Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Ohřívat, neohřívat? Skladovat, neskladovat? Bezpečné a nebezpečné potraviny.

Ohřívat, neohřívat? Skladovat, neskladovat? Bezpečné a nebezepčené potraviny.

Možná, že vám otázky položené v názvu tohoto článku připadají trochu zbytečné. Každý přece ví, které potraviny patří do lednice, které do spíže, i to, že je potřeba sledovat dobu trvanlivosti. Možná ale nevíte, jak správně uchovávat potraviny, které si doma sami uvaříte. Jak je skladovat a jaká případná nebezpečí vám mohou hrozit.

 

Uvařte a zchlaďte

Jedním z nejdůležitějších pravidel je, že uvařený pokrm se musí do dvou hodin ochladit nebo zmrazit. Počítejte i s dobou, kdy byl pokrm na stole. Jestliže byl pokrm ponechán při pokojové teplotě déle než dvě hodiny (nebo jednu hodinu v teplém prostředí), přítomné bakterie se mohou rozmnožit do té míry, že požití takového pokrmu již není bezpečné a je proto lépe ho zlikvidovat. Pokrmy, které byly při pokojové teplotě dobu kratší než dvě hodiny, mohou být bezpečně skladovány za předpokladu, že byly správně ošetřeny.

Výjimkou je dětská a kojenecká výživa - její zbytky mají být vždy po ukončeném krmení zlikvidovány.

 

Čistota, čistota, čistota

Užívejte čisté nádobí, umyjte si ruce a zabraňte styku potraviny s jakýmikoliv neumytými nebo nevyčištěnými předměty. Po vyjmutí pečené drůbeže z trouby oddělte nádivku a před podáváním na stůl odstraňte z masa kosti.

Zbylé pokrmy mají být dány do čistých nádob, nikdy je neskladujte v nádobách, ve kterých byly připravovány nebo servírovány. Množství pokrmu rozdělte na menší porce a nádoby, v kterých bude uskladněn, plňte tak, aby vrstva pokrmu nebyla vyšší než 5 cm, což umožňuje rychlé zmrazení.

Nenechávejte zbytky chladnout na kuchyňském pracovním stole. Promíchání pokrmu čistou lžící může urychlit ochlazení, pak je však nutné nádobu uzavřít a vložit do chladničky. Pro urychlení rovnoměrného chlazení ponechejte kolem nádoby s pokrmem, umístěné v ledničkachladničce nebo mrazícím zařízení, volný prostor. Pro zachování struktury potraviny je třeba, aby před zmrazením byl pokrm vychlazen.

 

Neskladujte uvařené jídlo déle než dva dny

Zbytky pokrmů spotřebujte nejlépe do dvou dnů. Některé pokrmy jsou bezpečné i po 3-5 dnech, ale čím déle jsou uvařené pokrmy skladovány, tím vyšší je možnost, že se pokrm zkazí a může způsobit otravu. Proto všechny pokrmy, které nemůžete spotřebovat ihned, zmrazte a nezapomeňte sledovat datum jejich uložení.

Pro rozmrazení potravin existují tři bezpečné způsoby: v chladničce, ve studené vodě a v mikrovlnné troubě. Nejbezpečnější postup je pomalé rozmrazení v chladničce. Pro rychlé rozmrazení lze potravinu vložit do vodotěsného plastového sáčku, ponořit do studené vody a vodu každých třicet minut vyměnit.

 

Správné ohřívání

Při ohřívání zbytků je nutné polévky, omáčky a šťávy přivést do varu a pevné části prohřát alespoň na 75 °C. Míchání pokrmu usnadní rovnoměrné prohřátí, pokrm podávejte horký. Jídlo ohřívejte jen jednou a nespojujte dohromady zbytky s čerstvými pokrmy.

Nikdy neochutnávejte zbytky s neznámou délkou úschovy. Pokud byly zbytky skladovány příliš dlouho, nebo mají podezřelý vzhled a vůni, vyhoďte je!

 

 

Tak jak jste na tom vy? Neumím si třeba představit, že bych rodině sebrala radost z okusování kostí. Taky nějak nemohu dodržet volný prostor v mrazáku...

 

 

Přeloženo z časopisu Figaro

Jiřina Čermáková


13.2.2007   Rubrika:   |   Komentářů 24   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Ohřívat, neohřívat? Skladovat, neskladovat? Bezpečné a nebezpečné potraviny.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.