Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Cizrna – chutná neznámá

Cizrna – chutná neznámá

Zvykli jsme si s otevřenou náručí zkoušet a přijímat exotická jídla do naší kuchyně jako zpestření tradičních chutí a tímto jsme postupně odhalili kouzlo nám dosud méně známých surovin. Jednou z nich, i když stále poněkud opomíjenou, je výborná a velice zdravá plodina CIZRNA.

Cizrna, chcete-li také „římský hrách“, je luštěnina v podobě malých hranatých zrnek nažloutlé barvy, chutnající lehce oříškově. Její původ najdeme v Asii a Indii, dnes se pěstuje po celé jižní Evropě, Americe a Austrálii.

Cizrna je velice zdravá luštěnina, ceněna především pro svůj vysoký obsah bílkovin. Navíc je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, manganu, železa, fosforu, vitaminu E, vitaminu B9 a kyseliny pangamové (B15). Pro ty, kdo si chtějí uchovat zdravý pohybový aparát, je důležitá informace, že cizrna je výborným zdroje lysinu, potřebného k tvorbě karnitinu - stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a pojiv.  

cizrnaCizrna neobsahuje lepek a díky svým pozitivním účinkům na organismus je vhodná v rámci celé řady diet – diety bezlepkové, diabetické, s omezením solí, nízkokalorické, bezcholesterolové a dietě s vysokým obsahem vlákniny. Cizrna je nepostradatelnou složkou stravy pro vegetariány a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy.

Její nejrozšířenější využití je stále v zemích původu (je nedílnou součástí indických jídel), ale již dávno zdomácněla na talířích středomořských oblastí. Díky své chuti a možnostem přípravy je stále více oblíbena i v dalších kuchyních. Dá se vařit, smažit, pražit, použít v teplé i studené kuchyni, naslano, nasladko, do kaší, polévek, jako přílohu… dle individuálních chutí. Úprava cizrny se řídí stejnými pravidly jako úprava ostatních luštěnin – vaření urychlí namáčení, nadýmavé látky se odstraní přidáním řasy anebo koření. Používá se také cizrnová mouka k přípravě nekvašeného chleba.

Snad nejznámějšími pokrmy z cizrny je kaše připravovaná z uvařených semen hummus (Homos); španělská cizrnová polévka garbanzo; a pochoutka pro děti – pražená cizrna obalovaná cukrem.

 


Hummus 

4 hrnky uvařené cizrny, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce tahini (sezamového krému), 1/2 hrnku citronové šťávy, 1 čerstvý lístek máty, 1 čajová lžička mořské soli

Všechny přísady rozmixujte na kaši a přidejte vodu, dokud nevznikne smetanová hmota. Dochuťte a případně ještě přidejte mořskou sůl. Ozdobte lístkem máty.

Pozn.: hummus může mít více chutí, fantazii se při jeho přípravě meze nekladou, proto si ho může každý ochutit dle svého.


Cizrnu nejvyšší kvality na náš trh přináší společnost Lagris, a to v balení 450 g za 25,90,-Kč.

Komerční článek


3.9.2010   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 23   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,5/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Cizrna – chutná neznámá

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-23
Leii
Leii - 6.9.2010 10:21

Já bych tu otevřenou náruč pro přijímání exotické stravy tak optimisticky neviděla, soudě podle některých příspěvků nejen u tohoto článku...smajlik - 68

 
opice1956
opice1956 - 5.9.2010 8:51

Cizrnu miluju, ale hummus doma nedělám. Mám ji radši upravenou míň kaloricky smajlik - 64. K článku mám jedinou připomínku. "Cizrnu nejvyšší kvality na náš trh URČITĚ NEpřináší společnost Lagris."

 
Unknown-user-345
Unknown-user-345 - 4.9.2010 23:05

Proboha co je na cizrne exotickyho?? Vzdyt se najde ve vetsine evropskych kuchyni. V indicky kuchyni se taky pouziva a hodne, ale tam se pouziva treba i dyne, a hodne, a cini to dyni snad exotickou?
Spis bych rekla, ze autor zna tak nanejvys gulas se sesti a cokoliv jinyho povazuje za desnou exotiku :-(

 
HelenaPa
HelenaPa - 3.9.2010 19:06

Mám jiráda, přidávám do hrstkové polévky. Namočím přes noc a vařím tak půl hodinky a v pohodě je měkká.

 
TULI
TULI - 3.9.2010 17:48

modroočka: odruda HRACHU - prej !!! smajlik - 16

 
modroočka
modroočka - 3.9.2010 17:20

ja to kupuji v konzerve, je to pry odruda fazole, znam z toho pomazanky hlavne cesnekove a jsou vynikajici.

 
babkatapka
babkatapka - 3.9.2010 15:14

cizrna dobráááá, mám rádasmajlik - 57

 
evropka
evropka - 3.9.2010 14:14

PEGG: děkujismajlik - 75tak jsem si otevřela stomatologický občasník a zjistila dle diagnózy,proč se na mě šli podívat všichni zubní elévovésmajlik - 63smajlik - 63přeci nejsem žádné ořezávátkosmajlik - 64

 
PEGG
PEGG - 3.9.2010 13:18

evropka - 3.9.2010 13:06 - jj tak osmičky znám, nevím proč ty potvory vůbec rostou,když jen zlobí. Mě je řezali než se prořezalysmajlik - 68nějak to sami nechtěly zvládnout a když mi je vysápli (zatím jen dva) tak v tom kráteru bych mohla pašovat hodinky možná i se řemínkemsmajlik - 68
Přeji hodně sil a ukaž jim,že se jen tak nedášsmajlik - 61smajlik - 45

 
evropka
evropka - 3.9.2010 13:06

PEGG: no mám hodně ,byla jsem včera na osmičkách ..kolem 11hod jsem hodila brčka do koše a snažím se na druhou stranu narvat něco,hlad je nejlepší kuchařsmajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68a to jsem uvařila 3 chodysmajlik - 55smajlik - 55

 
PEGG
PEGG - 3.9.2010 13:03

evropka - 3.9.2010 12:39 jak zašitou, zuby?smajlik - 56 To bych potřebovala aspoň na týden, já jsem teď tak rozežraná,jako bych byla v jináči. smajlik - 61 Musím se trochu krotit,ale jak to mám té hubě vysvětlit,když ji každou chvilku přistihnu,jak do sebe něco cpe.smajlik - 68

 
evropka
evropka - 3.9.2010 12:39

PEGG: šmarjá řízek a já má zašitou pususmajlik - 76smajlik - 76smajlik - 76

 
PEGG
PEGG - 3.9.2010 12:29

Sice mě zdravá strava moc neoslovuje, já nejraději řízek z krkovičky,ale zkusila bych to. Jen jsem si myslela,že je to rychle uvařené, no vařit to dva dny ,na to se asi vyprdnu velebnosti. smajlik - 68

 
Linda
Linda - 3.9.2010 12:19

Beru: hummus jsem jedla jednou jedenkrát, byl výborný domácí, paní pocházela z Libanonu, ALE ta moje zatracená alergie mi pak dala zabrat zbytek dne, uz to do pusy nevemu

 
evropka
evropka - 3.9.2010 11:54

já to mám ráda,když to někdo připravísmajlik - 58

 
sharon
sharon - 3.9.2010 11:12

nevařím....ale za ty peníze, no, nekup to !smajlik - 68

 
TULI
TULI - 3.9.2010 10:26

S cizrny delam polevku a je moooc dobra !!! smajlik - 47

 
Beru
Beru - 3.9.2010 9:30

Hummus je super,ale doma vytvořený není nikdy tak hladký jak má být-když jsem p x pokusech prováděla výzkum v Izraeli,odkud ho znám,poťukali si na hlavu co je to za nápad dělat to doma

 
Almega
Almega - 3.9.2010 8:43

Jo uvařím si hummus a pak to hodím na hnůj a vznikne humus....Takové věci nejím...

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 3.9.2010 8:23

je to asi sedm let co jsem ji jedla poprvá v hstkové polévce.Polávka byla výborná.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-23
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78302.
Archiv anket.