Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Kuchyňské experimenty – merlík chilský

Kuchyňské experimenty – merlík chilský

Rádi při vaření experimentujete a objevujete nové potraviny, kterými byste obohatili váš jídelníček? Dnes vám představíme plodinu, jež v mnohých ohledech připomíná obiloviny. Pochází z horských oblastí Jižní Ameriky, z And, kde ji Indiáni pěstují už přes 6000 let. Jmenuje se merlík chilský, jinak také quinoa.

Indiáni nazývali merlík „matkou všech obilovin“, byla to pro ně posvátná rostlina. Není divu: jen málo rostlin dokáže přežít v takových nadmořských výškách. Merlík obsahuje velké množství bílkovin, minerálních látek a mastných kyselin. Je zdrojem vitaminů A, B2 a E, také vápníku, železa, mědi a zinku. Pro vysoký obsah hořčíku a železa je vhodný i jako prevence chudokrevnosti. Je snadno stravitelný a hodí se i pro bezlepkovou dietu. Spolu s amarantem (laskavcem) a pohankou patří mezi pseudocereálie (rostliny připomínající obiloviny).

Příprava

Merlík jsou drobná nažloutlá semínka. Každé semínko obaluje ochranná vrstva, obsahující tzv. saponiny – hořké látky, které chrání semena před ptáky a hmyzem. Člověk ho však hořkosti snadno zbaví. Semínka může důkladně propláchnout, případně merlík přes noc namočit, pak vodu vylít a dát ho vařit do nové. Některé firmy na trh dodávají merlík už propláchnutý.

Merlík se při vaření chová jako rýže: šálek merlíku zalijeme dvěma šálky vody a vaříme asi 20 minut. Když se voda vypaří, měl by být hotový. Podobně jako u rýže je třeba dobu varu pohlídat, aby merlík nebyl rozvařený, ale ani příliš tvrdý - zkrátka tak akorát.

Má jemnou, oříškovou chuť a dá se použít všemi možnými způsoby – naslano jako příloha k masu a omáčkám, jako ingredience do salátů s masem či zeleninou, podobně jako kuskus. Nebo nasladko, například ke snídani smíchaný s medem, ořechy, ovocem či jogurtem, případně vařený v mléce jako kaše.

 

Recept pro vaši inspiraci

Merlíkový salát se zeleninou

Potřebujete: 1 šálek merlíku (quinoa), olivový olej, 1 cibuli, merlík1 papriku, 2 mrkve, pár žampionů, stroužek česneku, sůl, zelené bylinky.

Postup: Merlík důkladně propláchneme, případně na pár hodin namočíme, pak vodu slijeme a vaříme v nové vodě. Zbavíme ho tím hořkosti. Osolíme, na 1 šálek merlíku nalijeme 2 šálky vody. Vaříme 15–20 minut, dokud se voda nevypaří. Mezitím na olivovém oleji orestujeme zeleninu, lehce posolíme, můžeme přidat bylinky. Podáváme jako samostatný lehký salát nebo jako přílohu k masu.
 

Znáte merlík? Používáte ho v kuchyni? Máte nějaký osvědčený recept?

Ilona Vališová


18.6.2008   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 15   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Kuchyňské experimenty – merlík chilský

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
marnas-ma
marnas-ma - 27.4.2010 9:28

dnes ho jdu vařit jako ryzoto tak mi držte palce at je to dobré smajlik - 66smajlik - 5smajlik - 5smajlik - 5

 
esunad
esunad - 19.6.2008 16:34

je vynikající, já ho kupuju ve zdravé výživě

 
Dewey_Dell
Dewey_Dell - 18.6.2008 19:10

Pokud vím, mají ho v DM-drogerii, nebo se dá sehnat i ve zdravých výživách.
nebo na netu:
http://www.rozmaryna.cz/obchod/product_info.php?products_id=791

 
resil
resil - 18.6.2008 18:37

Neslyšela jsem ještě o něm.Kde se prodává?

 
babkatapka
babkatapka - 18.6.2008 14:00

O tom jsem v životě neslyšela???smajlik - 66smajlik - 66

 
Sára
Sára - 18.6.2008 13:28

merlík neznám, ale ráda poznámsmajlik - 68smajlik - 57

 
Aja
Aja - 18.6.2008 9:54

Lhasa: Tak udělej čáry máry gůgli gůgli amááárééé....smajlik - 27

 
Elí
Elí - 18.6.2008 9:51

merlík taky neznám

 
Lhasa
Lhasa - 18.6.2008 9:49

Aja: Tak jinak: v článku o merlíku vidím zrní smajlik - 34

 
Aja
Aja - 18.6.2008 9:36

Lhasa: Ale je bylinasmajlik - 58Sklízí se z ní semena. Je to taková chundelatá rostlinasmajlik - 75

 
Zaffira
Zaffira - 18.6.2008 8:44

hm, já to znám přímo pod názvem quinua smajlik - 68
je to výborný, ale taky mě zajímá, kde se to dá sehnat u nás smajlik - 26

 
Lhasa
Lhasa - 18.6.2008 8:39

talenka: Viď? Taky bych to zkusila. A pořád si nemůžu zvyknout, že tenhle merlík NENÍ bylina smajlik - 68

 
talenka
talenka - 18.6.2008 8:29

ten první otazník tam neměl být, takže opravuji: To zní zajímavě! smajlik - 68

 
talenka
talenka - 18.6.2008 8:25

to zní zajímavě? Kde se to dá koupit? Ve zdravé výživě? Zkusila bych smajlik - 64 akorát bych asi manželovi nesměla říct, co to je, je ještě větší konzerva než já, ale pak si jistě dá říct smajlik - 68

 
Bety
Bety - 18.6.2008 8:04

smajlik - 26 merlík neznám, tohle je poprvé co o něm něco čtu. Ani jsem neviděla, že by se někde u nás prodával.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78160.
Archiv anket.