Chřest na grilu s bramborovým blátíčkem
Potřebujete: 5-6 stonků chřestu, estragonový olej; na bramborové blátíčko: 500 g brambor, 1 kelímek smetany, mléko dle potřeby, 1 lžíci másla, 2 jarní cibulky, sůl a čerstvě umletý pepř
Postup: Na 1 porci oloupeme, upravíme a zbavíme dřevnatých konců 5-6 stonků chřestu. Vhodíme je na 1-2 minuty do vařící osolené vody, dokud nezmění barvu na zářivě zelenou. Okamžitě je po vyjmutí ponoříme do vody s ledem, aby si zachovaly svoji pěknou barvu. Vyjmeme led a chřest zůstane v chladné vodě připraven na grilování. Do těžké pánve na rožnění (s podélným drážkami) kápneme trochu olivového oleje. Jakmile je pánev rozpálena, položíme na ni osušené stonky chřestu, posypeme pepřem a solí. Když za pár minut stonky obrátíme, měli bychom mít na grilované straně vypálené rovnoběžné proužky. Chřest ještě pomažeme máslem a přidáme případně ještě poslední špetku pepře a podáváme s bramborovým blátíčkem.
Bramborové blátíčko jsou jemně rozmačkané brambory se smetanou, mlékem a máslem tak, aby vypadaly skoro jako omáčka. Přípravíme je tak, že na pánev dáme kus másla a přidáme nakrájenou jarní cibulku. Ochutíme pepřem, solí a promícháme. Měkkou jarní cibulku přidáme do rozmačkaných brambor a zamícháme. Pokrm předložíme tak, že na bramborovou kaši položíme vedle sebe rovnoměrně stonky chřestu, nahoru dáme ještě trochu másla a nakonec vše pokapeme několika kapkami estragonového oleje. Olej připravíme tak, že do teplého oleje vložíme celé větvičky estragonu a necháme je zde odležet a extrahovat.
Recept pochází z knihy Chřest v kuchyni od Jarmily Teplíkové a kol., nakladatelství Vyšehrad, Praha 2006
6.3.2009 Rubrika: | Komentářů 5 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Chřest na grilu s bramborovým blátíčkem
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Chřest miluju já i manžel, každý rok, když je sezóna, ho sníme hezkých pár svazků.
babkatapka: jéé tak puriny já vůbec nesmím......tak nemám čeho litovat
chřest jsem ochutnala, ovšem po opakovaném zakoupení v hypermarketu a přesném dodržení návodu na vaření, už neexperimentuji. Vždycky se mi podařilo docílit pouze nepoživatelné tvrdé tyčky, které jsem vyhodila. Takže když mě mooooc honí mlsná, koupím chřest v konzervě. Vím, není to ono a té chuti při prvním ochutnání této vynikající lahůdky, jsem už nikdy nedocílila. Utěšuji se jen tím, že obsahuje hodně purinů a ty způsobují dnu, takže je vlastně nezdravý Slabá útěcha pro mlsnou pusu
chřest jsem nikdy neochutnala, natož abych ho jedla
Mně se líbí to bramborové blátíčko. Docela vtipně to nahrazuje omáčky se žloutkem...