Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vůně a chutě v kuchyni

Vůně a chutě v kuchyni

Znáte to: Jdete na návštěvu, už přede dveřmi vás v nose pošimrá vůně nějaké dobroty a vy se snažíte rozpoznat, co to je. Libá vůně linoucí se od nedaleké restaurace vás přiměje vstoupit a nechat své chuťové buňky hýčkat kuchařským uměním zdejšího šéfa kuchyně. Co způsobuje ony vůně?

Je to z velké části KOŘENÍ. Nepřeberné množství různých druhů koření, které jsou na trhu k mání, dává křídla fantazii všem, od šéfkuchařů až po začínající hospodyňky.

Červená paprika:

Sladká nebo pálivá. Je národním kořením Španělů a Maďarů. Možnosti použití má velice široké. Přidává se do gulášů, omáček, jíšek, ale i jako koření do láku k nakládání sýrů nebo mas.

Pepř:

Pěstuje se v tropických oblastech. Pepř bílý i černý je velice aromatický, vhodný do salátů, pikantních pokrmů i polévek. Je výborný na trávení.

Chilli:

Velice ostré papričky rozemleté na jemný prášek. Používá se do ostrých jídel, pikantních past, ale třeba i do koktejlů.

Kmín:

Guláš bez kmínu by nebyl guláš! Kmín lze zakoupit celý, mletý nebo drcený. Je výborný k ochucení polévek, gulášů nebo třeba zelí. Má využití i jako domácí léčitel. Pomáhá proti nadýmání a křečím.

Zázvor:

Mletý zázvor se používá při pečení moučníků a různého pečiva. Strouhaný je výborný k rybě nebo pečeni. V obchodech lze zakoupit i výtečné zázvorové pivo.

Jalovec:

Je typický svou výraznou chutí připomínající pryskyřici. Je nedílnou součástí mysliveckých hodů a zvěřině dodá jedinečnou chuť. Výborně poslouží i při přípravě masa k uzení.

Koriandr:

kořeníKlobásy, uzené nebo dušené maso, to je jen příklad toho, kde se dá koriandr použít. Je lehce palčivý, a přesto nasládlý.

Hřebíček:

Svařené víno, jablečný kompot, domácí uzená šunka… Hřebíček používáme celý nebo mletý.

Bobkový list:

Vavřín neboli bobkový list se pěstuje ve Středomoří. Svou jedinečností zajistí výbornou chuť omáčkám, polévkám, ale třeba i marinádám nebo zálivkám.

Mnoho druhů koření lze smíchat a používat jako kořenící směsi. Například směsi do gulášů, na pizzu, do sekané, na gyros atd.

A jak jste na tom vy? Vystačíte se základním kořením: pepř, kmín, paprika, nebo se bez všemožného koření neobejdete? Na které koření nedáte dopustit? Kupujete hotové směsi, nebo si mícháte sami?

kominice


11.3.2009   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 15   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vůně a chutě v kuchyni

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Almega
Almega - 11.3.2009 15:19

Vždycky,když vidím nějaké nové směsi koření v obchodě,tak si koupím a ochutnávám.Bohužel většina je příliš pálivá,to nesnáším,a tak používám jen ty osvědčené stále dokola,např.argentina,krkovička,řízek atd.Mám taky ráda kmín,tak ho všude pašuju.

 
sharon
sharon - 11.3.2009 15:10

orinka: super, díky....smajlik - 56

 
orinka
orinka - 11.3.2009 14:21

sharon: přesně to mám na mysli, jdeš po šikmé rampě dál a napravo je malinká prodejnička se vším možným kořením, je tam paní, která poradí. Myslím, že je to prodejnička U Lubana. Udělají i dárkový balíček, když si nevíš rady, co vzít na návštěvu.

 
sharon
sharon - 11.3.2009 13:57

orinka: v Riegrovce vlevo ???? myslíš jak je tam i prodejna s tiskem ,novinama ??? Tam je nějaké koření, můsím tam zabrousit, díky.smajlik - 31

 
orinka
orinka - 11.3.2009 12:46

sharon: mají všecky super i hypermarkety, speciální prodejna je na začátku Riegrovy ulice vlevo když jdeš k náměstí.

 
sharon
sharon - 11.3.2009 11:30

orinka: tak to si ji musím sehnat....vím, že mi tenkrát ty masové placičky moc chutnali, navíc mi byli připravené s láskou....smajlik - 24

 
orinka
orinka - 11.3.2009 11:07

sharon: ano, já! Tu mám ve špajzu neustále, ta je opravdu výborná a nezaměnitelná. Sekané dává správné grády. Pak je ještě velice dobrá a aromatická Adžika, taky do různých slaných směsí.

 
sharon
sharon - 11.3.2009 11:04

používáte někdo "čubricu"......nebo tak nějak, jednou jsem s tímto kořením jedla karbanátky a byly mňam....smajlik - 57

 
talenka
talenka - 11.3.2009 10:50

Mám hrozně ráda míchané směsi koření od Toníčka zes Plzně smajlik - 16 Nechávám si je posílat přes celou republiku a asi bych měla od něj brát provizi, protože šířím jeho slávu dál. Moravská klika Šťastných žen si objednává hromadně a pak to na srazech vypadá jako v drogovém doupěti - přerozdělují se balíčky různé velikosti smajlik - 34
Ale takové Formaggio nebo Chimichuri je famózní smajlik - 57 Kebab, Garam masala... smajlik - 60
S tímhle koření musí uvařit chutně i největší nemehlo...

 
Ota
Ota - 11.3.2009 10:11

u nás doma z dalších používám : kumín, kari, kurkumu a masalu a přiznám se že kmín do guláše nedávám nikdy.
Tymián si pěstuju sám,bazalku, rozmarýnu a oregano taky ale vždy si přivezu od přátel z řecka divoké oregáno usušené to je naprostá bomba.
Na ryby hojně sypu "provensálskou směs" ...

 
orinka
orinka - 11.3.2009 9:57

JarkaP: já jsem koriandr vystopovala v kysaném zelí, které kupuju od výborného výrobce. Tam chutná skvěle. Práškový koriandr jsem odvážně prskla pod maso, ale asi jsem ho dala tak málo, že nebyl poznat. Proto bych ráda věděla, kolik se ho má dát a jestli by větší množství bylo ještě zdravé.

 
Jarča*
Jarča* - 11.3.2009 9:44

Já jsem si do kuchyně pořídila na zeď 4řadovou sadu kořenek, protože se mi to MOC líbilo. Ale mám je spíš jako dekoraci. Koření používám jen to základní, občas nějakou směs na grilování atd. Jídla s bazalkou, rozmarýnem, tymiánem apod. mi moc nechutnají, nejsem na to zvyklá. Koriandr mám taky a ještě jsem nepřišla na to, do čeho se dává - poradí mi někdo?smajlik - 71smajlik - 61

 
sharon
sharon - 11.3.2009 9:38

dadka: přesně jako ty, aspoň to nemusím znova vypisovat....a moc mám ráda JALOVEC...do každého dušeného masa,do svíčkové, do rajské....všude pár kuliček , dokonce je prý zdravejsmajlik - 54

 
dadka
dadka - 11.3.2009 9:22

Nejčastěji používám pepř tří barev, papriku, česnek, kmín, majoránku, muškát,skořici,bobkový liost, chilli, někdy koupím směsi na ryby, grilování apod. Koření si sama nemíchám.Ale dnes se dostane koupit strašná spousta koření.

 
orinka
orinka - 11.3.2009 8:48

Co ten koriandr? Chuť má příjemnou, jenom nevím, jaké množství ho použít do jídla cca pro 4 osobysmajlik - 26

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77046.
    Archiv anket.