Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Capellini, fusilli, lasagne... Kdo se v tom má vyznat?

Capellini, fusilli, lasagne… Kdo se v tom má vyznat?

Troufnu si říct, že ještě tak před dvaceti lety se u nás těstoviny netěšily zrovna velké oblibě. Starší generace si určitě vzpomene na rozvařená kolínka ve školní jídelně a UHO (universální hnědá omáčka), případně na zapečené šunkofleky. Při vzpomínce na špagety jsou ty pocity pak o něco příjemnější.

Po listopadu 89 se ale na náš trh začaly valit těstoviny v takovém množství a rozmanitosti, že slabší povahy jen lapaly po dechu. O chuťových kvalitách pravých italských těstovin snad ani není třeba se rozepisovat. A tak se ty dosud opomíjené nudle a vřetýnka natrvalo usadily na našich stolech a jen málokdo jejich kouzlu nepodlehl. Připravovat se dají snad na milion způsobů. Můžete je využít jako předkrm, hlavní jídlo, ale také za studena do salátů. Při přípravě těstovinových jídel máte naprosto volnou ruku a vaše fantazie se může dosyta vyřádit.

Těstoviny jsou všelijaké: vaječné, bezvaječné, celozrnné, barevné, ochucené... a tvarově tak variabilní, že stojí za to si je trošku podrobněji představit. Až si budete lámat hlavu nad jídelním lístkem v nějaké pizzerii, třeba vám naše informace přijdou vhod.

 

Těstoviny anebo Co je co... (Vezmeme to pěkně podle abecedy.)

 

CANNELLONI

Dlouhé duté trubičky. Plní se například šunkou, sýrem, zeleninou a pak se zapékají.

CAPELLINI:

Velmi tenké nudle (vypadají skoro jako špagety). Hodí se k zapékání nebo k omáčkám.

CAPPELLETI:

Mají tvar špičatého kloboučku a plní se různými náplněmi.

CONCHIGLIE:

Mušličky, jsou ideální k omáčkám.

FARFALE:

Motýlci nebo mašličky. Využijete je do polévek a k omáčkám, ale také do salátů.

FETTUCCINE:

Delší nudle, nejvhodnější ke smetanovým omáčkám a k zapékání.

FUSILLI:

Vrtulky a spirálky, podávají se k omáčkám. Poslouží vám také při přípravě salátu.

GNOCCHI:

Jinak tvarované conchiglie.

LASAGNE:

To jsou čtverce nebo obdélníky těsta, asi 8 cm široké a 12 cm dlouhé. Vrství se na pekáčku na sebe a prokládají se různými náplněmi. Zapékají se.

LINGUINE:

Dlouhé a ploché široké těstoviny, jsou vhodné na zapékání nebo třeba k boloňským omáčkám.

MACCHERONI:

Dlouhé duté makaróny, chutnají k omáčkám i jako zapečené.

PAPPARDELLE:

Široké nudle. K omáčkám a k zapékání.

PENNE:

Krátké, šikmo krájené trubičky, také jsou vhodné k omáčkám i na zapékání

RAVIOLI:

Malé taštičky, které se plní masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní. Podávají se ke smetanovým omáčkám nebo zapečené.

RIGATONI:

To jsou velké a krátké vroubkované těstovinové trubice vhodné k zapékání.

SPAGHETTI:

Netřeba představovat. Špagety v různých délkách i šířkách, vhodné k boloňským omáčkám i na zapékání.

TAGLIATELLE:

Dlouhé široké nudle stočené do hnízd. Sýrové a smetanové omáčky jsou k nim to pravé.

TORTELLINI:

Malé, plněné taštičky svinuté do tvaru prstýnku. Plníme je třeba kuřecím masem, sýrem, špenátem. Přelité bílou omáčkou chutnají výtečně.

Těstovin je ale ještě mnohem víc. Určitě znáte všelijaké hvězdičky, písmenka, krátké nudle, vlasové nudle… Které máte nejraději vy? A máte nějaký svůj oblíbený těstovinový recept?



Meryl


10.4.2007   Rubrika:   |   Komentářů 11   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Capellini, fusilli, lasagne... Kdo se v tom má vyznat?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77194.
    Archiv anket.