Čočka s klobáskou
Potřebujete: 2 odměrky čočky (např. hrnek, skleničku), cibuli, rajčata, svazek petrželové natě, tymiánu a bobkového listu (bouquet garni), česnek, sůl a pepř, pálivou klobásu.
Postup: Čočku namočte na 30 minut do studené vody, které musí být dvakrát více než čočky. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno, rajčata omyjte a nakrájejte je rovněž na drobné kousky, opepřte. Přidejte k namočené čočce spolu s bouquet garni a pomalu duste asi 45 minut. Mezitím klobásu sloupněte, nakrájejte na kolečka a asi deset minut před dovařením přidejte k pokrmu.
12.2.2009 Rubrika: Dnešní recept | Komentářů 15 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Čočka s klobáskou
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Toto koření používám a na dochucení dávám kromě česneku ještě plnotučnou hořčici - tak jednu polévkovou lžíci. Kdysi mi to někdo poradil, od té doby využívám.
čočku mám ráda a dělám ji často, ale toto jsem neznala.
Já dám jednu odměrku propláchnuté čočky a 2 odměrky vody , koření do kovového vajíčka = tymián, bobk. list a nové koření, zavřu do papiňáku a dělám 25 minut. Potom zaklechtám trochou mouky a ochutím octem a solí. Na talíři hooodně posypu osmaženou cibulkou a k tomu kousek uzenýho, nebo opečené klobásky.
Příště zkusím aspoň kečup, může to být zajímavé
Lenka Moučková: vidis,me to az na ten tymian a klobasu pripomina klasicky indicky dhal
Lenka Moučková: chápu, v Africe jim nezávidím....
dadka: no tak já si dnes dát čočku, tak v kině nevydržím a budu se vznášet......
Je před obědem, mám hlad jako spisovatel, tak bych snědla úplně všechno. Dnes máme na jídelníčku v práci špenát.
orinka: To může být dobrýýý!
no ano, čočku mám ráda, i ten bobkáč dávám při vaření, ale klobásku si k tomu opeču zvlášť nebo uvařený plátek uzeného , a s rajčaty jsem to ještě nezkoušela, ale proč ne? Když si vzpomenu, dám i polévkovou lžíci kečupu na dochucení.
z čočky se dají dělat i karbanátky.
čočku přeberu, propláchnu a dám na osmaženou cibulku. Zaliju vodou, dám 1 kostku zeleninového vývaru, sůl a 2-3 bobkové listy. Po uvaření čočky do měka bobkový list vytáhnu, dám lžičku másla na zjemnění, dochutím cukrem, octem, popř. ještě osolím, dám smetanu a zahustím trochu granulovanou jíškou.
Dobrý je i salát ze syrové čočky, kterou nechám delší dobu namočenou ve vodě. Nakrájím cibulku,kyselou okurku a červenou kapii, zakapu olejem, ochutím solí,trojbarevným pepřem, trochou cukru a octu. Promíchám a posypu malými kostičkami sýra nebo natvrdo uvařenými vajíčky.Čočka se dá dát do salátu i vařená.
a co, že to není klasika? Z čočky se dají dělat všelijaké saláty a do salátů se dává i to, na co zvyklí nejsme.
Mě to zní zajímavě až na ten "bobkáč"
Ale určo asi vyzkouším, neb všici(krom jedné z dcer)čočku milujeme. Jen kupuju předvařenou, tak bych to asi udělala maličko rychleji....
Ale jináč
Dobrý den, tento recept není český, proto je pro nás jiný. Koření se Vám "nehodí", protože nejsme zvyklí ho takto používat. Ale v jedné africké zemi ano. Cílem tohoto receptu je prolnutí chutí.
čočku dělám úplně jinak....ta rajčata mi tam nejdou.....koření také moc........
Čočku miluju, ale opravdu ji dusíte 45 minut? To musí byý čočková kaše.