Capellini, fusilli, lasagne... Kdo se v tom má vyznat?
Troufnu si říct, že ještě tak před dvaceti lety se u nás těstoviny netěšily zrovna velké oblibě. Starší generace si určitě vzpomene na rozvařená kolínka ve školní jídelně a UHO (universální hnědá omáčka), případně na zapečené šunkofleky. Při vzpomínce na špagety jsou ty pocity pak o něco příjemnější.
Po listopadu 89 se ale na náš trh začaly valit těstoviny v takovém množství a rozmanitosti, že slabší povahy jen lapaly po dechu. O chuťových kvalitách pravých italských těstovin snad ani není třeba se rozepisovat. A tak se ty dosud opomíjené nudle a vřetýnka natrvalo usadily na našich stolech a jen málokdo jejich kouzlu nepodlehl. Připravovat se dají snad na milion způsobů. Můžete je využít jako předkrm, hlavní jídlo, ale také za studena do salátů. Při přípravě těstovinových jídel máte naprosto volnou ruku a vaše fantazie se může dosyta vyřádit.
Těstoviny jsou všelijaké: vaječné, bezvaječné, celozrnné, barevné, ochucené... a tvarově tak variabilní, že stojí za to si je trošku podrobněji představit. Až si budete lámat hlavu nad jídelním lístkem v nějaké pizzerii, třeba vám naše informace přijdou vhod.
Těstoviny anebo Co je co... (Vezmeme to pěkně podle abecedy.)
CANNELLONI
Dlouhé duté trubičky. Plní se například šunkou, sýrem, zeleninou a pak se zapékají.
CAPELLINI:
Velmi tenké nudle (vypadají skoro jako špagety). Hodí se k zapékání nebo k omáčkám.
CAPPELLETI:
Mají tvar špičatého kloboučku a plní se různými náplněmi.
CONCHIGLIE:
Mušličky, jsou ideální k omáčkám.
FARFALE:
Motýlci nebo mašličky. Využijete je do polévek a k omáčkám, ale také do salátů.
FETTUCCINE:
Delší nudle, nejvhodnější ke smetanovým omáčkám a k zapékání.
FUSILLI:
Vrtulky a spirálky, podávají se k omáčkám. Poslouží vám také při přípravě salátu.
GNOCCHI:
Jinak tvarované conchiglie.
LASAGNE:
To jsou čtverce nebo obdélníky těsta, asi 8 cm široké a 12 cm dlouhé. Vrství se na pekáčku na sebe a prokládají se různými náplněmi. Zapékají se.
LINGUINE:
Dlouhé a ploché široké těstoviny, jsou vhodné na zapékání nebo třeba k boloňským omáčkám.
MACCHERONI:
Dlouhé duté makaróny, chutnají k omáčkám i jako zapečené.
PAPPARDELLE:
Široké nudle. K omáčkám a k zapékání.
PENNE:
Krátké, šikmo krájené trubičky, také jsou vhodné k omáčkám i na zapékání
RAVIOLI:
Malé taštičky, které se plní masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní. Podávají se ke smetanovým omáčkám nebo zapečené.
RIGATONI:
To jsou velké a krátké vroubkované těstovinové trubice vhodné k zapékání.
SPAGHETTI:
Netřeba představovat. Špagety v různých délkách i šířkách, vhodné k boloňským omáčkám i na zapékání.
TAGLIATELLE:
Dlouhé široké nudle stočené do hnízd. Sýrové a smetanové omáčky jsou k nim to pravé.
TORTELLINI:
Malé, plněné taštičky svinuté do tvaru prstýnku. Plníme je třeba kuřecím masem, sýrem, špenátem. Přelité bílou omáčkou chutnají výtečně.
Těstovin je ale ještě mnohem víc. Určitě znáte všelijaké hvězdičky, písmenka, krátké nudle, vlasové nudle… Které máte nejraději vy? A máte nějaký svůj oblíbený těstovinový recept?
10.4.2007 Rubrika: | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5