Bezezbytkové kuře
Potřebujete: 1 celé kuře, ne úplně rozmražené, aby šlo dobře vykostit.
Nádivka: 1 malý oloupaný a nastrouhaný celer, 2 oloupané cibule, česnek, pepř, sůl, hodně petrželkové natě, olej na osmažení, 2-3 celá vajíčka, dobrý špek, koření na kuře, co máme rádi, anebo jen podlejeme pivem bez kořenění.
Postup: Kuře vykostíme, snažíme se co nejmíň proříznout kůži, uděláme z něj plát, kostru využijeme na polévku.
Na oleji dožluta usmažíme pokrájenou cibuli, na to vhodíme strouhaný celer, restujeme a po chvilce přidáme koření, na závěr přimícháme vajíčka a necháme srazit. Plát kuřete (děravá místa předem sešijeme pevnou nití) potřeme touto náplní, rukama uplácáme pravidelnou šišku a sešijeme. Poprášíme kořením na kuře a klasicky upečeme v troubě na slanině.
Při pečení hlídáme a obracíme, aby bylo dozlatova po všech stranách. Obracíme nejlíp dvěma vařečkami, protože kuře je křehké a vidlička ho propíchne raz dva. Peče se cca 1 a půl hodiny. Nejlépe k tomu chutná rýže, ale ani brambory nejsou špatné.
Z kostry uvaříme dobrý vývar s nudlemi.
Zbudou pouze kosti, ale pokud bych chtěla být doslovná, tak by šly podrtit drůbeži anebo pejskovi, eventuelně zakopat pod jabloň jako hnojivo a vážně by vůbec nic nezůstalo.
Za recept děkujeme čtenářce orince.
26.10.2010 Rubrika: Dnešní recept | Komentářů 26 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bezezbytkové kuře
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Dají se dělat i malé roládky zkuřecích plátků, jak píše babkatlapka.. Je to úplně stejné jako velká roláda, jen v menším. Dělám to i na Silvestra, že to podávám po studenu, stejně tak, jako sýrovou roládu, nebo mozaikový chlebíček z veky.
orinka: DIK ZA RECEPT - KURE KUPUJU TAKY VYKOSTENE .... ale nadivku nedelam , plnim jinak ... tohle bude urcite mooc dobre !!!
musim si to ulozit
babkatapka: ó ne, tohle je právě výborné i v tom, že se to dá druhý den podávat jako studený nářez.
Vypadá to úžasně, a musí to být velice dobré, ale, právě to ale!
Celé kuře se musí sníst čerstvě upečené, protože druhý den, nevím jestli si toho někdo všiml, je naprosto nepoživatelné. Ale pro rodinný oběd výborný typ. Já si udělám jenom závitky a taky si pochutnám
A mimochodem, když peču kujřecí hnátky, přidávám celer a je to taky moooc dobré
evropka: já ho u nás nenatrefila.....
orinka: a jaký bejvaly fronty na nuceným výseku, na "Špici".......
vykošěné kuře prodávájí skoro všude...."kuřecí ráj"
sharon: to mi povídej...teď dopoledne jsem pekla makovec, a jak se ta trouba rozehřívala, byl cítit ten močovinový puch z oné anglické, jak tam utkvěl. Tohle nepamatuju, aby byla anglická tolik hnusná - ne, že bych to kdy kupovala a jedla, ale močovinou prý smrdívalo maso z nuceného výseku.
orinka: ale ten špek fááák dobrej, ne anglickou z Billy !!!!!!!!
Kadla: vem si na to brejle. Ale základ úspěchu je dobrý nůž. Musí být spíš užší - to jest třeba hodně obroušený, s delší špičkou a dost dlouhý. Vůbec nic to není, jen se odřezává maso od kostí, musíme mít ale představu, kde ty kosti jsou. Klouby se vykroutí. Kdo se bojí, moc vystojí a kuře nevykostí!!
Teda, moje kosti, chtěla jsem říct. Jsem strašná nešika
orinka: No, když vykosťuju kuře já, tak mi kosti lezou z ruky
Kadla: no jo, ale kde máš kosti na polívku?? Tohle je nejúspornější recept všech dob, celer v tom chutná naprosto skvěle i těm, co ho moc rádi nemají.
majucha: né, to je náplň, po sešití z toho je plněná roláda. Nebo jelito, když se to nezatočí, to se většinou povede mně
majucha: Třeba na to kuře jen paní kuchařka sedá svým rozměrným pozadím . My měli ve školní jídelně takovou, že by prdelí rozplácla hned tři kuřata (i kdyby ta kuřata měla ocelovou výztuž)
Kadla: a já pořád jak to v naší menze dělaj
Kupuju v Makru už vykopstěné kuře, jinak bych vykostila i sebe. Jsou to 2 nádherné pláty masa a mám to bez práce.
Plát masa naklepu, osolím, opepřím, potřu hořčicí, pokladu šunkou, tím vlastně zaplácnu případné díry, umíchám vajíčka, dám na šunku a pokladu nudličkami párku, kyselých okurek a červené kapie, přidám trochu žampionů a a posypu zelenou petrželkou. Zabalím, sepnu jehlami na španělské ptáčky a peču za častého podlévání.Řez je potom krásně barevný,dá se to jíst i po studenu.
majucha: I nevykostěný může být placka, když ho položíš pod parní válec
Kadla: jo ták . Mě nedošlo, že vykostěný kuře je placka
majucha: To vykostěné kuře rozložíš na stůl, kůží dolů. Na to jako na roládu naplácáš tu nádivku, zaroluješ, případně sešiješ a pak to normálně pečeš v troubě. takže je to jako kuře s nádivkou, ale bez kostí.