Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Co s úrodou okurek? Připravte si okurkové celodenní menu.

Co s úrodou okurek? Připravte si okurkové celodenní menu.

Okurková sezóna je v plném proudu, pokud jste šťastnými majiteli zahrady či jen malé zahrádky a právě sklízíte okurkové plody svého pěstitelského úsilí, určitě vám přijdou vhod recepty na jejich zužitkování. Receptů s okurkami je mnoho a mnoho, určitě se s námi o nějaký svůj oblíbený podělíte v diskusi pod článkem.

My jsme pro vás připravili celodenní okurkové menu, ze kterého vám okurky polezou doslova i ušima. Přejeme vám dobrou chuť.

Snídaně

Tvarohová okurková pomazánka

Potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, cca 15 dkg nastrouhané salátové okurky, kopr, cibuli, utřený česnek, sůl a dvě lžíce majonézy

Postup je velmi jednoduchý. Všechny ingredience smíchejte, hotovou pomazánku nechte chvíli odležet a mažte na pečivo. Pokud je pro vás představa česneku a cibule po ránu nepředstavitelná, klidně tyto suroviny vynechejte.

Oběd

Okurková polévka

Potřebujete: 200 ml kysané smetany, půl litru zeleninového vývaru, 4 sladkokyselé okurky, 2 salátové okurky, 1 cibuli, bílý pepř, svazek kopru, asi 2 dkg tuku

Postup: Salátové okurky oloupejte a zbavte zrníček, nakládané okurky nechte okapat. Oboje okurky nakrájejte na drobné kostičky a na tuku je společně s nadrobno nakrájenou cibulí poduste asi 4 – 6 minut. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, chvíli povařte a rozmixujte na pyré. Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, nasekaný kopr a dochuťte pepřem a solí.

Vepřový kýta s okurkamisalát

Potřebujete: 250 g vepřové kýty, 1 menší (nebo půlku větší) salátovou okurku, 1 lžičku škrobu, 1 lžíci sójové omáčky, olej, sůl

Postup: Nejdříve si ze škrobu a vody připravte hustou kaši. Okurky nakrájejte na kostičky a na oleji je asi 3 – 5 minut za stálého míchání opékejte. Maso nakrájejte na nudličky a smíchejte je s kaší z vody a škrobu. Směs přidejte k osmahnutým okurkám a opékejte, dokud není maso hotové. Nakonec přidejte sójovou omáčku a podle chuti dosolte. Podávejte s rýží.

Večeře

Vaječný okurkový salát

Potřebujete:  1 salátovou okurku (asi 150 g), 1 červenou a 1 zelenou papriku, 125 g červené čočky, 4 vejce, pórek, cibuli, olej, 2 dl zeleninového vývaru

Zálivka: 300 g plnotučného jogurtu, mletý kmín, pepř, utřený česnek, chilli koření, vodu. Všechny ingredience smíchejte.

Postup: Vejce uvařte natvrdo, nakrájejte na kolečka. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte čočku, zalijte vývarem a asi 10 minut duste. Pak čočku sceďte. Než se čočka podusí, očistěte okurku, pórek a papriky a nakrájejte je na kolečka (okurku a pórek) a kostičky (papriky).  

Servírování: Na talíř dejte čočku, okurku, papriky, pórek, nakrájená vejce a zalijte zálivkou. Ozdobit můžete kousky papriky, zelenou petrželkou nebo snítkou koriandru. Podávejte s tmavým pečivem.

 

Lenka Moučková


10.8.2011   Rubrika: Zelenina   |   Komentářů 16   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Co s úrodou okurek? Připravte si okurkové celodenní menu.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
ijaku
ijaku - 10.8.2011 17:56

Sonne: A na které místo do Bulharska jedeš? Já se vrátila v sobotu. Bulharsko milujusmajlik - 47

 
Světlonoska
Světlonoska - 10.8.2011 16:58

smajlik - 94Přebytky bud nastrouhám-zamrazim,nebo jen oloupu,zamrazim a pak se okurka nastrouhásmajlik - 47

 
sharon
sharon - 10.8.2011 16:19

Milda3: smajlik - 68jo jo a mě bude šmakovat i při žehu...smajlik - 68

 
Milda3
Milda3 - 10.8.2011 16:18

sharon: člověk se učí i v předkremačním věku smajlik - 68

 
sharon
sharon - 10.8.2011 16:12

Milda3: já třeba když smažim cukety které jsou nevýrazné chuti, tak tohle k tomu je bomba......

 
sharon
sharon - 10.8.2011 16:11

Milda3: tak to mám radost, že chutnalo....smajlik - 68smajlik - 47

 
Milda3
Milda3 - 10.8.2011 16:02

sharon: teď jsem si to taky udělal a s třemi stroužky česneku a je to dobrý až vynikající,díky za dobrý nápad

obrázek - 001(338).JPG

 
sharon
sharon - 10.8.2011 15:49

Milda3: špicový, dnes jsem dala 3 stroužky a mělo to grády....okurky posolím, lžičenku cukru , namelu čerstvý pepř a nechám stát....pak sleju vodu a dám česnek a zakysanku......nebe v hubě...smajlik - 68

 
Sonne
Sonne - 10.8.2011 14:52

Milda3: ...a do toho ještě kopr smajlik - 64

 
Milda3
Milda3 - 10.8.2011 13:41

sharon: se zakysankou je mám rád taky,ale česnek by mě nenapadl i když ho dávám dost hodně,mám ho rád,tak to zkusím může to být dobrý

 
sharon
sharon - 10.8.2011 12:21

máme rádi hadovky ze supermarketu , včera jsem kupovala za 4.90 kus....se zakysankou a česnekem...smajlik - 57

 
Linda
Linda - 10.8.2011 11:33

Riki: ohledne pestovani/ zavarováni a skladovani jsem na tom stejne. A vzhledem k tomu ze bezne pres léto jsou 3 hadovky za 10 kacek fakt nechápu proc se snimi od jara pestovat smajlik - 26.

 
loupák
loupák - 10.8.2011 11:26

zajímavé recepty...ta pomazánka mě zaujala nejvíc,určitě vyzkoušímsmajlik - 47

 
Riki
Riki - 10.8.2011 10:34

Kdybych byla majitelem zahrady, tak okurky teda pěstovat nebudu, poněvadž je jich všude plno za pár šupů a kolikrát to lidi rozdávaj a nikdo to nechce. Včetně mě. Salátovky mi samotné nechutnají, leda občas přidat jednu malou do salátu mezi jinou zeleninu, a na nakládání čehokoliv nejsem vybavena sklenicemi, ani prostorem, kde bych to skladovala. Takže okurky kyselé či rychlokvašky zakoupím, když je zrovna potřebuju. smajlik - 26

 
Sonne
Sonne - 10.8.2011 10:17

Okurkovou polévku jsem jedla poprvé vloni v Bulharsku a k mému překvapení neměla chybu, v tom vedru naprosto osvěžující!! Je to otázka chuti, pro někoho je prostě úžasná nebo hnusná. smajlik - 68

Těším se, až si ji tam příští týden znova dám - v neděli nám totiž začíná dovčaaaaa... smajlik - 33

 
Linda
Linda - 10.8.2011 8:29

Zahrádku sice mám, ale okurky nepestuji, protoze momentálne jsou za hubicku.
Nejak si nedovedu predstavit teplou okurku smajlik - 26. Budu to muset vyzkouset a ochutnat. Pomazánka pripomina tzatziki, ale vyzkouset bych ji mohla.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77046.
    Archiv anket.