Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Čtenářské vánoční recepty

Čtenářské vánoční recepty

Marcipánové houbičky
Ingredience: 200 g marcipánu, 1/2 sáčku piškotů, čokoládová poleva, potravinářské barvy, moučkový cukr.
Postup: Marcipán rozdělíme na několik dílů a každý obarvíme špetkou potravinářské barvy rozmíchané v malém množství vody. Každou část marcipánu rozválíme na plát na válu, poprášeném moučkovým cukrem, vykrájíme z něj kolečka nebo čtverečky, obalíme jimi piškoty a vymodelujeme kloboučky hub. Ze zbylého marcipánu modelujeme nožičky a přilepíme je ke kloboučkům rozehřátou čokoládovou polevou. Houbičky ozdobíme podle fantazie a necháme zaschnout.

Recept nám zaslala čtenářka Dagmar Kostenková.

 

Vločkové placičky
Ingredience:
80 dkg sekaných vlašských ořechů, 80 dkg ovesných vloček, 80 dkg tuku, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg cukru a 1 vejce.
Postup: Smícháme všechny suroviny. Vyválíme těsto a vykrajujeme kolečka, uděláme důlek a naplníme marmeládou – nejlepší je višňová. Pečeme ve středně vyhřáté troubě nejméně 25 minut – dozlatova.

Recept nám zaslala čtenářka Patrika Lexová.

 

Galetky
Uděláme košíčky ze 4 dávek lineckého těsta, které plníme pikantní marmeládou a náplní.
Náplň: 2 x mleté piškoty, 1–1,5 dcl kávy, 4 lžíce rumu (dávám víc), 1 máslo, 10 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, hrst mletých ořechů.
Postup: Umleté piškoty spaříme kávou. Po vychladnutí přidáme rum. Mezitím si utřeme máslo s cukrem, přidáme kakao, vychladlou piškotovou hmotu a mleté ořechy. Takto jsme připravili náplň.
Košíček vyklepneme z formičky, ale zase jej vrátíme zpět, aby se nerozpadl při plnění. Do každého košíčku dáme zavařeninu (na špičku nože), na to náplň a potřeme čokoládovou polevu a dozdobíme.

Recept nám zaslala Lada Vlachová

Čokoládové košíčky
Ingredience: 5 ks čokoládových ledových kaštanů, 125 g 100% tuku (Iva). Nádivka: 1 vejce, 15 dkg mletých ořechů, 15 dkg moučkového cukru, 4 lžíce rumu, mandle, papírové košíčky.
Postup: Nejdříve si uděláme nádivku. Poté rozpustíme ledové kaštany spolu s tukem. Na dno papírových košíčků dáme trochu rozpuštěné čokolády, necháme ji chvíli ztuhnout. Na ni pak dáme nádivku a zalijeme čokoládou, aby nádivka nebyla vidět. Ozdobíme mandlí a necháme ztuhnout.

Recept nám zaslala čtenářka Radmila Vlčíková.

 

Marokánské placičky
Ingredience: 2 dcl mléka, 21 dkg cukru moučka, 23 dkg oříšků (můžou být arašídy, z kterých vodou opláchneme sůl), 1/8 másla, 15cukroví dkg kandovaného ovoce, 1 sáček hrozinek, 15 dkg hladké mouky. Na dohotovení čokoláda nebo čokoládová poleva.

Postup: Vše (kromě mouky a čokolády) 15 minut mírně povaříme, pak přidáme mouku a zamícháme. Protože hmota tuhne, dáváme rychle lžičkou na vymazaný a vysypaný plech hromádky a z nich malé placičky. Dáme vysušit do trouby na 120 °C, asi 20–25 minut. Vychladlé polijeme čokoládou na rovné straně. Jsou "mňam" a nikdy nám jedna dávka nestačí.

Recept nám zaslala čtenářka Hana Dvořáková.


Burisonové košíčky
Ingredience: 200 g pískového cukru, 1,2 dcl silné černé kávy, 20 g másla, 2 lžíce burisonů, 1 lžíce oloupaných nasekaných mandlí, 1 lžíce nasekaných lískových ořechů, 1 lžíce smetany ke šlehání,  špetka soli.

Postup: Cukr rozmícháme v kávě a směs zahřejeme. Přidáme polovinu másla, smetanu, sůl a za stálého míchání zcela rozpustíme cukr. Vaříme asi 2 minuty. Sejmeme poklici a ještě 4 minuty vaříme na mírném ohni. Když hmota vychladne, přidáme ořechy, mandle a burisony. Zbylým máslem vymažeme pekáček, do něj dáme burisonovou hmotu a necháme v chladu ztuhnout. Lžičkou plníme papírové košíčky a uložíme v chladu.

Recept nám zaslala čtenářka Ivana Korousová.


Placičky z lískových oříšků
Ingredience: 200 g lískových oříšků, 200 g hery, 100 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 2 žloutky, 1–2 lžičky kakaa.

Postup: Lískové oříšky namočíme na hodinu do studené vody. Z přísad uhněteme těsto, do něj přidáme osušené oříšky. Utvoříme válečky (průměr takový, jak velké chceme placičky), které zabalíme do alobalu a dáme do lednice. Druhý den krájíme ostrým nožem kolečka (asi 1 cm široká), klademe na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě pečeme. Po upečení obalujeme v moučkovém cukru.

Recept nám zaslala čtenářka zdekra.


Placičky
Ingredience: 230 g hladké mouky, 90 g cukru, 60 g solamylu, 200 g rostlinného tuku, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, na špičku nože prášku do pečiva, 10 g mletých ořechů nebo kokosu, meruňková marmeláda, čokoládová poleva, bílá poleva.

Postup: Kromě marmelády a polev všechny suroviny promísíme. Zakryjeme a dáme na 2 hodiny do chladna. Pak na pomoučeném vále vyválíme a vykrajujeme kolečka. Dáme na plech a pečeme 5–10minut. Marmeládu rozehřejeme a dáváme nahoru na kolečka, nejlépe lžičkou. Když ztuhne, přelijeme čokoládovou polevou. Nakonec zdobíme bílou polevou. Já dělám bílé čárky zdobičkou na perníčky.

Recept nám zaslala čtenářka Ivana Korousová.

Marie Poštová


18.12.2006   Rubrika:   |   Komentářů 3   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Čtenářské vánoční recepty

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
iljanka
iljanka - 4.12.2009 13:03

Vločkové placičky
Ingredience: 80 dkg sekaných vlašských ořechů, 80 dkg ovesných vloček, 80 dkg tuku, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg cukru a 1 vejce.
smajlik - 80 nejsou ta množství ořechů, vloček a tuku nějak nadměrná v poměru k ostatním?smajlik - 68smajlik - 68

 
trpajzlik
trpajzlik - 23.11.2009 9:25

smajlik - 57 mňamsmajlik - 47

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77047.
    Archiv anket.