Čekanka v bešamelu
Potřebujete: čekankové puky (2 na osobu), 8 plátků šunky, 30 g hladké mouky, 30 g másla, 1/2 l mléka, stroužek česneku, sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo, strouhanku
Postup: Čekankové puky nařízneme ve spodní části do V a vyříznutou část vyhodíme. Pak dáme do pánvičky 2 lžíce olivového oleje, rozehřejeme jej, vložíme na něj puky, přidáme oloupaný a rozdrcený stroužek česneku, osolíme a opepříme. Můžeme přidat trochu citronové šťávy. Chvilku dusíme (pokud je potřeba, přidáme lžíci vody). Na jiné pánvičce připravíme bešamel: mléko ohřejeme, z mouky a másla připravíme světlou jíšku. Až vychladne, přiléváme postupně mléko, neustále mícháme (nejlépe drátěnou metličkou). Když jsme vmíchali všechno mléko, postavíme pánvičku s bešamelem na mírný plamen a mícháme tak dlouho, až získáme požadovanou konzistenci. Osolíme, opepříme, strouhneme muškátový oříšek.
Do zapékací misky, kterou jsme vymazali máslem a vysypali strouhankou, vložíme na dno čekankové listy, které se oddělily. Pak obalíme celé puky šunkou, vložíme na "čekankové lůžko". Zalijeme bešamelem. Vložíme do trouby a zapékáme při 200 °C asi 35 minut. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem. Ihned podáváme.
7.1.2011 Rubrika: Zelenina | Komentářů 0 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5