Bramborový krém s červenou čočkou
Potřebujete: 4 větší brambory, 1 sladkou bramboru, 1 skleničku červené drobné čočky (asi 150-200 ml), cibuli, sladkou papriku, sůl, pepř, tuk, pažitku na ozdobení
Postup: Cibuli nakrájíme na větší kostičky a necháme v hrnci zesklovatět na tuku. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme na středně velké kousky. Brambory přidáme k cibuli, dále přidáme červenou drobnou čočku, sladkou papriku, sůl a pepř. Zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Nakonec vše rozmixujeme dohladka. Zdobíme stébly pažitky.
Tip: Do polévky můžeme vložit hřebíček nebo badyán, který před mixováním vyjmeme. Polévku krásně ovoní.
23.3.2011 Rubrika: Luštěniny | Komentářů 12 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bramborový krém s červenou čočkou
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.bože kdo tohle vymyslel
monja: bulgur? Není nic jednoduššího. Já ho dělala takto: cibulový základ, 1/2 kg pytlík bulguru jsem na tom základu nechala chvilku restovat, pak jsem to osolila, opepřila a nalila jsem na to vodu. Míň, jak na rýži, má se dolévat, aby to nebylo blemcavé, ale sypké. Pod pokličkou dusit, občas promíchat a dle potřeby přilévat vodu. V půlce procesu jsem přidala strouhanou mrkev, 1 lžičku kurkumy a ke konci mražený zelený hrášek. Bylo to fajntasticky barevné! Místo vody se dá zalévat vývarem, je to pak ještě lepší. Hotové je to do půl hodinky, je to něco jako tvrdší rýže, ale lepší!
Bulgur varime taky docela casto, jednoduchy recept je treba bulgur s paprikou. Nakrajim 3 zelene papriky na kosticky, na cibulce na oleji nechat zesklovatet, osmazit na tom papriku, dat trochu cervene papriky na to, sul, a pak jen zamichat s uvarenym bulgurem a posypat syrem, mnaaamky!
Mam podobny recept z Turecka, a je to holky vyborne a jednoduche navic i zdrave moje holky obe tuhle polivku miluji!, zkuste to, cervena cocka je loupana nema zadne slupecky, takze se skoro rozvari, ja delam 2 brambory, 1 oloupane rajce, jedna mrkev a sklenicka cervene cocky a dve lizce rajcatoveho protlaku, vse uvarit do mekka (rovnou do vody, bez tuku bez cibule) pak rozmixovat, jen osolit a pripadne trosku oregana nebo tymianu :)
orinka: máš recht - klasická čočkovka je ňami a jak připravuješ ten bulgur ? ještě jsem na něj neměla odvahu, zatím dělám jen kuskus, písni mi nějakej dietní receptík :o)) díky
monja: si dělám srandu sladké brambory jako odrůda samozřejmě existují, prodává je např. Kaufland. Ale nechápu, proč bych se tady na Hané měla ládovat batátama ze zámoří Celý ten recept je jakýsi střelený...tohle dělat nebudu zcela určitě. A to prosím nejsem konzervativec, včera jsme měli bulgur.
orinka: asi topinambur ne ? ty nemám moc ráda - brambor je brambor
jak - sladkou bramboru, má snad být namrzlá?!
Nedovedu si predstavit, ze by se slupecky z cocky rozmixovaly do hladka. Kdyz uz tak jako monja - rozmixovat brambory a pridat zvlást uvarenou cocku. Ale uprímne zkouset to nebudu
čočku má taky ráda - proto bych ji vařila zvlášť a do bramborového krému pak vložila - aspoň bych měla co kousat ale ten hřebíček ???? ten mi tam moc nepasuje .....
Čočku mám fakt moc ráda, ale tohle mi trochu přijde jako strava pro batolata nebo pro staroušky...