Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Lindino vánoční cukroví

Lindino vánoční cukroví

Vánočnímu pečení nikdy moc nedám, maximálně spatlám linecká kolečka a pár vanilkových rohlíčků, obvykle až mezi svátky upeču vánočku, dřív to nestíhám, a koupím po balíčku od různých dánských cukroví. Ale letos peču. Asi je to konstelací hvězd, ale já mám všechny 3 prosincové víkendy volno, takže zdobím, peču a kdo ví, možná že i poprvé v životě před Vánocemi vygruntuji, i když Tessie s Millie budou asi jiného názoru, a jak já budu uklízet, ony ve stejným tempu (ne-li rychleji) budou demolovat.

A teď zpátky do kuchyně. Od kolegyně jsem vyškemrala vyzkoušené recepty, ale (proč sakra u všeho dánského musí být ale?) musím je pro vás trošku počeštit. V Dánsku poměrně lehce sehnatelné koření v Čechách neexistuje. Za pomoci internetu a několika slovníků jsem si opět rozšířila znalosti. Třeba takový nevinně vypadající nelliker, sakra to jsou přece karafiáty. To ani ti praštění Dánové nemůžou vymyslet, aby do vánočního cukroví přidali půl lžičky sušených namletých karafiátů! No jo, až ve třetím slovníku byla zmínka, že vedle karfiátu je to taky hřebíček. To už zní poživatelně.

Hotová kořenící směs na pepřové kuličky se v nouzi dá taky podomácku namíchat, prima. A největším oříškem klejner ve výrobězůstává hjortetaksalt. V doslovném překladu je to rozdrcený roh jelena. Hmm ve středověku pravděpodobně běžná surovina, ale dneska? Ne, to jsem určitě jenom blbě přeložila. Tak jsem zapátrala po internetu, co že to vlastně je. Až na stránkách ministerstva pro kontrolu potravin jsem našla, že je to na jemný prášek rozdrcená směs nepoživatelných částí vysoké zvěře – kosti, parohy, chrupavky a tak, používající se převážně do cukrářských výrobků, aby vydržely dlouho křupavé... To jsem se zase poučila.

Takže jsem zaexperimentovala, upekla jsem polovinu dávky cukroví podle receptu a druhou polovinu bez této záhadné ingredience a donesla oboje chlapům do práce na ochutnání. Chuťově v cukroví žádný větší rozdíl nebyl, to podle původního receptu bylo křupavější a ani po několika dnech nezměklo. A při pečení se z trouby linul jemný smrádek čpavku, kolegyně mi potvrdila, že tak to má být, když se ten jelení prášek zahřeje, prý smrdí po čpavku.

Hmm, prima, vždycky jsem si myslela, že při vánočním pečení voní být vanilkou, skořicí a tak. Mám smůlu, peču v Dánsku a barák mi smrdí čpavkem. A to už vůbec nemluvím o záhadnosti jménem potaske, ve slovníku to neexistuje a přítel Google to přeložil jako potaš, což, jak mi jedná šťastná žena vysvětlila,  je přídavná surovina pro výrobu skla/porcelánu. Ať dělám, co dělám, tak z toho cukroví neupeču, a tak jsem tuto záhadnou ingredienci v českém překladu vypustila.

Brunekager – hnědé koláčky (nevím proč, ale děti je milují)

625 g i míň hladké mouky

375 g tuku na pečení nebo másla

250 g tmavého cukru (v případě nouze lze nahradit bílým cukrem)

asi 1,5 dl tmavého sirupu (a opět lze nahradit světlým sirupem a nebo v nejhorším případě medem)

1 lžička skořice

1 lžička mletého hřebíčku

2 lžičky natronu (=jedlé sody)

nastrouhaná kůra z jednoho citronu nebo pomeranče

nasekané mandle v množství dle chuti

... a 10 g suroviny pro výrobu skla (nemusíme mít všechno, a tak to vynecháme)

Všechno smíchat dohromady, pozor s moukou, občas se nespotřebuje všechna, podle toho, jaký sirup/med použijeme. Z těsta vytvoříme váleček o průměru asi 5cm a dáme ho ztuhnout do lednice do druhého dne. Po vyndání z lednice nakrájíme váleček na 3-4 mm silné plátky a pečeme na 175 °C asi 15 minut, ale doba pečení závisí na tloušťce koleček.

Vanillekranse – vanilkové věnečky

260 g másla

185 g cukru

375 g hladké mouky

2 vanilkové lusky

vanilkový cukr dle chuti

1 vejce

sekané mandle dle chuti

... a sem by měla přijít špetka sušeného paroží

Rukama rozdrolit máslo do mouky, přidat obsah vanilkových lusků a zbytek ingrediencí. Vypracované těsto dáme přes noc do ledničky. Druhý den vyrobíme z těsta, buď ručně, nebo pomocí nástavce na masovým strojku, věnečky. A pečeme na 175 °C.

Jødekager – židovské koláčky

300 g hladké mouky

200 g másla

125 g cukru

… a jedná lžička sušeného paroží

1 vejce na potření

Z mouky, másla a cukru vytvoříme těsto, které vyválíme na hodně tenko, skleničkou vykrajujeme kolečka, která pomažeme rozkvrdlaným vejcem a posypeme cukrem, skořicí a sekanými mandlemi. Pečeme opět na 175 °C.

Těsto můžeme opět nechat uležet v ledničce do druhého dne.

Pebernoedder – pepřové oříšky

2,5 dl vařící se vodybrunekager

500 g cukru

375 g másla

... a jak jinak opět lžička sušeného paroží

2 - 3 lžičky kardamomu

a asi 1 kg hladké mouky

Rozpustíme cukr a máslo ve vařící vodě, postupně přisypáváme mouku a ostatní ingredience, nakonec těsto dopracujeme rukama na vále. Nemusíme spotřebovat všechnu mouku, těsto má být lepivé. Z těsta vyválíme tenké válečky (asi na tloušťku prstu) a dáme do ledničky do druhého dne. Potom z válečku nakrájíme 3 - 4 mm kousky a ty pečeme na 180 °C asi 10minut.

Pokud máte rádi kořeněné cukroví, místo kardamomu můžete dát směs mletého koření a to po 1,5 lžičkách skořice + zázvoru + hřebíčku + pepře (= 1,5 lžičky od každého koření)

Finskbrød – finský chlebík

500 g hladké mouky
400 g másla

100 g cukru
1 vejce na potření

50 g mandlí
2 lžíce cukru
Z mouky, másla a cukru vytvoříme těsto, které vyválíme na placku o tloušťce asi 1 cm. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a nakrájenými mandlemi a rozkrájíme na obdélníčky asi 2x4 cm velké. Pečeme na 200 °C asi 12-15 minut.

Klejner

500 g hladké mouky

150 g cukru

125 g tuku

2 lžíce smetany (v nejhorším stačí i mléko)

3 vejce

1 lžička kardamomu

1 lžička strouhané pomerančové nebo citronové kůry

Asi 500 g 100% tuku na smažení nebo 0,5 l oleje

Utřeme tuk s cukrem a postupně přidáváme a zatíráme vejce, přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto, které dáme na asi 1,5 hodiny do chladu. Vychladlé těsto vyválíme na tenko, rozkrájíme na obdélníky o cca 8 x 3 cm. Do každého obdélníku doprostřed uděláme asi 3-4 cm dlouhý zářez, kterým protáhneme polovinu obdélníku – vznikne nám jakoby smyčka = klejne. Hotové smyčky smažíme v rozpáleném tuku asi minutu z každé strany do světle zlatova.

A nakonec jedno nepečené

Havregrynskugler – kuličky z ovesných vloček

50 g másla

150 g ovesných vloček

100 g cukru

25 g kakaového prášku

asi 3 lžíce vychlazené kávy

trošku mléka nebo smetany (aby se směs slepila dohromady)

rum podle chutě

Všechny ingredience smícháme dohromady a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosové moučce a dáme do chladna ztuhnout.

Ovesné vločky v kuličkách chutnají tak nějak “suše”, takže pokud jim nefandíte (tak jako já) můžete je předem namlít nebo namočit do směsi mléka a rumu. Do kuliček můžete navíc zapracovat 50 g marcipánu a nebo místo obalení v kokosu je namočit do rozpuštěné čokolády.

Linda

Linda v Dánsku:


14.12.2009   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 13   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Lindino vánoční cukroví

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Lisa
Lisa - 5.1.2010 8:24

Mé dítko neužívajcí staré chemické názvosloví mě opravuje: čpavek se už neříká, používej amoniak......nojo, amonium

 
Lisa
Lisa - 5.1.2010 8:20

Ještě poznámka: čichám, čichám.....při pečení těsta s amoniem je cítit čpavek......

 
Lisa
Lisa - 5.1.2010 8:18

Potaske není jedlá soda ale uhličitan draselný, u pečení spíš (hydrogen)uhličitan amonný - tzv. amonium - zvaný cukrářské droždí. Přidává se do pečení i ve starších českých receptech, např. při pečení rakviček, zázvorek a pod. AMONIUM se dá občas sehnat v drogeriích. A pečivo je krásně porézní a nadýchané, nedá se to srovnat s práškem do pečiva. V pečivech je označován jako E 503.

Našla jsem jeden krásný odkaz:http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/11/potas-nebo-amonium/

Ve kterých receptech byl vynechán?

 
Linda
Linda - 14.12.2009 21:15

Almega: salát se pojídá ale ne na vánoce a vánocní / stedrovecerní kuchyne a recepty jsou u Meryl na doplnení hácku a cárek

 
Almega
Almega - 14.12.2009 15:57

Zapomněla jsem poděkovat za recepty...Ještě by mě zajímalo,jak je to s ostatními jídly o Vánocích?Taky se tam dávají divné věci třeba do salátu?jestli se tedy tam u vás vůbec pojídá salát??

 
Sofffie
Sofffie - 14.12.2009 15:27

Nádherné smajlik - 68
Já mám taky kvůlivá cukroví obavy o zdraví - peče u nás jen tchýně a já mám podezření, že ta Stella (ten nejodpornější a nejlevnější umělohmotný tuk na pečení) byla nejmíň půl roku prošlá, o čokoládové polevě nemluvě, navíc už má babča napečíno měsíc a uloženo nepříliš pečlivě. Možná ještě zlatý sklo a paroží...smajlik - 55 Aspoň nepřiberu, perníčky jsem si dělala já z vybraných surovin a mám jich jen přiměřené množství, takže strádat nebudeme. smajlik - 67

 
Elen
Elen - 14.12.2009 14:39

Linda: máš medaili za statečnostsmajlik - 16

 
HelenaPa
HelenaPa - 14.12.2009 11:32

Myslím, že potaš by měla jít nahradit sodou.

 
Linda
Linda - 14.12.2009 11:11

Já tohle taky nemusím, ale spousta se tu ptala po receptech tak je tu máte a pecte smajlik - 42.
Brunkager nemusím, na me jsou moc korenené. Vanilkové venecky jsou docela dobrý. Pebernoedder jsou opet hodne korenený, ale pokud se delají podle puvodního receptu (bez smesi korení jenom s kardemmome) tak jsou docela dobrý a hlavne jdou rychle od ruky. Klejner jsou taky dobrý, nesmí se dlouho smazit, to pak zanikne chut pomerance/ citrónu. A to nepecený je fakt super, pokud nekomu vadí kousky vlocek tak se muzou predem namlít. A pokud se do smesi primíchá marcipán tak jsou smajlik - 57. Ale jinak je to klasická dánstina... hodne a rychle s co nejmín práce.

 
štoudev
štoudev - 14.12.2009 9:28

Tam už chybí jen dráp z netopýrasmajlik - 34, trochu mi to připomíná brášku, který si do čaje coby dítě vymačkal místo Jesenky prací pastu Trimin. Ono to vypadalo podobně balením i obsahem, jen to trochu pěnilo. Říkal, že to prý nechutnalo zas o tolik jinak smajlik - 34

 
Florencie
Florencie - 14.12.2009 9:00

Lindo jsem srab, zůstanu u české klasiky smajlik - 76smajlik - 68

 
Almega
Almega - 14.12.2009 8:43

jsem také toho názoru,že bez těch příchutí by to bylo asi jedlejší...U těch ovesných vloček si myslím,že by se něly asi nejdřív trochu opražit na cukru,tak jsme si to dělaly jako děti,když doma nebylo nic sladkého...Ty hnědé koláčky připomínají perníčky,ne?Ty pepřové by mi asi nechutnaly...Řekla bych,že to naše cukroví je vynálezavější a asi i krásněji vypadá(když to někdo umí...),u nás poslední dobou peče dcera....

 
r1911
r1911 - 14.12.2009 7:44

tak mleté paroží a něco ny výrobu skla bych s radostí a vlastně i s obavou o zdraví vynechala smajlik - 58smajlik - 34

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77050.
    Archiv anket.