Vyznáte se v koření? Další díl malého seriálu.
Dnes pokračujeme v představování jednotlivých druhů koření. Jestliže někdy zápolíte se správným odhadem, které koření se k jakému jídlu nejlépe hodí, třeba vám náš stručný přehled přijde vhod.
Hřebíček
Koření velmi aromatické, s palčivou chutí. Přidává se do perníků, do dušené rýže, ale i do sladkých omáček, kompotů, paštik a nádivek a do sladkého pečiva.
Jalovec
Má kulovitý tvar, černou barvu, sladkou chuť. Hodí se ke zvěřině a k hovězímu masu.
Kapary
Koření s nakyslou chutí, které výborně poslouží při přípravě pikantních omáček, pomazánek, salátů, stejně jako na dochucení masa.
Kari
Žlutohnědý prášek velmi výrazné chuti, obsahující směs koření: kurkumy, kardamomu, zázvoru, koriandru, hřebíčku, pepře, nového koření, kmínu a muškátového květu. Dodá chuť pokrmům z rýže, omáčkám i pomazánkám.
Kerblík
Lístky s jemnou anýzovou vůní a chutí. Můžete je přidat do bramborových polévek, omáček, rybích marinád.
Kmín
Výrazná chuť a vůně. Hodí se do polévek, pod masa, do pomazánek, chleba, pečiva, do zelí, hub, k vaření brambor.
Kopr
Listy jednoleté byliny s příjemnou vůní. Ochutí polévky, omáčky, pomazánky, saláty i nakládané okurky.
Koriandr
Příjemně voní a má nasládlou chuť. Využijete jej na zvěřinu, ryby, do pikantních omáček, ale i do uzenin, pečiva a likérů. Tam však použijte jen malé množství.
Květ muškátový
Kořenná vůně, palčivá chuť. Hodí se do těsta, nádivek, bílých polévek a omáček.
Libeček
Má výraznou kořennou chuť a vůni. Přidejte ho do bramborových polévek nebo do zeleninových salátů.
Majoránka
Silně kořenná chuť a vůně. Bez ní si neumíme představit bramborovou polévku, ale ani guláš, sekané pečeně, prejty a skopové maso.
Další díl seriálu o koření vám přineseme hned zítra.
23.4.2007 Rubrika: | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5