Sushi si můžete připravit i doma

Už jste ochutnali sushi? Po celé Evropě získává tato lahůdka stale více a více příznivců. To, co původně vzniklo jako způsob konzervace rybího masa, se postupem času vyvinulo v exkluzivní pokrm.
Jako u celé řady jiných pochoutek, i sushi si můžete vyzkoušet v několika různých provedeních: strojově vyráběné a hluboce zmrazené, jako rychlé občerstvení u stánku na rohu, ve vybraných restauracích od špičkových kuchařů, v sushi baru nebo i doma připravené.
Co je sushi? Základ tvoří lepkavá rýže v úpravě s avokádem, okurkou, houbami, syrovou rybou nebo jinými plody moře, často obalená v mořské řase.
Máte chuť zkusit si maki sushi doma?
U každého vaření platí, že musíme používat čerstvé suroviny, u syrové ryby je to ovšem absolutní nutnost. Pokud nemáme přístup k čerstvým mořským rybám, je lepší se spolehnout na ty hluboce zmrazené. Výhodou pro sushi je, že ty se snadněji krájí.
I když se běžně snažíme, aby se nám rýže nelepila, u sushi je lepivost nutná. Použít bychom měli japonskou rýži s menšími a kulatými zrny. Je dobré rýži pečlivě několikrát proprat studenou vodou, dokud není úplně čirá. Rýži uvaříme, nejlépe v tzv. rice cookeru, možno i v parním hrnci. Poté ji důkladně promícháme se směsí rýžového octa, cukru a soli a co nejrychleji vychladíme.
Dále si připravíme suroviny, které přidáme k rýži. Fantazii se meze nekladou: od lososa po tuňáka, přes houby, avokádo, okurky, mrkev, vše je povoleno. Vše nakrájíme na malé hranolky.
Nejobtížnějším krokem při výrobě sushi je zabalení surovin do mořské řasy. Velkou pomocnicí je bambusová podložka (rohožka), kterou kvůli lepivosti rýže obalíme do potravinové fólie. Na ni položíme mořskou řasu (Nori) lesklou stranou dolů. Poté rovnoměrně rozprostřeme rýži. Důležité je, aby na vzdálenějším konci zůstal kousek řasy volný - aby se dalo sushi zabalit. Doprostřed rýže položíme zvolenou surovinu. Pomocí podložky vše stlačíme a srolujeme, volný konec nori navlhčíme, aby se řasa spojila. Vzniklou roládku necháme vychladit, poté krájíme na cca 2,5cm široké válečky a podáváme.
Navnadili jsme vás? Zkoušeli jste sushi vyrobit doma? Ochutnali jste je vůbec někdy? Co na ně říkáte?
5.10.2010 Rubrika: Náš domov | Komentářů 36 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Sushi si můžete připravit i doma
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Sushi milujem doma vsichni.
Takze jsem byla prinucena se ho naucit.
Kdo nema rad cerstve ryby muze okusit treba s krabim masem. Uz jsem jedla i veggie sushi, kde se davaly cerstve okurky, paprika a platecek pomozankoveho masla...a moc dobry. Akorat nemuzu najit zadnou fotku..
A narozeniny nebo prilezitosti k oslave nejradeji v sushi restauraci, kde to sikmooci panove delaji primo pred Vami:)

jelítko: já nehoruju pro taková jídla,o nichž píšete...Jsou i jiná a přesto chutná ze zeleniny,brambor,já nejím skoro vůbec vařená jídla,mě stačí kus salámu a rohlík,nebo salát,ruská vejce,bageta atd.Maso mám ráda,ale taky ho skoro nejím,vepřové nikdy a hovězí jen zadní a mleté.Husy,kachny,krůty a tak znám jen z vyprávění....Ryby taky nemusím...Ale třeba langoše můžu taky každý den...Suši a podobné nee!!!

Linda: Konečně někdo, kdo ví, z čeho se v Evropě vlastně dělá to sushi. Ano, uzený losos, tuňák z konzervy a třeba kaviár jako další varianta, tak z tohohle u nás to sushi dostanete, na syrové ryby si zajeďte tak k těm Japoncům.

Bety: jé to bych taky chtěla umět

majucha: taky miluju syrová maso, tatarák nejvíc

Almega: ale co mám pak dělat třeba já, když typický český jídlo nemám moc ráda? knedlíky, vomáčky, tučný polívky, sladký knedlíky atd. prostě to mi nejede, tak pak musim vystačit s tim "zavlečenym" jídlem, který mi chutná milionkrát víc. italská kuchyně, francouzská, sushi a tak

Linda: dávám plátky uzeného lososa

Miluju sushi, chodím do sushi restaurace když je příležitost a dělám sushi i doma - všechny suroviny se dají koupit v Makru, ale musím se ještě zlepšit v balení, nejsem výtvarně zdatná
.jpg)
Tatarák teda nemusím, ale jinak mám pocit, ze do sushi se snad az tak úplne syrový ryby nedávaj..... losos je aspon prouzený, ty tenoucký plátky bílý ryby tak s tema taky neco delaj . Hlavu bych na to nedala, to je pouze muj pocit. Není to samozrejme buh ví jak dlouho tepelne upravený, ale úplne syrový typu chytím rybu, uríznu plátek a sroluji s rýzí, to taky není

majucha: i tatarák? To je jeden z nejodpudivějších blivajzů, co lze v hospodě objednat...

Tak to já byla v minulým životě určitě neandrtálec - syrový maso miluju v jakýkoliv podobě

orinka: cizopasníci jsou mi ukradení, mně prostě jen syrové maso nechutná. Nedávno jsem ochutnala carpaccio a málem jsem se z toho poblila - bylo to na jednom rautu a všechno ostatní mi tam děsně chutnalo. Holt nejsem správný masožravec.
.jpeg)
orinka - 5.10.2010 10:50 - ty jsi můj člověk
Nemám ráda rýži ani ryby a sojovka mi taky moc nechutná, takže si neumím představit co by mi na tom mohlo chutnat. Ale samozřejmě, kdo to rád,ať si to udělá, přeji dobrou chuť

Tak o sushi v dobré restauraci by mohla vyprávět moje mladší dcerka - asi před měsícem skončila ve špitále s otravou jídlem.
Almega: Souhlas. Úplně čerstvý suroviny se tady na to stejně neseženou (to ani nejde) a vždycky to bude chutnat jinak než tam, odkud to jídlo pochází. Docela bych chtěla vidět, jak si Japonci připravují např. svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo a kolují na to recepty po internetu, kterak si to jednoduše přichystat doma
Navíc mě tohle jídlo neoslovilo, nechutná mi, takže je mi tahle móda vlastně fuk.
.jpg)
orinka: Tatarák je taky boží!!! Eventuální nákaze v tataráku se dá předejít zmražením masa, -18°C nevydrží žádný cizopasník, o chuti tataráku pak ale nemluvím...
syrovou rybu bych nemohla spolknout. Pracuje mi podvědomí a to mi říká, že i rybí maso může být plné zárodků cizopasníků. Stejně jako hovězí na tatarák.

susi miluju. dela ho manzel, ne sice moc casto, ale ma ho pokazdy super. chutna nam tim vic, cim je jednodussi. vlastne nejvic nam chutna ryze+losos+kousek rasy. do restaurace sem si na nej v cesku jeste netroufla, hadam, ze bude spatne, predrazene nebo oboji. ale kdykoliv se dostanu do nejake primorske zeme, kde jsou cerstvy morsky plody pravidloa ne vyjimka jako tady, tak si susi davam jak jen muzu.
Ačkoliv jsem v minulém životě byla asi vydra a ryby můžu jíst třeba 3x denně, sushi nemám ráda.
když já mám radši škvarkový placky