Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Zapečenec ze sójového masa

Zapečenec ze sojového masa

Potřebujete: 30 dkg sójového masa (drtě či nudliček) namočeného ve vodě, 15 dkg žampionů, starší housku, mléko, 2 vejce, česnek, sůl, pepř, majoránku, máslo, rajský protlak.

Postup: Očistěte houby, nakrájejte je na plátky a poduste ve vodě s trochou másla. V míse smíchejte sójové maso, lisovaný česnek, nakrájené houby, vejce a housku namočenou v mléce. Přidejte rajský protlak. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Vymažte zapékací mísu a směs do ní urovnejte. Podle chuti můžete před dopečením posypat strouhaným sýrem.

Tip: Aby byl pokrm ještě chutnější, namáčejte sójový texturát ve vývaru či bujonu.

Lenka Moučková


15.1.2008   Rubrika:   |   Komentářů 24   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Zapečenec ze sójového masa

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-24
ijaku
ijaku - 15.1.2008 22:17

Sójové maso miluje celá naše rodina a můžem se po něm utlouct. A není to náhražka za maso, je to prostě něco jiného jak maso, i když to chutí může připomínat. A věřím, že kdybych Otovi nabídla mou úpravu, přidal by si. Ovšem nesměl by vědět co to je.smajlik - 57

 
catcat
catcat - 15.1.2008 15:18

Proti sojovému masu skoro nic nemám, ale dokud mám na maso, dám si radši maso. Sojové jsem dělávala dřív, když bylo dlouho před výplatou smajlik - 26

 
Pavla_L
Pavla_L - 15.1.2008 14:48

Monicca: sojový "maso" nemůže vylepšit nicsmajlik - 42

 
Ota
Ota - 15.1.2008 13:11

Monicca: To bude asi tim, že beru śojové maso především jako náhražku masa.

V podání některých receptů mi přijde zoufalá právě ta snaha z toho maso udělat za každou cenusmajlik - 33.

Prostě je lepší říkat meltě melta, cikorce cikorka, margarinu margarin sojove hmote soja a nemíchat do pražených čekanek žita a ječmen , rafinovaných ztužených či emulgovaných tuků nebo do sojového texturátu slova jako káva, máslo nebo maso.smajlik - 42

Prostě pro mě je sojové maso něco jako nikotinová náplast pro kuřáky

 
Viv :o)
Viv :o) - 15.1.2008 12:57

orinka: jeden muj znamej rika o soje (ale jako o lustenine, ne o sojmase): co bob, to prd... smajlik - 42

 
Viv :o)
Viv :o) - 15.1.2008 12:56

ja beru sojove maso jako variantu ne jako nahrazku... smajlik - 26

jinak dneska se da sehnat dobre sojove maso a i to bez chuti se da udelat tak, ze je dobre... tak proc ne... smajlik - 26

 
Vikina
Vikina - 15.1.2008 12:36

orinka: řeknu ti to otevřeně - neprděla jsem po něm smajlik - 68smajlik - 34

 
orinka
orinka - 15.1.2008 12:30

Sojové maso? Umělá hmota!smajlik - 68 Ne, že bych ho neuměla upravit, ale ty následky, soja je luštěnina a tady je to snad zkoncentrované. Dva dny pak nemůžu mezi lidismajlik - 76

 
Vikina
Vikina - 15.1.2008 11:52

Ota: já vím, ale nechápu proč u konkrétního receptu ze soji protestuješ proti soje. To je jako u smaženého sýra navrhovat, že maso uvnitř trojobalu by bylo vhodnějšísmajlik - 68

 
Monicca
Monicca - 15.1.2008 11:14

Ota: já ale beru sójové maso taky jako obměnu jídelníčku a rozhodně mi nepřipadá, že bych svou rodinu nějak šidila. Přidávám třeba kousek jiného masa, protože nám to prostě lépe chutná. Je to lehké, dobře stravitelné a zdravé. Já nevidím nic špatného na tom, když k tomu kousek masa nebo vývaru přidám, protože to prostě jen získá trošku lepší chuť. Mně třeba nechutná, když je sójové maso ochucené jen umělými omáčkami jako je tvá zmíněná sojovka nebo kečup. Já ti často fakt nerozumím smajlik - 99

 
Ota
Ota - 15.1.2008 11:11

Vikina: nadsázkasmajlik - 34 , ale moji rodiče pamatují a většina kuchařek, receptů v ČSSR byla o náhradě originální suroviny něčím ryze českým ( tedy dostupným)

 
Vikina
Vikina - 15.1.2008 10:58

Ota: šmarjá kolik ti je, že pamatuješ válku?smajlik - 76 Tak to se nedivím, že umíš poradit ve všem smajlik - 68

 
Ota
Ota - 15.1.2008 10:54

Pusina: kdepak všeuměl to prosím ne, jen rád vařím a od dob neblahého komunismu mám averzi na náhražky a jejich vylepšování.

Sojové maso v koření, sojovce, hořcici, kečupu to mě přijde ještě pochopitelné ale pokud se to máčí v mase a vývarech tak mě to prostě připomíná válečná léta.

A musím říci, že dnešní výběr zeleniny, luštěnin,ovoce a obilnin činí veškeré snahy o náhradu masa "hmotou" poněkud zbytečné..

I když chápu že se někdy snažíte rodině podstrčit něco v čem nepoznají zeleninu

 
Vikina
Vikina - 15.1.2008 10:49

My sojáky občas děláme a když to jí i Mamenec, tak to prostě m u s í být dobrýsmajlik - 68

 
Dewey_Dell
Dewey_Dell - 15.1.2008 10:32

Pusina: Viď, Ota je prostě jednička a už se nám snad po něm i stýskalo smajlik - 68
Jinak mně se tenhle recept moc líbí, sojové maso mám ráda a dělám ho, je lepší ho namočit do nějakého koření, třeba do sojovky....
A jinak je to prostě oživení jídelníčku: nemusí se pořád jíst jen maso, nebo jen zelenina, někdy je fajn to smixovat, nebo zkusit něco jinýho smajlik - 64smajlik - 64 ne?

 
Pusina
Pusina - 15.1.2008 10:26

sojový maso mám občas ráda a když ho dobře udělám, ani můj otec, který by sojové maso nepozřel (pokud by věděl, že to je sojové maso) smajlik - 68smajlik - 68 to nepozná...smajlik - 16

Ota: sojové maso bude tak dobré, jak dobré ho uděláš. Když ho uděláš bez koření, bude nedobré a bez chuti. Ale třeba bramborový guláš se sojovými kostkami je výborný...

člověče, bez tvého komentáře by to snad ani nebylo ono...smajlik - 34 ty jsi takový Všeználek, všeuměl, Ferda Mravenec.. klobouk dolů..smajlik - 34smajlik - 34

 
anitech
anitech - 15.1.2008 10:20

Ota: vzhledově je to pořád stejné, ale když zajdeš do některých těch vege vývařoven, tak kořením a úpravou se dají dělat kouzla. Ale i taksmajlik - 26maso je maso a tenhle recept je zřejmě pomsta za to včerejší koleno.

 
Ota
Ota - 15.1.2008 10:06

Vikina: Monicca: mě prostě jen přijde divný dochucovat "maso" masemsmajlik - 33, případně to máčet v "maso"xech smajlik - 34

Stokrát lepší je prostě udělat jídlo z fazolí nebo jiných luštěnin, obilnin,zeleniny nebo ovoce a použít maximálně olej než umělou nahrážku masa vylepšovat masem a jeho vývary.

Jsem laik je dnes sojové maso nějak výrazně lepší, chutnější, levnější či zdravější než zelenina a ovoce ? Pamatuju jen to z počátku devadesátých let a to mě na věky odradilo

 
Vikina
Vikina - 15.1.2008 9:54

Monicca: od Oty je to návod na Zapečenec ze sójového masa bez sójového masa smajlik - 34

 
Monicca
Monicca - 15.1.2008 9:49

Vikina: já masox nepoužívám kvůli dětem, ale sójové maso přidávám k normálnímu, respektive si klidně uvařím malý kousek hovězího a přidám ho k tomu sójovému, nebo si z něj udělám polévku.

Pavla_L: Ota: zmíněný bujón je ale nabízen jen jako tip k vylepšení, takže na tom nevidím nic špatného smajlik - 42

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-24
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77188.
    Archiv anket.