Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Sushi si můžete připravit i doma

Sushi si můžete připravit i doma

Už jste ochutnali sushi? Po celé Evropě získává tato lahůdka stale více a více příznivců. To, co původně vzniklo jako způsob konzervace rybího masa, se postupem času vyvinulo v exkluzivní pokrm.

Jako u celé řady jiných pochoutek, i sushi si můžete vyzkoušet v několika různých provedeních: strojově vyráběné a hluboce zmrazené, jako rychlé občerstvení u stánku na rohu, ve vybraných restauracích od špičkových kuchařů, v sushi baru nebo i doma připravené.

Co je sushi? Základ tvoří lepkavá rýže v úpravě s avokádem, okurkou, houbami, syrovou rybou nebo jinými plody moře, často obalená v mořské řase.

Máte chuť zkusit si maki sushi doma?

U každého vaření platí, že musíme používat čerstvé suroviny, u syrové ryby je to ovšem absolutní nutnost. Pokud nemáme přístup k čerstvým mořským rybám, je lepší se spolehnout na ty hluboce zmrazené. Výhodou pro sushi je, že ty se snadněji krájí.

sushiI když se běžně snažíme, aby se nám rýže nelepila, u sushi je lepivost nutná. Použít bychom měli japonskou rýži s menšími a kulatými zrny. Je dobré rýži pečlivě několikrát proprat studenou vodou, dokud není úplně čirá. Rýži uvaříme, nejlépe v tzv. rice cookeru, možno i v parním hrnci. Poté ji důkladně promícháme se směsí rýžového octa, cukru a soli a co nejrychleji vychladíme.

Dále si připravíme suroviny, které přidáme k rýži. Fantazii se meze nekladou: od lososa po tuňáka, přes houby, avokádo, okurky, mrkev, vše je povoleno. Vše nakrájíme na malé hranolky.

Nejobtížnějším krokem při výrobě sushi je zabalení surovin do mořské řasy. Velkou pomocnicí je bambusová podložka (rohožka), kterou kvůli lepivosti rýže obalíme do potravinové fólie. Na ni položíme mořskou řasu (Nori) lesklou stranou dolů. Poté rovnoměrně rozprostřeme rýži. Důležité je, aby na vzdálenějším konci zůstal kousek řasy volný - aby se dalo sushi zabalit. Doprostřed rýže položíme zvolenou surovinu. Pomocí podložky vše stlačíme a srolujeme, volný konec nori navlhčíme, aby se řasa spojila. Vzniklou roládku necháme vychladit, poté krájíme na cca 2,5cm široké válečky a podáváme.

Navnadili jsme vás? Zkoušeli jste sushi vyrobit doma? Ochutnali jste je vůbec někdy? Co na ně říkáte?

Blanka Moravcová


5.10.2010   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 36   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,7/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Sushi si můžete připravit i doma

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-36
Gabbi + Peta
Gabbi + Peta - 5.10.2010 19:42

Sushi milujem doma vsichni.
Takze jsem byla prinucena se ho naucit.
Kdo nema rad cerstve ryby muze okusit treba s krabim masem. Uz jsem jedla i veggie sushi, kde se davaly cerstve okurky, paprika a platecek pomozankoveho masla...a moc dobry. Akorat nemuzu najit zadnou fotku..
A narozeniny nebo prilezitosti k oslave nejradeji v sushi restauraci, kde to sikmooci panove delaji primo pred Vami:)

 
Almega
Almega - 5.10.2010 18:32

jelítko: já nehoruju pro taková jídla,o nichž píšete...Jsou i jiná a přesto chutná ze zeleniny,brambor,já nejím skoro vůbec vařená jídla,mě stačí kus salámu a rohlík,nebo salát,ruská vejce,bageta atd.Maso mám ráda,ale taky ho skoro nejím,vepřové nikdy a hovězí jen zadní a mleté.Husy,kachny,krůty a tak znám jen z vyprávění....Ryby taky nemusím...Ale třeba langoše můžu taky každý den...Suši a podobné nee!!!

 
a....
a.... - 5.10.2010 17:23

Linda: Konečně někdo, kdo ví, z čeho se v Evropě vlastně dělá to sushi. Ano, uzený losos, tuňák z konzervy a třeba kaviár jako další varianta, tak z tohohle u nás to sushi dostanete, na syrové ryby si zajeďte tak k těm Japoncům.

 
jelítko
jelítko - 5.10.2010 16:51

Bety: jé to bych taky chtěla umět smajlik - 47

 
jelítko
jelítko - 5.10.2010 16:51

majucha: taky miluju syrová maso, tatarák nejvíc smajlik - 57

 
jelítko
jelítko - 5.10.2010 16:47

Almega: ale co mám pak dělat třeba já, když typický český jídlo nemám moc ráda? knedlíky, vomáčky, tučný polívky, sladký knedlíky atd. prostě to mi nejede, tak pak musim vystačit s tim "zavlečenym" jídlem, který mi chutná milionkrát víc. italská kuchyně, francouzská, sushi a tak smajlik - 47

 
Bety
Bety - 5.10.2010 16:29

Linda: smajlik - 75 dávám plátky uzeného lososa

 
Bety
Bety - 5.10.2010 16:28

smajlik - 47 Miluju sushi, chodím do sushi restaurace když je příležitost a dělám sushi i doma - všechny suroviny se dají koupit v Makru, ale musím se ještě zlepšit v balení, nejsem výtvarně zdatnásmajlik - 68
obrázek - sushi(2).jpg

 
Linda
Linda - 5.10.2010 15:51

Tatarák teda nemusím, ale jinak mám pocit, ze do sushi se snad az tak úplne syrový ryby nedávaj..... losos je aspon prouzený, ty tenoucký plátky bílý ryby tak s tema taky neco delaj smajlik - 26. Hlavu bych na to nedala, to je pouze muj pocit. Není to samozrejme buh ví jak dlouho tepelne upravený, ale úplne syrový typu chytím rybu, uríznu plátek a sroluji s rýzí, to taky není smajlik - 26

 
Sofffie
Sofffie - 5.10.2010 15:35

majucha: i tatarák? smajlik - 76 To je jeden z nejodpudivějších blivajzů, co lze v hospodě objednat...smajlik - 70

 
štoudev
štoudev - 5.10.2010 15:14

Tak to já byla v minulým životě určitě neandrtálec - syrový maso miluju v jakýkoliv podobě smajlik - 16

 
Juana
Juana - 5.10.2010 13:54

orinka: cizopasníci jsou mi ukradení, mně prostě jen syrové maso nechutná. Nedávno jsem ochutnala carpaccio a málem jsem se z toho poblila - bylo to na jednom rautu a všechno ostatní mi tam děsně chutnalo. Holt nejsem správný masožravec.

 
PEGG
PEGG - 5.10.2010 13:18

orinka - 5.10.2010 10:50 - ty jsi můj člověksmajlik - 47smajlik - 68
Nemám ráda rýži ani ryby a sojovka mi taky moc nechutná, takže si neumím představit co by mi na tom mohlo chutnat. Ale samozřejmě, kdo to rád,ať si to udělá, přeji dobrou chuťsmajlik - 93

 
Sofffie
Sofffie - 5.10.2010 13:11

Tak o sushi v dobré restauraci by mohla vyprávět moje mladší dcerka - asi před měsícem skončila ve špitále s otravou jídlem. smajlik - 80

 
Renee
Renee - 5.10.2010 13:09

Almega: Souhlas. Úplně čerstvý suroviny se tady na to stejně neseženou (to ani nejde) a vždycky to bude chutnat jinak než tam, odkud to jídlo pochází. Docela bych chtěla vidět, jak si Japonci připravují např. svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo a kolují na to recepty po internetu, kterak si to jednoduše přichystat doma smajlik - 34
Navíc mě tohle jídlo neoslovilo, nechutná mi, takže je mi tahle móda vlastně fuk.

 
Sonne
Sonne - 5.10.2010 13:08

orinka: Tatarák je taky boží!!! smajlik - 57 Eventuální nákaze v tataráku se dá předejít zmražením masa, -18°C nevydrží žádný cizopasník, o chuti tataráku pak ale nemluvím... smajlik - 26

 
orinka
orinka - 5.10.2010 12:55

syrovou rybu bych nemohla spolknout. Pracuje mi podvědomí a to mi říká, že i rybí maso může být plné zárodků cizopasníků. Stejně jako hovězí na tatarák.

 
tornado-lou
tornado-lou - 5.10.2010 12:35

susi miluju. dela ho manzel, ne sice moc casto, ale ma ho pokazdy super. chutna nam tim vic, cim je jednodussi. vlastne nejvic nam chutna ryze+losos+kousek rasy. do restaurace sem si na nej v cesku jeste netroufla, hadam, ze bude spatne, predrazene nebo oboji. ale kdykoliv se dostanu do nejake primorske zeme, kde jsou cerstvy morsky plody pravidloa ne vyjimka jako tady, tak si susi davam jak jen muzu.

 
dadka
dadka - 5.10.2010 10:59

Ačkoliv jsem v minulém životě byla asi vydra a ryby můžu jíst třeba 3x denně, sushi nemám ráda.

 
orinka
orinka - 5.10.2010 10:50

když já mám radši škvarkový plackysmajlik - 98

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-36
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78251.
Archiv anket.