Čtenářské vánoční recepty
Marcipánové houbičky
Ingredience: 200 g marcipánu, 1/2 sáčku piškotů, čokoládová poleva, potravinářské barvy, moučkový cukr.
Postup: Marcipán rozdělíme na několik dílů a každý obarvíme špetkou potravinářské barvy rozmíchané v malém množství vody. Každou část marcipánu rozválíme na plát na válu, poprášeném moučkovým cukrem, vykrájíme z něj kolečka nebo čtverečky, obalíme jimi piškoty a vymodelujeme kloboučky hub. Ze zbylého marcipánu modelujeme nožičky a přilepíme je ke kloboučkům rozehřátou čokoládovou polevou. Houbičky ozdobíme podle fantazie a necháme zaschnout.
Recept nám zaslala čtenářka Dagmar Kostenková.
Vločkové placičky
Ingredience: 80 dkg sekaných vlašských ořechů, 80 dkg ovesných vloček, 80 dkg tuku, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg cukru a 1 vejce.
Postup: Smícháme všechny suroviny. Vyválíme těsto a vykrajujeme kolečka, uděláme důlek a naplníme marmeládou – nejlepší je višňová. Pečeme ve středně vyhřáté troubě nejméně 25 minut – dozlatova.
Recept nám zaslala čtenářka Patrika Lexová.
Galetky
Uděláme košíčky ze 4 dávek lineckého těsta, které plníme pikantní marmeládou a náplní.
Náplň: 2 x mleté piškoty, 1–1,5 dcl kávy, 4 lžíce rumu (dávám víc), 1 máslo, 10 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, hrst mletých ořechů.
Postup: Umleté piškoty spaříme kávou. Po vychladnutí přidáme rum. Mezitím si utřeme máslo s cukrem, přidáme kakao, vychladlou piškotovou hmotu a mleté ořechy. Takto jsme připravili náplň.
Košíček vyklepneme z formičky, ale zase jej vrátíme zpět, aby se nerozpadl při plnění. Do každého košíčku dáme zavařeninu (na špičku nože), na to náplň a potřeme čokoládovou polevu a dozdobíme.
Recept nám zaslala Lada Vlachová
Čokoládové košíčky
Ingredience: 5 ks čokoládových ledových kaštanů, 125 g 100% tuku (Iva). Nádivka: 1 vejce, 15 dkg mletých ořechů, 15 dkg moučkového cukru, 4 lžíce rumu, mandle, papírové košíčky.
Postup: Nejdříve si uděláme nádivku. Poté rozpustíme ledové kaštany spolu s tukem. Na dno papírových košíčků dáme trochu rozpuštěné čokolády, necháme ji chvíli ztuhnout. Na ni pak dáme nádivku a zalijeme čokoládou, aby nádivka nebyla vidět. Ozdobíme mandlí a necháme ztuhnout.
Recept nám zaslala čtenářka Radmila Vlčíková.
Marokánské placičky
Ingredience: 2 dcl mléka, 21 dkg cukru moučka, 23 dkg oříšků (můžou být arašídy, z kterých vodou opláchneme sůl), 1/8 másla, 15 dkg kandovaného ovoce, 1 sáček hrozinek, 15 dkg hladké mouky. Na dohotovení čokoláda nebo čokoládová poleva.
Postup: Vše (kromě mouky a čokolády) 15 minut mírně povaříme, pak přidáme mouku a zamícháme. Protože hmota tuhne, dáváme rychle lžičkou na vymazaný a vysypaný plech hromádky a z nich malé placičky. Dáme vysušit do trouby na 120 °C, asi 20–25 minut. Vychladlé polijeme čokoládou na rovné straně. Jsou "mňam" a nikdy nám jedna dávka nestačí.
Recept nám zaslala čtenářka Hana Dvořáková.
Burisonové košíčky
Ingredience: 200 g pískového cukru, 1,2 dcl silné černé kávy, 20 g másla, 2 lžíce burisonů, 1 lžíce oloupaných nasekaných mandlí, 1 lžíce nasekaných lískových ořechů, 1 lžíce smetany ke šlehání, špetka soli.
Postup: Cukr rozmícháme v kávě a směs zahřejeme. Přidáme polovinu másla, smetanu, sůl a za stálého míchání zcela rozpustíme cukr. Vaříme asi 2 minuty. Sejmeme poklici a ještě 4 minuty vaříme na mírném ohni. Když hmota vychladne, přidáme ořechy, mandle a burisony. Zbylým máslem vymažeme pekáček, do něj dáme burisonovou hmotu a necháme v chladu ztuhnout. Lžičkou plníme papírové košíčky a uložíme v chladu.
Recept nám zaslala čtenářka Ivana Korousová.
Placičky z lískových oříšků
Ingredience: 200 g lískových oříšků, 200 g hery, 100 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 2 žloutky, 1–2 lžičky kakaa.
Postup: Lískové oříšky namočíme na hodinu do studené vody. Z přísad uhněteme těsto, do něj přidáme osušené oříšky. Utvoříme válečky (průměr takový, jak velké chceme placičky), které zabalíme do alobalu a dáme do lednice. Druhý den krájíme ostrým nožem kolečka (asi 1 cm široká), klademe na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě pečeme. Po upečení obalujeme v moučkovém cukru.
Recept nám zaslala čtenářka zdekra.
Placičky
Ingredience: 230 g hladké mouky, 90 g cukru, 60 g solamylu, 200 g rostlinného tuku, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, na špičku nože prášku do pečiva, 10 g mletých ořechů nebo kokosu, meruňková marmeláda, čokoládová poleva, bílá poleva.
Postup: Kromě marmelády a polev všechny suroviny promísíme. Zakryjeme a dáme na 2 hodiny do chladna. Pak na pomoučeném vále vyválíme a vykrajujeme kolečka. Dáme na plech a pečeme 5–10minut. Marmeládu rozehřejeme a dáváme nahoru na kolečka, nejlépe lžičkou. Když ztuhne, přelijeme čokoládovou polevou. Nakonec zdobíme bílou polevou. Já dělám bílé čárky zdobičkou na perníčky.
Recept nám zaslala čtenářka Ivana Korousová.
18.12.2006 Rubrika: | Komentářů 3 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Čtenářské vánoční recepty
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Vločkové placičky
Ingredience: 80 dkg sekaných vlašských ořechů, 80 dkg ovesných vloček, 80 dkg tuku, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg cukru a 1 vejce.
nejsou ta množství ořechů, vloček a tuku nějak nadměrná v poměru k ostatním?
mňam