Kuchyňské experimenty – merlík chilský
Rádi při vaření experimentujete a objevujete nové potraviny, kterými byste obohatili váš jídelníček? Dnes vám představíme plodinu, jež v mnohých ohledech připomíná obiloviny. Pochází z horských oblastí Jižní Ameriky, z And, kde ji Indiáni pěstují už přes 6000 let. Jmenuje se merlík chilský, jinak také quinoa.
Indiáni nazývali merlík „matkou všech obilovin“, byla to pro ně posvátná rostlina. Není divu: jen málo rostlin dokáže přežít v takových nadmořských výškách. Merlík obsahuje velké množství bílkovin, minerálních látek a mastných kyselin. Je zdrojem vitaminů A, B2 a E, také vápníku, železa, mědi a zinku. Pro vysoký obsah hořčíku a železa je vhodný i jako prevence chudokrevnosti. Je snadno stravitelný a hodí se i pro bezlepkovou dietu. Spolu s amarantem (laskavcem) a pohankou patří mezi pseudocereálie (rostliny připomínající obiloviny).
Příprava
Merlík jsou drobná nažloutlá semínka. Každé semínko obaluje ochranná vrstva, obsahující tzv. saponiny – hořké látky, které chrání semena před ptáky a hmyzem. Člověk ho však hořkosti snadno zbaví. Semínka může důkladně propláchnout, případně merlík přes noc namočit, pak vodu vylít a dát ho vařit do nové. Některé firmy na trh dodávají merlík už propláchnutý.
Merlík se při vaření chová jako rýže: šálek merlíku zalijeme dvěma šálky vody a vaříme asi 20 minut. Když se voda vypaří, měl by být hotový. Podobně jako u rýže je třeba dobu varu pohlídat, aby merlík nebyl rozvařený, ale ani příliš tvrdý - zkrátka tak akorát.
Má jemnou, oříškovou chuť a dá se použít všemi možnými způsoby – naslano jako příloha k masu a omáčkám, jako ingredience do salátů s masem či zeleninou, podobně jako kuskus. Nebo nasladko, například ke snídani smíchaný s medem, ořechy, ovocem či jogurtem, případně vařený v mléce jako kaše.
Recept pro vaši inspiraci
Merlíkový salát se zeleninou
Potřebujete: 1 šálek merlíku (quinoa), olivový olej, 1 cibuli, 1 papriku, 2 mrkve, pár žampionů, stroužek česneku, sůl, zelené bylinky.
Postup: Merlík důkladně propláchneme, případně na pár hodin namočíme, pak vodu slijeme a vaříme v nové vodě. Zbavíme ho tím hořkosti. Osolíme, na 1 šálek merlíku nalijeme 2 šálky vody. Vaříme 15–20 minut, dokud se voda nevypaří. Mezitím na olivovém oleji orestujeme zeleninu, lehce posolíme, můžeme přidat bylinky. Podáváme jako samostatný lehký salát nebo jako přílohu k masu.
Znáte merlík? Používáte ho v kuchyni? Máte nějaký osvědčený recept?
18.6.2008 Rubrika: Náš domov | Komentářů 15 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kuchyňské experimenty – merlík chilský
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.dnes ho jdu vařit jako ryzoto tak mi držte palce at je to dobré
je vynikající, já ho kupuju ve zdravé výživě
Pokud vím, mají ho v DM-drogerii, nebo se dá sehnat i ve zdravých výživách.
nebo na netu:
http://www.rozmaryna.cz/obchod/product_info.php?products_id=791
Neslyšela jsem ještě o něm.Kde se prodává?
O tom jsem v životě neslyšela???
merlík neznám, ale ráda poznám
Lhasa: Tak udělej čáry máry gůgli gůgli amááárééé....
merlík taky neznám
Aja: Tak jinak: v článku o merlíku vidím zrní
Lhasa: Ale je bylinaSklízí se z ní semena. Je to taková chundelatá rostlina
hm, já to znám přímo pod názvem quinua
je to výborný, ale taky mě zajímá, kde se to dá sehnat u nás
talenka: Viď? Taky bych to zkusila. A pořád si nemůžu zvyknout, že tenhle merlík NENÍ bylina
ten první otazník tam neměl být, takže opravuji: To zní zajímavě!
to zní zajímavě? Kde se to dá koupit? Ve zdravé výživě? Zkusila bych akorát bych asi manželovi nesměla říct, co to je, je ještě větší konzerva než já, ale pak si jistě dá říct
merlík neznám, tohle je poprvé co o něm něco čtu. Ani jsem neviděla, že by se někde u nás prodával.