Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení

Týniny tipy a triky na usnadnění vánočního pečení

Čas, kdy se naše domovy provoní vůní pečeného vánočního cukroví, je tady. Máme pro vás několik tipů, které vám mohou tuto práci usnadnit, a těšíme se, že se svými tipy zapojíte i vy.

Týniny fígle a vychytávky

Ráda bych se s vámi podělila o své malýmé fígly, které z pečení vánočního cukroví sejmou punc těžké a tvrdé práce.

Předně do pečení zapojuji techniku. Věřte, že nikdo nepozná, zda jste krém pracně ručně třeli půl hodiny nebo ho měli za pár minut hotový v robotu. Dalším skvělým pomocníkem je mikrovlnná trouba, pečící papír a další drobné vychytávky.

Všechna těsta připravuji najednou. V mixéru, který nevymývám, postupně vyrábím těsta od světlých po kakaové. V mixéru si také předem nasekám najemno ořechy.

Připravená těsta balím do přilnavé fólie, popíšu a uložím v ledničce. Některý z následujících večerů všechna zpracuji a upeču. A poslední večer, který věnuji vánočnímu pečivu, patří plnění a zdobení.

Veškeré pečivo rozvaluji mezi dvěma díly přilnavé kuchyňské fólie, jen trošku podsypávám hladkou moukou. Těsto se nelepí, nešpiní okolí.cukrovi
Čokoládu rozpouštím v mikrovlnné troubě spolu s tukem a vláčnou ji udržuji v míse s horkou vodou, kterou (pokud je třeba) vždy na chvíli naliji do rychlovarné konvice a zase přihřeji.
Pokud je v receptu „natřít čokoládou půlku pečiva“, tak je nenatírám, ale půlku namočím do čokolády, pokládám na pečící papír a na chvíli dám do ledničky. Čokoláda ztuhne a z pečícího papíru se pak dá pečivo pěkně sundat a máte tak čokoládu z obou stran.

Tip na slepování krémem či marmeládou: je pracné mazat pečivo nožem, zkuste to jako já - naplňte krém či marmeládu do sáčku (stačí i igelitový, pokud nemáte cukrářské sáčky), odstřihněte roh. Na desku si narovnejte spodní díly pečiva a krém či marmeládu na ně nastříkejte. Krém se "rozmaže" přiklopením druhého dílu.

Tolik Týna. Jaké triky používáte vy, abyste si co nejvíce usnadnily pečení vánočního cukroví? Podělte se a inspirujte navzájem.

 

 

www.brydova.cz

Týna + redakce


1.12.2008   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 99   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-80 | 81-99
sharon
sharon - 7.12.2009 14:09

MilcaC: tak tohle vyzkouším....řezy se žloutkovou polevousmajlik - 57

 
mamoch
mamoch - 6.12.2009 14:23

Naše nejoblíbenější pudingové rohlíčky.
50 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru,35 dkg Hery,3 celá vejce,5 vanilkových pudingů,1 balíček vanilkového cukru, 1 prášek do pečiva. Uděláme těsto a na nastříkáme na plech rohlíčky- nebo jiné tvary. Slepujemě čímkoli a máčíme polovinou v čokoládě. Jsou měkké hned, dají se péci klidně těsně před Vánoci. Mňam- nepečeme nic jiného.

 
MilcaC
MilcaC - 6.12.2009 11:21

a na plech ořechový řez se žloutkovou polevou:

25 dkg másla
25 dkg ml. cukru
12 dkg hl. mouky
25 dkg mletých ořechů
5 bílků

poleva 5 žloutků, 20 dkg cukru

Máslo s cukrem dlouho míchat, přidat ořechy a po umíchání mouku. Pak vařechou přimíchat sníh z 5 bílků.
Péct na 150 stupńů asi 25 min
na horké rozetřít polevu ze žloutků a cukru a vrátit do vypnuté trouby na cca 10 minut

Krájíme na malé kostky

 
MilcaC
MilcaC - 6.12.2009 11:17

a k pečení vaječný koňak smajlik - 64:

8 žloutků, 30 dkg mletého cukru a 1 vanilkový cukr utřeme do hladké pěny

šlehačku a 1/2 l mléka uvařit

po vychladnutí smíchat a přidat kondenzované slazené mléko a 1/2 l rumu

 
MilcaC
MilcaC - 6.12.2009 11:15

Nejoblíbenější jsou u nás úlky:
28 dkg cukru moučka
28 dkg ořechů
bílek
můžete přidat trochu kakaa

Vypracujeme těsto, vytlačujeme do formičky úlku (nebo nových vosích úlů), plníme krémem a stavíme na dětské piškoty

 
parabolka
parabolka - 5.12.2009 19:11

místo podmašťování mám spray, je to moc fajn

 
sharon
sharon - 5.12.2009 10:01

pozor na zdobení perníčků kdy si sníh dáte do mikrotenového sáčku propíchnete dírku a zdobíte, už se mi stalo, že sáček rupnul ve švu a všechen sníh mi kydnul na perníčky.......smajlik - 99

 
sharon
sharon - 5.12.2009 9:59

já bych se už bez pečícího papíru taky neobešla, ale pozor není papír jako papír, už jsem koupila i nastříhaný na velikost plechu a stál za prd, pečivo se i na něm přichytávalo........smajlik - 48

 
sharon
sharon - 5.12.2009 9:56

Pracny pečené z tatranek:
- - - - - - - - - - - - - - - - --
300g hl.mouky,4 tatranky, 250G ztuženého rostl.tuku,100g moučkového cukru.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --
Tatranky nastrouháme a zpracujeme s ostatními přísadami v těsto.Necháme hodinu odležet a poté vtlačujeme do formiček a upečeme.Hotové buď pocukrujeme nebo zdobíme polevou.

 
sharon
sharon - 4.12.2009 19:15

talířismajlik - 76 dílkysmajlik - 76

 
sharon
sharon - 4.12.2009 19:14

do vánoční hovězí knedlíčkové polévky patří i domácí nudličky :
rozšlehám v hlubokém talířy dvě vajíčka, přisypávám polohrubou mouku až je těsto tužší přendám na pomoučený vál a vyhnětu ....rozdělím na 4 díky a z každého vyválím tenkou placku kterou nechám osušit na rozprostřeném balícím papíru na stole......potom dám placky na sebe, pokrájím na pásy cca 3-4cm a zešikma pokrájím nudle která pořádně usuším , uskladním do krabice. Zavářím rovnou do polévky.....dnes jsem válela 6 placek.....ufsmajlik - 9

 
forte
forte - 4.12.2009 6:37

Maličká historka
Měla jsem fofr,pekla vánoční cukroví,hostila malou neteř,starala se o 3děti a poslouchala hudrování manžela,který poletoval kolem našeho domečku a předstíral,že taky pracuje.V tom blázinci jsem si otevřela okno kuchyně(přízemí),aby mi upečené plechy rychleji chladly.Jen jsem se otočila od hotových kousků,už tam byla kočka a snažila se ochutnávat.Honem jsem plechy přesunula na parapet okna.Bohužel jsem si nevšimla,že pod oknem je ohnutý manžel-jak se narovnal,všechny plechy schodil.Byla jsem na mrtvici,jen děti byly nadšené a sbíraly si popadané cukroví z tatínkových zad.

 
sharon
sharon - 3.12.2009 13:05

BEZLEPKOVÉ MEDVĚDÍ TLAPKY
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --
350g kukuřičné mouky,150g másla,120g strouhaných vlašských ořechů,50g karobové mouky,hřebíček a skořice podle chuti.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
dobře vyhnětené těsto nechte v chladu asi den odpočinout.Poté vyválejte a vykrajujte tvary a upečte.

 
sharon
sharon - 2.12.2009 12:12

Vylehčené kokosové řezy:
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
30ghladké mouky,200g kokosu,40g hery,150g cukru moučka,špetka soli,3 žloutky,1lžíce rumu,sníh ze 4 bílků.
.........................................................................
Heru se solí, žloutky cukrem a rumem ušlehejte do podoby pěny,přidejte kokos a sníh s moukou.
Těsto rozetřete na plech a upečte.
Poté je překrojte na polovinu, potřete džemem a slepte, nakrájejte na malé kostičky, každý kousek ozdobte čoko.polevou a posypte kokosem.

 
Oska
Oska - 2.12.2009 9:03

za sebe musím prohlásit, že od té doby, co byl vynalezen pečící papír, se mi peče výrazně lehčeji, pochválen buď jeho vynálezce smajlik - 47smajlik - 47smajlik - 47

doporučuji péct cukroví až těsně před vánoci, jinak vám ho rodina do vánoc ještě sežere a budete muset péct znovu smajlik - 20smajlik - 20

 
Cinderella
Cinderella - 2.12.2009 8:52

poradit asi neporadím, protože jsem v podstatě začínající cukrářka, ale mám jasno v tom, že místo cukroví udělám smajlik - 43 kýbl tiramisu, je to rychlé, nepečené a má to nesrovnatelně větší úspěch než piplat se s malinkatým cukrovím smajlik - 42 no a ušetřený čas můžeme věnovat sami sobě smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 44

 
sharon
sharon - 1.12.2009 10:38

ROZINKY jenž chcete naložit do rumu, nejprve zpařte horkou vodou, potom je naložte do rumu a vše nechte projít asi minutu mikrovlnou troubou.
Výsledek bude potom nesrovnatelně lepšísmajlik - 45

 
sharon
sharon - 1.12.2009 10:35

ZAPÉKANÉ LÍSKOVÉ OŘÍŠKY:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
25dkg hlad.mouky,3dkg cukru moučka,20dkg měkkého másla (Hery) ,1 žloutek, lískové oříšky.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vypracuj těsto a nechej krátce odležet.
Těstem pak obal jádra oříšků a dej péct.
Po upečení je obal v cukru s vanilkou.smajlik - 46

 
sharon
sharon - 1.12.2009 10:31

Jak oloupat lískové oříšky od slupek ? Opraž je na suché pánvi a v utěrce podrť, oloupou se sami......smajlik - 75

 
sharon
sharon - 1.12.2009 10:30

Já kupuju většinou v Globusu moučkový cukr od TTD v oranžovém pytlíku, "CUKR MOUČKA,EXTRA JEMNÁ", je sice dražší, ale jemňounký na polevy atp, nemusí se vůbec přesívat, je to půl kilovka se značkou KLASA....doporučuju a na takové to "přestříkání cukroví čokoládou jsou bezvadný polevy v sáčku který vrazíš do horké vody, ustřihneš rožek a můžeš přestříkávat......smajlik - 47

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-80 | 81-99
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78222.
Archiv anket.