Chili con carne
Tento pokrm má mnoho různých variací, nepředkládám ten správný, zaručený recept, ale prostě ten můj.
Ingredience jsou tak pro 4 hladové chlapy.
Potřebujeme:
Z čerstvých surovin:
1 kg mletého masa (může být mix hovězí a vepřové)
1 velká cibule
2 větší červené papriky
2 střední sloupnutá rajčata
1 hrnek suchých červených fazolí
1 hrnek suchých bílých fazolí
1 mražená kukuřice
1 malá konzerva rajčatového protlaku
koření na Chili con carne
Fazole předem uvaříme.
Z konzervy:
1 kg mletého masa (může být mix hovězí a vepřové)
1 velká cibule
2 větší červené papriky
2 střední sloupnutá rajčata nebo 1 konzervu rajčat
1 konzerva červených fazolí
1 konzerva bílých fazolí
1 konzerva kukuřice
1 malá konzerva rajčatového protlaku
koření na Chili con carne
Postup:
Zesklovatíme drobně pokrájenou cibuli, opečeme na ní mleté maso, vmícháme koření, drobně nakrájené papriky a rajčata a dusíme pod pokličkou tak 30 min.
Vmícháme všechny fazole, kukuřici a rajčatový protlak. Dusíme pod pokličkou, tak dalších asi 30 minut, občas promícháme, lze podlít. Pokud použijeme konzervy vlijeme celý obsah i s nálevy.
Kdo nemá rád pálivé jídlo, vynechá koření na Chili a jen si osolí a opepří. Kdo rád pálivé, ten pepřem a kořením nešetří.
U nás doma jíme toto jídlo jen tak s chlebem.
Dobrou chuť přeje Anahir
Za sebe musím dopnit, že do chilli con carne přidavam ještě malou lžičku pravého kakaa a to hned na začatku jakmile je maso osmahnuté – dodá celému pokrmu charakteristickou barvu a příchuť.
U nas doma podávám s dušenou rýží a kdo má chuť ozdobí si na talíři kopečkem zakysané smetany.
Linda
30.1.2015 Rubrika: Luštěniny | Komentářů 15 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Chili con carne
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.esternovakova: Jak se tak koukám, tak ženy máte velmi složité situace doma. Já žiju s mužem v rodinném domě 5+1, hypotéku dávno nemáme, vlastníme několik nemovitostí v Itálii a děláme co se nám líbí. Kdybyste chtěly, mohu vám věnovat nějaké titanové nádobí z zgastro .cz. Máme toho doma moc, jsem velkorysá.
Ivanka082: Ani my na tom nejsme zrovna dvakrát nejlépe. Manžel má podmínku, pracuji na stavbě a nemůže si dovolit chodit z práce dříve než v 8 večer. V tu dobu už musím nechat děti uspat, jelikož se ráno jezdí na kroužky. V kuchyni trávím čas až do 11 večer, platíme nájem, splácíme dluhy..
Maso s chilli dělám často. Doma se totiž pálivá jídla jí ve velkém. Jen mi to občas nedělá dobře na žaludek, to je zase pravda. Na druhou stranu proč neudělat občas radost dětem a máme milovanému manželovi, že? On je ten, kdo mi se vším pomáhá. Těžká životní situace pro nás kvůli penězům…
Místo kakaa dávám kousek hodně kvalitní hořké čokolády. Aje to super.
Takhle vypadá moje Chili po uvaření
Chilli con carne mám ráda dělám ho podobně, akorát nepoužívám mleté maso, ale na malé kostky nakrájené vepřové nebo kuřecí (když chci, abybto jedlo i dítě). O tom kakau slyším prvně, to vyzkouším. A jako přílohu dělám nejčastěji bramborové placičky nebo noky..
Delam podobne, jen pridam do hotoveho varene zelene fazolky a vynecham kukurici.
Jsem lina davam fazole z konzervy a nakonec jeste cerstve nasekane cilantro (nat z koriandru).
orinka: Kakao v tom je moc dobre, da tomu i trochu jinou barvu.
Lindo diky za radu, aspon vim, co dneska varit.
Anahir - Linda - pri cteni jsem nenasla horkou cokoladu, pak jsem v postupu nasla tve doplneni kakaa, nemusi byt
ja tam davam smetanu.
mam rada tyto michanice, delam to i z kureciho.
To s tím kakaem slyším prvně! Musím zkusit - však kakao je hořké a určitě pokrm vylepší. Tahle jídla miluju - jen bohužel - musím posléze omezit společenské akce
dělám také svým způsobem a používám konzervované fazole a minule jsem dala i plechovku cizrny.......
dadka: abych pravdu řekla, je toho opravdu hodně.
Jenže já mám doma věčně neuvěřitelně hladového chlapa, ten si klidně naloží 2 vrchovatý hluboký talíře, k tomu 4 krajíce chleba a ještě kouká kde by co snědl. Není žádné tintítko, ale tlustý taky ne. Všechno sádlo ukládá na mě.
Asi mám už poněkud zkreslenou představu o porcích, ale mít doma 4x mého chlapa tak mi z tohoto množství snědí všechno a ještě se budou rozhlížet, kde by co pojedli.
Tak z toho množství ingrediencí musí být obrovské množství hotového jídla! Zkusím to z poloviční dávky.Vařím každý den a zdá se mi, že mě už nic nového nemůže napadnout.
Mari: uprostřed mezi ingrediencemi se píše: fazole předem uvaříme
Opravdu stačí suché nemáčené fazole dusit 30 minut? Když vařím fazolovou polévku, máčím je celou noc a pak ještě chvíli v papinu a přijdou mi tak akorát. A ráda bych vyzkoušela oblíbené Columbovo jídlo.