Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Víkendové menu. Dáte si radši husu nebo zeleninový salát?

Víkendové menu. Dáte si radši husu nebo zeleninový salát?

Je pátek a my pro vás máme další inspiraci pro víkendové vaření. Možná vás některý recept osloví a rozhodnete se ho zařadit na váš rodinný stůl.

Tipy na snídani

Pro ty, kteří si ráno dají rádi něco sladkého, jsme vybrali Meruňkové potěšení.merunkovy kolac

Potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 1 lžičku prášku do pečiva, 4 vejce, 200 ml oleje, 500 ml meruňkového kompotu, máslo a mouku na vymazání plechu

Postup: Meruňky vyndejte z kompotu a nechte okapat. Pak je nakrájejte na malé kousky a vmíchejte zpět do kompotové šťávy. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte mouku s práškem do pečiva, olej a nakonec kompot i se šťávou. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte na střední stupeň dozlatova.

 

 

Pokud máte k snídani radši něco slaného a masitého, můžete si v neděli dopřát tzv. „snídani na vidličku“ – Sýrové toasty se slaninoutoasty

Potřebujete: 4 plátky bílé veky, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky tvrdého sýra, 1 jablko, 1 lžíci másla, olej na smažení

Postup: Oloupané a jádřinců zbavené jablko nakrájíme na kolečka. Plátky veky po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji a potřeme máslem. Pak na ně poklademe plátky sýra a prudce zapečeme. Plátky slaniny a kolečka jablek osmažíme a obojím poklademe zapečené toasty.


 

Tipy na oběd

Máte-li chuť na poctivou českou klasiku, možná vám přijde vhod recept na Pečenou husu na zázvoru.husa

Potřebujete: 4 porce husy, 2 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku mletého zázvoru, 2 cibule, 1 lžíci hladké mouky, sůl

Postup: Omyté a osušené porce husy potřete česnekem utřeným se solí a posypte zázvorem. Vložte na pekáč, přidejte nakrájenou cibuli a podlijte trochou vody. Pod pokličkou pečte doměkka. Pak masu vyjměte a šťávu vyduste do tuku. Zaprašte ji moukou, osmahněte, zřeďte vodou a povařte. Porce husy vložte zpět a prohřejte. Jako přílohu si můžete připravit bramborové knedlíky nebo vařené brambory.

 

 


Chcete-li si dát něco lehčího a rychlejšího, vyzkoušejte Krůtí prsíčka s nudlemi.krůtí s nudlemi

Potřebujete: 4 krůtí prsíčka, 2 lžičky medu, 2 pomeranče, 1 citrón, 1 lžičku hladké mouky, 1 lžíci sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 200 g čínských nudlí, sůl

Postup: Do misky si připravte dužinu z pomerančů. V jiné misce udělejte marinádu z medu, sójové omáčky, soli a hladké mouky a zakápněte ji citrónovou šťávou. Maso omyjte, nakrájejte na nudličky a smíchejte s marinádou. Nechte v lednici asi 1 hodinu odležet. Pak směs zprudka opečte na rozpáleném oleji ze všech stran, podlijte troškou vody duste doměkka. Nakonec přidejte dužinu z pomerančů a uvařené nudle, osolte, krátce povařte a podávejte.

 

Tip na večeři

K večeři si dejte jen něco lehkého, ať nemáte těžké sny. Co třeba Letní salát s jogurtovou zálivkou.salát

Potřebujete: 1 hlávkový salát, 3 – 4 rajčata, 400 g salátové okurky, 1 bílý jogurt, 100 g majolky, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, špetku pepře, 150 g nastrouhaného balkánského sýra

Postup: Salát důkladně umyjte a nakrájejte na nudličky. Smíchejte s nakrájenými rajčaty a okurkou a promíchejte. Jogurt smíchejte s majolkou, solí, česnekem a pepřem. Nalijte na zeleninu a a posypte strouhaným balkánským sýrem. Přikusujte tmavé pečivo.

Lenka Moučková


24.6.2011   Rubrika: Články   |   Komentářů 22   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Víkendové menu. Dáte si radši husu nebo zeleninový salát?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-22
Hugo-z-hor
Hugo-z-hor - 24.6.2011 21:09

Tak husu bych si dala taky smajlik - 57 Ale bude pstruh na grilu s citronem a majoránkou a kuskus.

 
manka
manka - 24.6.2011 12:04

Jarča*: já taky, jsou to jako dunajské vlnysmajlik - 57

 
sharon
sharon - 24.6.2011 11:38

evropka: Jarča*: já kakao můžu všude...jen nééé na řízkusmajlik - 68

 
Jarča*
Jarča* - 24.6.2011 9:45

evropka: a už jsi to zkusila? Já to milujusmajlik - 57

 
evropka
evropka - 24.6.2011 9:41

Jarča*: já k meruňkám kakao určo néésmajlik - 58

 
Jarča*
Jarča* - 24.6.2011 9:16

Jo a ještě mám ráda dát do půlky těsta kakao, aby to bylo dvoubarevné.

 
Jarča*
Jarča* - 24.6.2011 9:10

Kadla: já mám předpis na těsto na hrnečky, tak nevím, jestli jsou ingredience ve stejném poměru, ale myslím, že to bude podobné. Šťávu z kompotu tam nedávám vůbec, připadá mi, že ty meruňky jsou samy o sobě mokré dost. Čerstvé nevím, ale možná proč ne, dala bych jich dost a pocukrovala, aby pustily šťávu.

 
sharon
sharon - 24.6.2011 9:10

Kadla: myslím, že z toho půlkilovýho balení kompotu všechna......smajlik - 26

 
sharon
sharon - 24.6.2011 9:09

ten meruňkovej koláč bych ještě posypala drobenkou ze třninovýho cukru..smajlik - 57smajlik - 47

 
sharon
sharon - 24.6.2011 9:08

tak začala bych od krůty přes husu k sýrovým toustům , dále salát se zálivkou a na závěr ten moučníček a dobrou kávu......budu čekat kdo mě pozve....smajlik - 68smajlik - 47

 
Kadla
Kadla - 24.6.2011 9:02

Holky, jak s tím meruňkovým koláčem - kolik té kompotové štávy se tam má dát? A co kdyby se to dělalo z čerstvých meruněk (teď právě jsou na trhu)... Máte někdo zkušenosti? Já s meruňkami vždycky dělala jen kynutý koláč s drobenkou a tohle mi přijde zajímavé, ale nevím, jak s tou šťávou...

 
Jarča*
Jarča* - 24.6.2011 8:12

Linda: mně to kromě té anglické slaniny (která by se určitě dala nahradit třebas šunkou) a husy připadá O.K. No dobře, ta buchta...ale kdo z nás občas neupeče rodině něco sladkého? I když už se taky snažím to omezovat.

 
Jarča*
Jarča* - 24.6.2011 8:08

Měla bych chuť na všechnosmajlik - 47 Vynechala bych jen tu husu, tu nějak nemusíme.
Podobnou meruňkovou buchtu dělám, tak mě napadlo, že už jsem jí nedělala dlouho.

 
Linda
Linda - 24.6.2011 7:46

Dala bych si vsechno, kdyby mi to nekdo udelal smajlik - 16.
Ale ruku na srdce, kdyz si odmyslím ten salát na veceri, tak teda zlucník a zbytek tela bude skákat radostí nad takovýmhle prísunem "zdraví".

 
orinka
orinka - 24.6.2011 7:12

aúúúúú, dala bych si všeckosmajlik - 98

 
dadka
dadka - 24.6.2011 7:04

Tak husu bych si určitě dala, ale mám smůlu. Byla jsem na kontrole cukru a nic moc, takže žádná krůta, ale dieta. Ten koláč manželovi na neděli udělám, dobrý nápad!!! A v sobotu budu dělat ten recept s hovězím masem a špenátem, jen si koupím čerstvý špenát a nebudu tam dávat kečup.

 
evropka
evropka - 24.6.2011 6:38

Meryl: smajlik - 75

 
LenkaT
LenkaT - 24.6.2011 6:38

ten meruňkový koláč je moc dobrý, dělávám ho, ani není potřeba meruňky krájet, jsou dost měkký a při míchání se polorozpadnou smajlik - 47

 
Meryl
Meryl - 24.6.2011 6:32

evropka: smajlik - 76to sádlo je chyba, má být olej. Opravím tosmajlik - 75

 
evropka
evropka - 24.6.2011 6:14

my včera staky z argentinské hovězí svíčkové ,ale bohužel smrděly málem,,,na zítra chystám prsa z husy,ale přemýšlím jak?v dnešních receptech mě zaujala krůtí prsíčka,jen mi k tomu nejde to sádlosmajlik - 26jo a meruňkový koláčsmajlik - 32smajlik - 32smajlik - 32smajlik - 32

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-22
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78540.
Archiv anket.