Zapečenec ze sójového masa
Potřebujete: 30 dkg sójového masa (drtě či nudliček) namočeného ve vodě, 15 dkg žampionů, starší housku, mléko, 2 vejce, česnek, sůl, pepř, majoránku, máslo, rajský protlak.
Postup: Očistěte houby, nakrájejte je na plátky a poduste ve vodě s trochou másla. V míse smíchejte sójové maso, lisovaný česnek, nakrájené houby, vejce a housku namočenou v mléce. Přidejte rajský protlak. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Vymažte zapékací mísu a směs do ní urovnejte. Podle chuti můžete před dopečením posypat strouhaným sýrem.
Tip: Aby byl pokrm ještě chutnější, namáčejte sójový texturát ve vývaru či bujonu.
15.1.2008 Rubrika: | Komentářů 24 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zapečenec ze sójového masa
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Sójové maso miluje celá naše rodina a můžem se po něm utlouct. A není to náhražka za maso, je to prostě něco jiného jak maso, i když to chutí může připomínat. A věřím, že kdybych Otovi nabídla mou úpravu, přidal by si. Ovšem nesměl by vědět co to je.
Proti sojovému masu skoro nic nemám, ale dokud mám na maso, dám si radši maso. Sojové jsem dělávala dřív, když bylo dlouho před výplatou
Monicca: sojový "maso" nemůže vylepšit nic
Monicca: To bude asi tim, že beru śojové maso především jako náhražku masa.
V podání některých receptů mi přijde zoufalá právě ta snaha z toho maso udělat za každou cenu.
Prostě je lepší říkat meltě melta, cikorce cikorka, margarinu margarin sojove hmote soja a nemíchat do pražených čekanek žita a ječmen , rafinovaných ztužených či emulgovaných tuků nebo do sojového texturátu slova jako káva, máslo nebo maso.
Prostě pro mě je sojové maso něco jako nikotinová náplast pro kuřáky
orinka: jeden muj znamej rika o soje (ale jako o lustenine, ne o sojmase): co bob, to prd...
ja beru sojove maso jako variantu ne jako nahrazku...
jinak dneska se da sehnat dobre sojove maso a i to bez chuti se da udelat tak, ze je dobre... tak proc ne...
orinka: řeknu ti to otevřeně - neprděla jsem po něm
Sojové maso? Umělá hmota! Ne, že bych ho neuměla upravit, ale ty následky, soja je luštěnina a tady je to snad zkoncentrované. Dva dny pak nemůžu mezi lidi
Ota: já vím, ale nechápu proč u konkrétního receptu ze soji protestuješ proti soje. To je jako u smaženého sýra navrhovat, že maso uvnitř trojobalu by bylo vhodnější
Ota: já ale beru sójové maso taky jako obměnu jídelníčku a rozhodně mi nepřipadá, že bych svou rodinu nějak šidila. Přidávám třeba kousek jiného masa, protože nám to prostě lépe chutná. Je to lehké, dobře stravitelné a zdravé. Já nevidím nic špatného na tom, když k tomu kousek masa nebo vývaru přidám, protože to prostě jen získá trošku lepší chuť. Mně třeba nechutná, když je sójové maso ochucené jen umělými omáčkami jako je tvá zmíněná sojovka nebo kečup. Já ti často fakt nerozumím
Vikina: nadsázka , ale moji rodiče pamatují a většina kuchařek, receptů v ČSSR byla o náhradě originální suroviny něčím ryze českým ( tedy dostupným)
Ota: šmarjá kolik ti je, že pamatuješ válku? Tak to se nedivím, že umíš poradit ve všem
Pusina: kdepak všeuměl to prosím ne, jen rád vařím a od dob neblahého komunismu mám averzi na náhražky a jejich vylepšování.
Sojové maso v koření, sojovce, hořcici, kečupu to mě přijde ještě pochopitelné ale pokud se to máčí v mase a vývarech tak mě to prostě připomíná válečná léta.
A musím říci, že dnešní výběr zeleniny, luštěnin,ovoce a obilnin činí veškeré snahy o náhradu masa "hmotou" poněkud zbytečné..
I když chápu že se někdy snažíte rodině podstrčit něco v čem nepoznají zeleninu
My sojáky občas děláme a když to jí i Mamenec, tak to prostě m u s í být dobrý
Pusina: Viď, Ota je prostě jednička a už se nám snad po něm i stýskalo
Jinak mně se tenhle recept moc líbí, sojové maso mám ráda a dělám ho, je lepší ho namočit do nějakého koření, třeba do sojovky....
A jinak je to prostě oživení jídelníčku: nemusí se pořád jíst jen maso, nebo jen zelenina, někdy je fajn to smixovat, nebo zkusit něco jinýho ne?
sojový maso mám občas ráda a když ho dobře udělám, ani můj otec, který by sojové maso nepozřel (pokud by věděl, že to je sojové maso) to nepozná...
Ota: sojové maso bude tak dobré, jak dobré ho uděláš. Když ho uděláš bez koření, bude nedobré a bez chuti. Ale třeba bramborový guláš se sojovými kostkami je výborný...
člověče, bez tvého komentáře by to snad ani nebylo ono... ty jsi takový Všeználek, všeuměl, Ferda Mravenec.. klobouk dolů..
Ota: vzhledově je to pořád stejné, ale když zajdeš do některých těch vege vývařoven, tak kořením a úpravou se dají dělat kouzla. Ale i takmaso je maso a tenhle recept je zřejmě pomsta za to včerejší koleno.
Vikina: Monicca: mě prostě jen přijde divný dochucovat "maso" masem, případně to máčet v "maso"xech
Stokrát lepší je prostě udělat jídlo z fazolí nebo jiných luštěnin, obilnin,zeleniny nebo ovoce a použít maximálně olej než umělou nahrážku masa vylepšovat masem a jeho vývary.
Jsem laik je dnes sojové maso nějak výrazně lepší, chutnější, levnější či zdravější než zelenina a ovoce ? Pamatuju jen to z počátku devadesátých let a to mě na věky odradilo
Monicca: od Oty je to návod na Zapečenec ze sójového masa bez sójového masa
Vikina: já masox nepoužívám kvůli dětem, ale sójové maso přidávám k normálnímu, respektive si klidně uvařím malý kousek hovězího a přidám ho k tomu sójovému, nebo si z něj udělám polévku.
Pavla_L: Ota: zmíněný bujón je ale nabízen jen jako tip k vylepšení, takže na tom nevidím nic špatného