Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vepřové jazyky v citronové omáčce

Vepřové jazyky v citronové omáčce

Inspirujte se dalším receptem, který od své babičky získala naše čtenářka orinka a ráda se o něj s vámi podělí.

Běžná porce pro rodinu je ze 3 větších jazyků. Jazyky uvaříme (nejlépe v papiňáku) spolu se solí, 3 bobkovými listy, špetkou kuliček nového koření a pepře a celou oloupanou cibulí. Vaříme v dostatečném množství vody, aby bylo na omáčku, tedy cca 2 l. Jazyky jsou uvařené za cca 1 hodinu, vaříme tak dlouho, až po napíchnutí lehce sklouznou z vidličky.

Uvařené jazyky po vytáhnutí z papiňáku ihned hodíme do hrnce se studenou vodou, pak jdou lehce sloupnout Oloupané pokrájíme příčně na úhledné kousky, pokropíme vývarem a dáme do tepla stranou.

Omáčka: uděláme máslovou jíšku a tu zavaříme do PROCEZENÉ polévky z jazyků. Povaříme, až zhoustne, a ochutíme šťávou ze 2 citronů, trochu přisladíme, přidáme podle chuti sůl, to pokrájené maso a na závěr hodně sekané zelené petrželkové nati z hladké nati, ne kudrnku, ta škrábe v krku. Podáváme s novými brambory anebo s jemným knedlíkem.
Přeju dobrou chuť. Orinka.

Lenka Moučková


1.8.2011   Rubrika: Vepřové   |   Komentářů 79   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vepřové jazyky v citronové omáčce

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-79
Eduna
Eduna - 1.8.2011 19:31

orinka: Teď jsem si přečetla recept a slintám, jak Pavlovův pes. Hned zakoupím jazyk a udělám si ho. Toto provedení jsem neznala.

 
orinka
orinka - 1.8.2011 18:19

sharon: ne, já chodívala do Pasáže, do jídelny Lotosu (?), zahradnický podnik. Moje nejmilovanější jídlo bylo: masité hašé se sázeným vejcem, brambor. Nevím, z čeho to dělali, ale nikdy mi z toho nic nebylo. Ale špičková vyvařovna byla jídelna Stavoprojektu, teď na tom místě, kam jsem chodila na vrácené stravenky (nebylo možné se tam jinak dostat, než se občas zeptat, jestli někdo nevrátil), stojí v Pekařské Koruna. Tam vařili vyloženě domácí jídla a chtěl tam chodit každný.

 
sharon
sharon - 1.8.2011 17:58

orinka: já chodila do závodky ale o tomhle nevím.....chodila jsem do pasáže kde vařil Mihok....rom s hotelovkou... neznáš ?

 
orinka
orinka - 1.8.2011 17:40

sharon: smajlik - 68 - někdo tady zmínil vemínko. Před dávnými lety bývalo jako hlavní chod v závodní jídelně, smažené vemínko s bramborovou kaší. Nikdy mi ale nechutnalo, protože to bylo hodně nasládlé. Ale tchán ho miloval, jenom tak - vařené. Dnes se už nedostane, poněvadž ho asi pomelou a dělají z něj nějaké uzené speciality za fůru peněz, bezesporusmajlik - 58

 
sharon
sharon - 1.8.2011 17:23

hlad a bídu na nás.....smajlik - 15

 
orinka
orinka - 1.8.2011 17:09

evropka: čirý není, to není hovězí nebo slepičí, ale že by nevoněl, to bych tedy netvrdila!smajlik - 66 Přece to dělám z čerstvého masa, ne?smajlik - 26

 
monia
monia - 1.8.2011 16:34

orinka: Aha, dík za vysvětlení. No, já jsem neviděla jazyky žádné, je fakt, že se po nich teda nedívám. smajlik - 16 Pamatuji si jako děcko, že jsme je někdy mívali, ale fakt už si nepamatuji, jaké to byly a co s nima máti vyváděla. Tvůj recept ale rozhodně vyzkouším. smajlik - 24

 
talenka
talenka - 1.8.2011 15:42

Kadla: ano, ta konzistence. nevadí mi třeba játrovka, nebo játrové knedlíčky, ale játra an sich, sama o sobě, do toho nemůžu kousnout. Stejně jako ostatní vnitřnosti. smajlik - 48

 
evropka
evropka - 1.8.2011 15:29

holky ale vývar z jazyka,,,no dejte pokoj,to musí být kalný a smradlvý

 
Kadla
Kadla - 1.8.2011 15:14

Já v nějaké luxuxní restauraci ochutnala uzený jazyk a hrubě mi to nechutnalo.. Vadila mi ta specifická "konzistence" masa, nikoli chuť, ta byla v pohodě. Jazyk prostě nemůžu, stejně tak jako ze stejného důvodu nemohu ledvinky, plíčky apod. Jsem takový nešťastný konzervativec...

 
orinka
orinka - 1.8.2011 14:56

monia: ty jsou ale hrubší a několikanásobně větší. Navíc se asi syrové ani neprodávají.smajlik - 26

 
monia
monia - 1.8.2011 14:28

Vypadá to zajímavě, určitě stojí za vyzkoušení, mně ale víc lákají jazyky hovězí. smajlik - 58

 
orinka
orinka - 1.8.2011 13:59

sharon: tak to je přesné potvrzení toho, co tu všem nutím, mají to sice trošku jiné, ale přesto je to podobné a určitě fajnsmajlik - 57

 
Almega
Almega - 1.8.2011 12:44

Hmmm,ňam,vy jste mi tady udělaly chutě...jazýček,uzený je možná ještě lepší,srdíčko,i ty plíčky bych si po 25 letech dala....My doma často jedli vemínko,uvařené a pak udělané jako řízky-bylo to levné a bylo toho pro naší velkou,chudou a žravou rodinu hodně....Ovšem dnes už se to asi ani neprodává....nevím.

 
sharon
sharon - 1.8.2011 12:41

obrázek - _Jazyk3.jpg tak recept na vepřový jazyk s citronovou omáčkou je na webu.....pepato.eu...i s fotkama

 
sharon
sharon - 1.8.2011 12:36

já si právě před chvílí u plotny uvědomila že téměř denně vařím 40 cet let......tfuj, až je mi mdlo...smajlik - 76

 
Juana
Juana - 1.8.2011 11:49

sharon: nebyla to povidlová, babička jí říkala polská /jak správně poznamena myslím orinka/, ale když jsem hledala recepty na polskou, tak ta nebyla bílá - asi to byla nějaká mutace smajlik - 16 Babička zamlada studovala na hospodyňku v luxusním internátu, takže se tam naučila kromě jiného i spoustu zajímavých receptů. Škoda jen, že umřela dřív, než jsem se to od ní mohla naučit všechno. Nikdy se mi třeba nepovedly tak skvělé koblihy, jaké dělávalasmajlik - 17

 
orinka
orinka - 1.8.2011 11:06

Juana: hele - http://recepty.chytrazena.cz/masita-jidla/vnitrnosti/veprovy-jazyk-s-polskou-omackou-261.html
dobře jsem si vzpomněla!smajlik - 57

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 1.8.2011 11:02

manka - 1.8.2011 9:39

ty jsi Ferda Mravenec

 
Bellana
Bellana - 1.8.2011 10:57

dadka: Taky jsem je namáčela a prala a čistila a celkově jsem si s tím hodně vyhrála, ale psychika je prevít. Rodina si ale pochutnala, to jo. Asi to nebylo špatné. Už jsem ledvinu neviděla pěkných pár let. Musím se po ní poohlédnout, syn při poslední návštěvě doma projevil přání, abych mu uvařila nějaké vnitřnosti, ale ne játra. smajlik - 2

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-79
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77194.
    Archiv anket.