Zapečený květák
Potřebujete: 1 větší květák, půl litru mléka, 2 vrchovaté lžíce bramborového škrobu, 50 g strouhaného sýra, muškátový oříšek, anglickou slaninu, sůl a pepř, strouhanku
Postup: Květák rozdělíme na růžičky, dáme do slané vody a uvaříme doměkka. Mléko dáme do hrnce s dvojitým dnem a čekáme, až pojistka začne pískat. Pak do mléka vlijeme bramborový škrob, který jsme předtím rozmíchali v troše studeného mléka. Když hmota začne houstnout, opepříme ji a přidáme trochu muškátového oříšku. Kostičky slaniny opražíme na nepřilnavé pánvi. Do zapékací misky, kterou jsme vymazali máslem a vysypali strouhankou, naskládáme slaninu, květák, zasypeme sýrem a zalijeme omáčkou. Pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut. Můžeme ještě posypat strouhaným sýrem. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
10.9.2009 Rubrika: | Komentářů 15 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zapečený květák
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.nemůžu to vyzkoušet, nemám hrnec na mléko
Mamina6: je fakt, že mě nejdou taky nějaký chutě ,co mám samostatně rád ,dohromady .... např brambory a kyselé zelí ....
Ale máslo a slanina je tradiční kombinace z českých kuchařek 19-20ho století ( často ve spojení se zvěřinou nebo houbami )
sharon: gratulace
Ota: Mě máslo chutí, nic proti němu nemám, taky vím, že je daleko zdravější co se střev týče, lae s tou slaninou mi to prostě nehraje.......
Ota: mě se ve střevech nic neusazuje....nestíhá...
Mamina6: otázka je jestli to máslo není opravdu jen na vymazání .. tudíž je jeho spotřeba 0 0 nic ....
Ostatně máslo neškodí, pokud ho člověk nehltá po kostkách tak je 1000x lepší a flexibilnější v použítí než různé umělé tuky zanechávající pachuť a usazující se vám ve střevecjh po kilogramech
sharon: Mamina6: no, mně to náhodou připadá docela lákavé, asi to zkusím, už mě nebaví květák jen obalovat. Tedy ne že bychom ho měli nějak často - ten můj v čem není maso, tak taky moc neuznává Tady je aspoň ta slaninka
sharon:
Mamina6: máš moje symfonie....já taky
Včera jsme měli obalovaný květák alias karfiól...myslím na dlouho to stačilo....
sharon: já raději řízek
Mamina6: zkus to a neofrňuj
Ota: Ona ta slanina sama o sobě pustí tu šťávu, což by mohlo stačit na to promazání.....ale jinak by mi to asi opravdu nešmakovalo....leč mám květák i tu zmiňovanou brokolici velmi ráááda
Mamina6: někdy jsou slanina a máslo lepší než rama a voda
Místo květáku by se konec konců dala použít i brokolice
No já nevím, ale slanina + máslo.....to mi nějak nesedí a popravdě by mi to asi ani nijak nechutilo....