu tamějšího vlašského
alkohol naprosto žádný
Dewey_Dell: znovín, rulandské šedé, pozdní sběr - toť můj favorit
na vino mam alergii, takze zel... ja muzu jen tvrdy
Dewey_Dell: bile ale s zenou solidarne prevazne piju cervene , protoze je mi blbe si otevrit lahev jen pro sebe ..... z cervenych asi nejvic Merlot nebo Malbec
Ledove kupuji obcas manzelce ( nebo Tokajske) to ona miluje
Mam rad Chardonay Sauvignon a kdyz se zadari tak Muskat ....
Ota: a jaké máš nejradši ty?
Dewey_Dell: Meryl:
rado se stalo .... my jsme loni meli firemni excurs do vinarstvi tak odtud to knouhau
Ota: Korektorka děkuje, jó, holt mínus je moc malý znamínko
Ota: díky za upozornění, už jsem opravili
Mala oprava chybky v clanku ....
ledove vino se sklizi ne za teploty od 7 stupnu ale od minus 7 stupnu
a pardon za hackycarky ... nejde to prepnout mizera jeden pocitac se trochu kous
talenka:
elephant: pravdu díš
já si dám ráda skleničku dobrého vína. Ne často, ale když se něco slaví nebo jen i někdy doma, když je chuť. Protože se v tom sama nevyznám, nechávám si poradit. Ledové i slámové jsem ochutnala, je to dobré, slaďounké.
jasmine: naštěstí? vidíš a já si vždycky myslela, že dobré víno se pije, aby si člověk pochutnal a ne se zrumploval jak dobytek
článek
jasmine: proč naštěstí?
já jsem barbar, já klidně piju výběr z hroznů celý večer
cibéby jsem ještě neochutnala
manželovi jsem koupila k narozeninám ledové víno. Tehdy nevěděl, s čím má tu čest, tak celou tu dvojdecovku vyklopil do sklenice a že to jako vypije. Nějak nemohl teď už jsme moudřejší
a já se nemůžu dočkat, až si dám myslím, že první, co potkyši ochutnají, bude burčák
naštestí nepíji
tak jsem zase o trosku chytrejsi....
(PS. ....a jestli cuco je grul, tak jsem ten jsem pila v 16, pac ted bych po sklenicce grulu lezela pod stolem... holt uz nic nevydrzim.... )