Dýňové rizoto
Potřebujete: 450 g dýňové dužiny, 1 šalotku, 1 stroužek česneku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce másla, 350 g rýže Arborio, 100 ml bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 1 svazek jarní cibulky, 3 polévkové lžíce zakysané smetany, 50 g strouhaného parmazánu, pepř, řeřichu
Postup: Dýňovou dužinu nakrájíme na proužky. Šalotku a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Rozehřejeme olej, rozpustíme v něm máslo, a šalotku, česnek a dýni orestujeme. Přisypeme rýži, kterou jsme propláchli, a rovněž orestujeme. Přilijeme víno a necháme povařit. Postupně přiléváme horký zeleninový vývar, za stálého míchání rýži vaříme asi 20 minut. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a přidáme asi 5 minut před koncem vaření. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a parmazán, opepříme. Ozdobíme řeřichou.
5.10.2010 Rubrika: | Komentářů 24 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Dýňové rizoto
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Pokud jste opravdu takto kvalitní a myslíte si že to s lidmi nic neudělá, tak je to samozřejmě vaše právo si takové věci myslet. Ale já se domnívám že lidé se mohou změnit a snažím se tak k tomu i přistupovat, víte?
A co byste jako tak asi poradila těm lidem? Aby to vyzkoušeli s nějakým lepším a kvalitnějším https://www.zgastro.cz titanovým nádobím? S tím vás tady každý pošle někam, to jsou hrozně namyšlení pražáčci, ti si jen tak něco nenechají kecat.
Já se teda takto nesnažím k lidem přistupovat. Přijde mi že to je zbytečná negativní kritika. Lidé se to postupem času naučí, uvidíte, jen to chce nechat lidem nějaký čas a nebo jim rovnou poradit.
Když vidím jak se některí baví zpracovávat dýni hlavně tady v Praze, tak si říkám proč to vlastně chcete pěstovat když nakonec ani neumíte využít jejich potenciál? To je opravdu něco neskutečného, máte ta semínka přenechat někomu kdo to opravdu potřebuje a ne si to takto rozebírat a pak semena vyhazovat.
Libushe+3: hokaido je oranžová
Ktera dyne je Hokkaido? Tahle? Kdyz doroste, tak je fialova, nebo cerna?
můj dělá takový super kompoty že ani Pohlerich by se za ně nemusel stydět...... jinak z dýní nic jinýho nedělám....
dynovy rizoto delam tak , ze si dyni (hokaido) upecu v troube s bylinkama a olivovym olejem, rizotovou ryzi si udelam zvlast a do toho ty dyni pak nakrajim. hm. no a nebo tu pecenou dyni snim samotnou rovnou z plechu a ryzi se neunavuju. mam tam jednu malou oranzovou.... udelam si neco pristi tyden, az bude manzel pryc, ma z mych dyni srandu.
evropka: super, už vyjíždím a doufám, že máš i pečíno.
choc_ivi: no to já taky doufám
manka: doufám, že bude chutnat
Kozoroh18:
evropka - 5.10.2010 11:14
tu je také jeden
orinka: jo to jo, tu děláváme, k husokačeně
choc_ivi: šmankote mám na to chuť na obojí, tak hned dnes vyzkouším, asi tu polívku s těma rohlíkama
manka: hokkaido teda nemám, u nás je většinou ta klasická obří oranžová, ovšem ta je vynikající v podobě dušeného "zelí" k masu.
choc_ivi: bramborový guláš: usmažíš cibulku jako na guláš, klasicky, jak jsi zvyklá, potom kabanos na kostičky, pak chvilku dát opéct na kostičky dýni, pak zaleješ vodou a vaříš, jako guláš, s kořením a hustotou, jak jsi zvyklá. Brambory už nedávám, místo toho je ta dýně. vaříš jen na skus, mně to vychází tak 20 minut.
a polévka: zase cibulka, na to pak naloženou zeleninu (mletá v soli - pokud nemáš, nevadí), na velké kostky dýni, osolit, kari, bujón v kostce (dávám zeleninový), zalít vodou, uvařit )úplně do měkka, pak rozmixovat, zalít zakysanou smetanou nebo šlehačkou, naředit na polévku, aby to nebylo jak omáčka
rohlíky: na kolečka, namazat taveným sýrem, pokapat olivovým olejem, dát na pelch a na 10 minut do trouby - kdysi to dělali kluci v akci do cibulačky, tak od té doby to dělám taky, máme to rádi a do téhle polévky se to taky hodí
Sofffie: pojď na gulášek z kližky,zvu tě
choc_ivi - ty kolečka rohliků vypadají zajímavě, jako doplněk.
choc_ivi: no počkej, to mě zajímá. Guláš i s bramborama nebo brambory nahradím dýní? a jak uvařená má být? na mňagu asi nee,že?
a ta polívka? popiš mi ji víc jo???