Kořenit hodně, nebo málo? Hlavně přiměřeně a správně.
Také se občas dostanete do situace, kdy nevíte, co budete vařit? Já ano. Mívám období, kdy se zaseknu na několika jídlech, která připravuji stále dokola. Teprve když nám například špagety lezou ven doslova i ušima, přihodím do repertoáru něco dalšího. Ne že bych toho neuměla uvařit víc. To fantazie bývá někdy zabržděná.
S čím však mám problém stále, to je koření. Je ho k dispozici tolik, že není v mých silách se v něm pořádně vyznat a zorientovat. Natož si pamatovat, které koření se k čemu hodí nejlépe. A tak jsem se rozhodla, že se pokusím do tajů různých ochucovadel proniknout.
Jestli jste na tom podobně, třeba vám přijde vhod malý kořenicí seriál, který jsem připravila.
Možná díky němu objevíte nebo vyzkoušíte něco úplně nového, a obohatíte tak chuťové buňky celé své rodiny.
Druhy koření a jejich použití
Anýz
Má sladkou chuť a příjemně voní. Výborně se hodí na posypání různých druhů pečiva, do chleba, cukrovinek, ale také k nakládání řepy, do salátů a do likérů.
Badyán
Má příjemnou vůni, trochu podobnou anýzu. Využijete jej do perníků, ovocných kořeněných protlaků, likérů a cukrovinek.
Bazalka
Je silně aromatická. Její vůně se podobá majoránce, ale je mnohem výraznější a ostřejší. Skvěle s ní ochutíte například jídla italské kuchyně, kde se hojně používá kečup. Hodí se také do salátů a pokrmů z ryb.
Bobkový list
Silně vonící, tuhé, špičaté listy s kořennou, hořkou chutí. Dodá výbornou chuť například marinádám na ryby a zvěřinu, nálevům na nakládaní hub a zeleniny, svíčkové omáčce, ale i bramborové polévce.
Estragon
Vonící lístky s mírně nahořklou chutí. Poslouží při přípravě salátů a zvěřiny a při nakládání zeleniny a okurek.
Fenykl
Velmi aromatické koření s nasládlou chutí. Sypeme jím pečivo a dochutí také nakládanou zeleninu – například řepu a okurky.
Hořčičná semena
Obsahují olej a silice ostré vůně, mají palčivou chuť. Přidávají se do nakládaných zelenin a hub, ale i do pomazánek a zeleninových salátů.
Tak to by pro dnešek stačilo. Pokračování seriálu o koření vám přineseme hned v pondělí.
Zdroj:
J. Břízová, M. Klimentová: Nová domácí kuchařka
20.4.2007 Rubrika: | Komentářů 20 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5