Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Chřest na grilu s bramborovým blátíčkem

Chřest na grilu s bramborovým blátíčkem

Potřebujete: 5-6 stonků chřestu, estragonový olej; na bramborové blátíčko: 500 g brambor, 1 kelímek smetany, mléko dle potřeby, 1 lžíci másla, 2 jarní cibulky, sůl a čerstvě umletý pepř

Postup: Na 1 porci oloupeme, upravíme a zbavíme dřevnatých konců 5-6 stonků chřestu. Vhodíme je na 1-2 minuty do vařící osolené vody, dokud nezmění barvu na zářivě zelenou. Okamžitě je po vyjmutí ponoříme do vody s ledem, aby si zachovaly svoji pěknou barvu. Vyjmeme led a chřest zůstane v chladné vodě připraven na grilování. Do těžké pánve na rožnění (s podélným drážkami) kápneme trochu olivového oleje. Jakmile je pánev rozpálena, položíme na ni osušené stonky chřestu, posypeme pepřem a solí. Když za pár minut stonky obrátíme, měli bychom mít na grilované straně vypálené rovnoběžné proužky. Chřest ještě pomažeme máslem a přidáme případně ještě poslední špetku pepře a podáváme s bramborovým blátíčkem.

Bramborové blátíčko jsou jemně rozmačkané brambory se smetanou, mlékem a máslem tak, aby vypadaly skoro jako omáčka. Přípravíme je tak, že na pánev dáme kus másla a přidáme nakrájenou jarní cibulku. Ochutíme pepřem, solí a promícháme. Měkkou jarní cibulku přidáme do rozmačkaných brambor a zamícháme. Pokrm předložíme tak, že na bramborovou kaši položíme vedle sebe rovnoměrně stonky chřestu, nahoru dáme ještě trochu másla a nakonec vše pokapeme několika kapkami estragonového oleje. Olej připravíme tak, že do teplého oleje vložíme celé větvičky estragonu a necháme je zde odležet a extrahovat.

Recept pochází z knihy Chřest v kuchyni od Jarmily Teplíkové a kol., nakladatelství Vyšehrad, Praha 2006

 

Lenka Moučková


6.3.2009   Rubrika:   |   Komentářů 5   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Chřest na grilu s bramborovým blátíčkem

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Juana
Juana - 6.3.2009 23:03

Chřest miluju já i manžel, každý rok, když je sezóna, ho sníme hezkých pár svazků.

 
sharon
sharon - 6.3.2009 17:37

babkatapka: jéé tak puriny já vůbec nesmím......tak nemám čeho litovatsmajlik - 35

 
babkatapka
babkatapka - 6.3.2009 14:51

chřest jsem ochutnala, ovšem po opakovaném zakoupení v hypermarketu a přesném dodržení návodu na vaření, už neexperimentuji. Vždycky se mi podařilo docílit pouze nepoživatelné tvrdé tyčky, které jsem vyhodila. Takže když mě mooooc honí mlsná, koupím chřest v konzervě. Vím, není to ono a té chuti při prvním ochutnání této vynikající lahůdky, jsem už nikdy nedocílila. Utěšuji se jen tím, že obsahuje hodně purinů a ty způsobují dnu, takže je vlastně nezdravý smajlik - 26 Slabá útěcha pro mlsnou pususmajlik - 68smajlik - 68

 
sharon
sharon - 6.3.2009 13:36

chřest jsem nikdy neochutnala, natož abych ho jedlasmajlik - 85

 
Elen
Elen - 6.3.2009 10:31

Mně se líbí to bramborové blátíčko. Docela vtipně to nahrazuje omáčky se žloutkem...

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77192.
    Archiv anket.