Cizrna – chutná neznámá

Zvykli jsme si s otevřenou náručí zkoušet a přijímat exotická jídla do naší kuchyně jako zpestření tradičních chutí a tímto jsme postupně odhalili kouzlo nám dosud méně známých surovin. Jednou z nich, i když stále poněkud opomíjenou, je výborná a velice zdravá plodina CIZRNA.
Cizrna, chcete-li také „římský hrách“, je luštěnina v podobě malých hranatých zrnek nažloutlé barvy, chutnající lehce oříškově. Její původ najdeme v Asii a Indii, dnes se pěstuje po celé jižní Evropě, Americe a Austrálii.
Cizrna je velice zdravá luštěnina, ceněna především pro svůj vysoký obsah bílkovin. Navíc je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, manganu, železa, fosforu, vitaminu E, vitaminu B9 a kyseliny pangamové (B15). Pro ty, kdo si chtějí uchovat zdravý pohybový aparát, je důležitá informace, že cizrna je výborným zdroje lysinu, potřebného k tvorbě karnitinu - stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a pojiv.
Cizrna neobsahuje lepek a díky svým pozitivním účinkům na organismus je vhodná v rámci celé řady diet – diety bezlepkové, diabetické, s omezením solí, nízkokalorické, bezcholesterolové a dietě s vysokým obsahem vlákniny. Cizrna je nepostradatelnou složkou stravy pro vegetariány a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy.
Její nejrozšířenější využití je stále v zemích původu (je nedílnou součástí indických jídel), ale již dávno zdomácněla na talířích středomořských oblastí. Díky své chuti a možnostem přípravy je stále více oblíbena i v dalších kuchyních. Dá se vařit, smažit, pražit, použít v teplé i studené kuchyni, naslano, nasladko, do kaší, polévek, jako přílohu… dle individuálních chutí. Úprava cizrny se řídí stejnými pravidly jako úprava ostatních luštěnin – vaření urychlí namáčení, nadýmavé látky se odstraní přidáním řasy anebo koření. Používá se také cizrnová mouka k přípravě nekvašeného chleba.
Snad nejznámějšími pokrmy z cizrny je kaše připravovaná z uvařených semen hummus (Homos); španělská cizrnová polévka garbanzo; a pochoutka pro děti – pražená cizrna obalovaná cukrem.
Hummus
4 hrnky uvařené cizrny, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce tahini (sezamového krému), 1/2 hrnku citronové šťávy, 1 čerstvý lístek máty, 1 čajová lžička mořské soli
Všechny přísady rozmixujte na kaši a přidejte vodu, dokud nevznikne smetanová hmota. Dochuťte a případně ještě přidejte mořskou sůl. Ozdobte lístkem máty.
Pozn.: hummus může mít více chutí, fantazii se při jeho přípravě meze nekladou, proto si ho může každý ochutit dle svého.
Cizrnu nejvyšší kvality na náš trh přináší společnost Lagris, a to v balení 450 g za 25,90,-Kč.
3.9.2010 Rubrika: Náš domov | Komentářů 23 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Cizrna – chutná neznámá
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Já bych tu otevřenou náruč pro přijímání exotické stravy tak optimisticky neviděla, soudě podle některých příspěvků nejen u tohoto článku...
Cizrnu miluju, ale hummus doma nedělám. Mám ji radši upravenou míň kaloricky . K článku mám jedinou připomínku. "Cizrnu nejvyšší kvality na náš trh URČITĚ NEpřináší společnost Lagris."
Proboha co je na cizrne exotickyho?? Vzdyt se najde ve vetsine evropskych kuchyni. V indicky kuchyni se taky pouziva a hodne, ale tam se pouziva treba i dyne, a hodne, a cini to dyni snad exotickou?
Spis bych rekla, ze autor zna tak nanejvys gulas se sesti a cokoliv jinyho povazuje za desnou exotiku :-(

Mám jiráda, přidávám do hrstkové polévky. Namočím přes noc a vařím tak půl hodinky a v pohodě je měkká.

modroočka: odruda HRACHU - prej !!!

ja to kupuji v konzerve, je to pry odruda fazole, znam z toho pomazanky hlavne cesnekove a jsou vynikajici.

cizrna dobráááá, mám ráda
.jpg)
PEGG: děkujitak jsem si otevřela stomatologický občasník a zjistila dle diagnózy,proč se na mě šli podívat všichni zubní elévové
přeci nejsem žádné ořezávátko
.jpeg)
evropka - 3.9.2010 13:06 - jj tak osmičky znám, nevím proč ty potvory vůbec rostou,když jen zlobí. Mě je řezali než se prořezalynějak to sami nechtěly zvládnout a když mi je vysápli (zatím jen dva) tak v tom kráteru bych mohla pašovat hodinky možná i se řemínkem
Přeji hodně sil a ukaž jim,že se jen tak nedáš
.jpg)
PEGG: no mám hodně ,byla jsem včera na osmičkách ..kolem 11hod jsem hodila brčka do koše a snažím se na druhou stranu narvat něco,hlad je nejlepší kuchařa to jsem uvařila 3 chody
.jpeg)
evropka - 3.9.2010 12:39 jak zašitou, zuby? To bych potřebovala aspoň na týden, já jsem teď tak rozežraná,jako bych byla v jináči.
Musím se trochu krotit,ale jak to mám té hubě vysvětlit,když ji každou chvilku přistihnu,jak do sebe něco cpe.
.jpg)
PEGG: šmarjá řízek a já má zašitou pusu
.jpeg)
Sice mě zdravá strava moc neoslovuje, já nejraději řízek z krkovičky,ale zkusila bych to. Jen jsem si myslela,že je to rychle uvařené, no vařit to dva dny ,na to se asi vyprdnu velebnosti.
.jpg)
Beru: hummus jsem jedla jednou jedenkrát, byl výborný domácí, paní pocházela z Libanonu, ALE ta moje zatracená alergie mi pak dala zabrat zbytek dne, uz to do pusy nevemu
.jpg)
já to mám ráda,když to někdo připraví
.gif)
nevařím....ale za ty peníze, no, nekup to !

S cizrny delam polevku a je moooc dobra !!!
.jpg)
Hummus je super,ale doma vytvořený není nikdy tak hladký jak má být-když jsem p x pokusech prováděla výzkum v Izraeli,odkud ho znám,poťukali si na hlavu co je to za nápad dělat to doma

Jo uvařím si hummus a pak to hodím na hnůj a vznikne humus....Takové věci nejím...

je to asi sedm let co jsem ji jedla poprvá v hstkové polévce.Polávka byla výborná.