Týden ruské kuchyně na Šťastných ženách
Po dvou týdnech strávených ve společnosti středomořské kuchyně si uděláme malý gastronomický výlet do severnějších končin: do Ruska.
Stejně jako samotné Rusko, i jeho kuchyně a typická jídla jsou velice rozmanitá. Rusko je země extrémů. Žili a žijí tam lidé velice bohatí, pro něž není problém snídat šampaňské s kaviárem, ale také lidé velice chudí, kteří jsou odkázáni na to, co si vypěstují na zahrádce za domem. Co však mají všechny ruské stoly společné, je cit pro estetiku stolování a pocit, že ačkoli večeříte uzenou rybu s kyselou okurkou, vlastně máte hostinu o několika chodech jako car.
V ruské kuchyni zaujímají významné místo polévky. Určitě jste už slyšeli podivné jméno šči. Je to polévka podobná naší zelňačce, přísad však může být mnohem víc. Každý asi zná ruský boršč s červenou řepou a masem. K dalším specialitám patří třeba okroška, polévka založená na chlebovém kvasu, s rybou či masem a zeleninou, podávaná s vejcem.
K hlavním chodům samozřejmě patří různá masa, ryby, zelenina. Zmíníme zde dva známé hlavní chody: šašlik, marinované maso střídavě se zeleninou, grilované jako špízy, původem spíše z asijské části bývalého Sovětského svazu, dnes již však velmi rozšířený i v Rusku. A dalším typickým jídlem jsou pirohy, taštičky většinou z lístkového či kynutého těsta s různými náplněmi (zde platí opět heslo „co dům dal“, protože náplně mohou být masové, zeleninové, rybí...). K mnoha jídlům bývá podávána na dochucení kysaná smetana.
Ruské dezerty jsou někde na pomezí mezi východem a západem: najdeme zde koláče, bábovky a buchty, na jaké jsme zvyklí my, ale také různé ovocné kompoty, takzvané varenje, rosoly a ovocné pěny.
A dobré jídlo se také patří dobře zapít: ruské nápoje jsou kategorie sama pro sebe. Nesetkáme se s nimi jinde na světě. Mezi nejtypičtější nealkoholické nápoje patří zcela určitě kvas (z kvasnic), mědok (vyrobený z vody, do níž se přidává malé množství medu a chmele) nebo také mors (jemně kvašený nápoj z ovocné šťávy smíchané s vodou). Nejznámějším ruským alkoholickým nápojem je samozřejmě vodka. Dříve si ji většina Rusů pálila sama doma. Takové vodce se říká „samogona“ a kromě té nejtypičtější může mít i docela zvláštní příchuti (březovou, koprová, křenovou). Pokud se v Rusku pije ve společnosti, většinou se k ní podává i tzv. zakuska, což mohou být nakládané houby, maso, chléb, uzená ryba, kyselé okurky. Možná i díky tomuto zvyku k pití něco přikusovat jsou Rusové schopni vypít takové množství vodky, jak se vypráví, a kromě toho je to i dobrá prevence proti kocovině.
Doufáme, že naše nabídka ruských receptů obohatí vaše rodinné jídelníčky.
27.8.2007 Rubrika: | Komentářů 8 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Týden ruské kuchyně na Šťastných ženách
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Tyjo, uplne jsem na ten caj s varenjem zapomnela! Budu si to muset dnes udelat...akorat ty rusky marmelady jsou na to lepsi...ridky, bez pektinu, ale uz zadnou nemame.
Meander: aha, už jsem to našla v článku
Meander: co je varenje?
Babička sladila čaj angreštovým varenjem. Byla to bomba, až na ta zrníčka
kareta: to slyším prvně. Ale babička mi sladila čaj ovocným sirupem a to už není tak daleko. A bylo to super
A čaj slazený marmeládou, rosoly, kaše, sanze, .....
Já mám boršč ráda, doma ho někdy taky uvařím, manžel ho taky může.
ne boršč ne ,kdysi jem od podnikudostala tehdy SSSR za odměnu zadarmo,to snad bylo za trest,vyhádlá vyhublá jsem se vrátila,jen a ruská zmrlina to šlo a tak jsem hnd v Praze šla do jihočeské bašty se najíst,jediné co bylo kladem byl tehdejší Leningrad Aurora ,zpívající fontány ajiné ale hlad,hlad,ten byl věčný penize byli ale nebylo co koupit