Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Kořenit hodně, nebo málo? Hlavně přiměřeně a správně.

Kořenit hodně, nebo málo? Hlavně přiměřeně a správně.

Také se občas dostanete do situace, kdy nevíte, co budete vařit? Já ano. Mívám období, kdy se zaseknu na několika jídlech, která připravuji stále dokola. Teprve když nám například špagety lezou ven doslova i ušima, přihodím do repertoáru něco dalšího. Ne že bych toho neuměla uvařit víc. To fantazie bývá někdy zabržděná.

S čím však mám problém stále, to je koření. Je ho k dispozici tolik, že není v mých silách se v něm pořádně vyznat a zorientovat. Natož si pamatovat, které koření se k čemu hodí nejlépe. A tak jsem se rozhodla, že se pokusím do tajů různých ochucovadel proniknout.

Jestli jste na tom podobně, třeba vám přijde vhod malý kořenicí seriál, který jsem připravila.

Možná díky němu objevíte nebo vyzkoušíte něco úplně nového, a obohatíte tak chuťové buňky celé své rodiny.

 

Druhy koření a jejich použití

Anýz

Má sladkou chuť a příjemně voní. Výborně se hodí na posypání různých druhů pečiva, do chleba, cukrovinek, ale také k nakládání řepy, do salátů a do likérů.

Badyán

Má příjemnou vůni, trochu podobnou anýzu. Využijete jej do perníků, ovocných kořeněných protlaků, likérů a cukrovinek.

Bazalka

Je silně aromatická. Její vůně se podobá majoránce, ale je mnohem výraznější a ostřejší. Skvěle s ní ochutíte například jídla italské kuchyně, kde se hojně používá kečup. Hodí se také do salátů a pokrmů z ryb.

Bobkový list

Silně vonící, tuhé, špičaté listy s kořennou, hořkou chutí. Dodá výbornou chuť například marinádám na ryby a zvěřinu, nálevům nakoření nakládaní hub a zeleniny, svíčkové omáčce, ale i bramborové polévce.

Estragon

Vonící lístky s mírně nahořklou chutí. Poslouží při přípravě salátů a zvěřiny a při nakládání zeleniny a okurek.

Fenykl

Velmi aromatické koření s nasládlou chutí. Sypeme jím pečivo a dochutí také nakládanou zeleninu – například řepu a okurky.

Hořčičná semena

Obsahují olej a silice ostré vůně, mají palčivou chuť. Přidávají se do nakládaných zelenin a hub, ale i do pomazánek a zeleninových salátů.

 

Tak to by pro dnešek stačilo. Pokračování seriálu o koření vám přineseme hned v pondělí.

Zdroj:

J. Břízová, M. Klimentová: Nová domácí kuchařka

Meryl


20.4.2007   Rubrika:   |   Komentářů 20   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Kořenit hodně, nebo málo? Hlavně přiměřeně a správně.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77188.
    Archiv anket.