Víkendové menu. Dáte si radši husu nebo zeleninový salát?
.jpg)
Je pátek a my pro vás máme další inspiraci pro víkendové vaření. Možná vás některý recept osloví a rozhodnete se ho zařadit na váš rodinný stůl.
Tipy na snídani
Pro ty, kteří si ráno dají rádi něco sladkého, jsme vybrali Meruňkové potěšení.
Potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 1 lžičku prášku do pečiva, 4 vejce, 200 ml oleje, 500 ml meruňkového kompotu, máslo a mouku na vymazání plechu
Postup: Meruňky vyndejte z kompotu a nechte okapat. Pak je nakrájejte na malé kousky a vmíchejte zpět do kompotové šťávy. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte mouku s práškem do pečiva, olej a nakonec kompot i se šťávou. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte na střední stupeň dozlatova.
Pokud máte k snídani radši něco slaného a masitého, můžete si v neděli dopřát tzv. „snídani na vidličku“ – Sýrové toasty se slaninou
Potřebujete: 4 plátky bílé veky, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky tvrdého sýra, 1 jablko, 1 lžíci másla, olej na smažení
Postup: Oloupané a jádřinců zbavené jablko nakrájíme na kolečka. Plátky veky po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji a potřeme máslem. Pak na ně poklademe plátky sýra a prudce zapečeme. Plátky slaniny a kolečka jablek osmažíme a obojím poklademe zapečené toasty.
Tipy na oběd
Máte-li chuť na poctivou českou klasiku, možná vám přijde vhod recept na Pečenou husu na zázvoru.
Potřebujete: 4 porce husy, 2 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku mletého zázvoru, 2 cibule, 1 lžíci hladké mouky, sůl
Postup: Omyté a osušené porce husy potřete česnekem utřeným se solí a posypte zázvorem. Vložte na pekáč, přidejte nakrájenou cibuli a podlijte trochou vody. Pod pokličkou pečte doměkka. Pak masu vyjměte a šťávu vyduste do tuku. Zaprašte ji moukou, osmahněte, zřeďte vodou a povařte. Porce husy vložte zpět a prohřejte. Jako přílohu si můžete připravit bramborové knedlíky nebo vařené brambory.
Chcete-li si dát něco lehčího a rychlejšího, vyzkoušejte Krůtí prsíčka s nudlemi.
Potřebujete: 4 krůtí prsíčka, 2 lžičky medu, 2 pomeranče, 1 citrón, 1 lžičku hladké mouky, 1 lžíci sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 200 g čínských nudlí, sůl
Postup: Do misky si připravte dužinu z pomerančů. V jiné misce udělejte marinádu z medu, sójové omáčky, soli a hladké mouky a zakápněte ji citrónovou šťávou. Maso omyjte, nakrájejte na nudličky a smíchejte s marinádou. Nechte v lednici asi 1 hodinu odležet. Pak směs zprudka opečte na rozpáleném oleji ze všech stran, podlijte troškou vody duste doměkka. Nakonec přidejte dužinu z pomerančů a uvařené nudle, osolte, krátce povařte a podávejte.
Tip na večeři
K večeři si dejte jen něco lehkého, ať nemáte těžké sny. Co třeba Letní salát s jogurtovou zálivkou.
Potřebujete: 1 hlávkový salát, 3 – 4 rajčata, 400 g salátové okurky, 1 bílý jogurt, 100 g majolky, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, špetku pepře, 150 g nastrouhaného balkánského sýra
Postup: Salát důkladně umyjte a nakrájejte na nudličky. Smíchejte s nakrájenými rajčaty a okurkou a promíchejte. Jogurt smíchejte s majolkou, solí, česnekem a pepřem. Nalijte na zeleninu a a posypte strouhaným balkánským sýrem. Přikusujte tmavé pečivo.
24.6.2011 Rubrika: Články | Komentářů 22 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Víkendové menu. Dáte si radši husu nebo zeleninový salát?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..jpg)
Tak husu bych si dala taky Ale bude pstruh na grilu s citronem a majoránkou a kuskus.

Jarča*: já taky, jsou to jako dunajské vlny
.gif)
evropka: Jarča*: já kakao můžu všude...jen nééé na řízku

evropka: a už jsi to zkusila? Já to miluju
.jpg)
Jarča*: já k meruňkám kakao určo néé

Jo a ještě mám ráda dát do půlky těsta kakao, aby to bylo dvoubarevné.

Kadla: já mám předpis na těsto na hrnečky, tak nevím, jestli jsou ingredience ve stejném poměru, ale myslím, že to bude podobné. Šťávu z kompotu tam nedávám vůbec, připadá mi, že ty meruňky jsou samy o sobě mokré dost. Čerstvé nevím, ale možná proč ne, dala bych jich dost a pocukrovala, aby pustily šťávu.
.gif)
Kadla: myslím, že z toho půlkilovýho balení kompotu všechna......
.gif)
ten meruňkovej koláč bych ještě posypala drobenkou ze třninovýho cukru..
.gif)
tak začala bych od krůty přes husu k sýrovým toustům , dále salát se zálivkou a na závěr ten moučníček a dobrou kávu......budu čekat kdo mě pozve....
.jpg)
Holky, jak s tím meruňkovým koláčem - kolik té kompotové štávy se tam má dát? A co kdyby se to dělalo z čerstvých meruněk (teď právě jsou na trhu)... Máte někdo zkušenosti? Já s meruňkami vždycky dělala jen kynutý koláč s drobenkou a tohle mi přijde zajímavé, ale nevím, jak s tou šťávou...

Linda: mně to kromě té anglické slaniny (která by se určitě dala nahradit třebas šunkou) a husy připadá O.K. No dobře, ta buchta...ale kdo z nás občas neupeče rodině něco sladkého? I když už se taky snažím to omezovat.

Měla bych chuť na všechno Vynechala bych jen tu husu, tu nějak nemusíme.
Podobnou meruňkovou buchtu dělám, tak mě napadlo, že už jsem jí nedělala dlouho.
.jpg)
Dala bych si vsechno, kdyby mi to nekdo udelal .
Ale ruku na srdce, kdyz si odmyslím ten salát na veceri, tak teda zlucník a zbytek tela bude skákat radostí nad takovýmhle prísunem "zdraví".
aúúúúú, dala bych si všecko
Tak husu bych si určitě dala, ale mám smůlu. Byla jsem na kontrole cukru a nic moc, takže žádná krůta, ale dieta. Ten koláč manželovi na neděli udělám, dobrý nápad!!! A v sobotu budu dělat ten recept s hovězím masem a špenátem, jen si koupím čerstvý špenát a nebudu tam dávat kečup.
.jpg)
Meryl:

ten meruňkový koláč je moc dobrý, dělávám ho, ani není potřeba meruňky krájet, jsou dost měkký a při míchání se polorozpadnou
.gif)
evropka: to sádlo je chyba, má být olej. Opravím to
.jpg)
my včera staky z argentinské hovězí svíčkové ,ale bohužel smrděly málem,,,na zítra chystám prsa z husy,ale přemýšlím jak?v dnešních receptech mě zaujala krůtí prsíčka,jen mi k tomu nejde to sádlojo a meruňkový koláč