Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Srbský květák

Srbský květák

Potřebujeme:

1 pěkný, pevný  bílý květák

1 hrnek mléka

2 PL polohrubé mouky

Asi 1dl oleje

1 větší vajíčko

1 oloupanou středně velkou syrovou cibuli pokrájenou nahrubo

2- 3 (podle toho, jak jsou velké) sterilované sladkokyselé okurky

1 polévkovou lžicí hořčice (plnotučná nebo i kremžská)

Sůl

Asi 1 čajovou lžičku cukru

Event. mletý pepř

4 pěkná velká rajčata

4 bílé papriky (můžou být samozřejmě i kapie jakékoliv barvy, ale toto je původní recept)

Postup:

Květák rozdělíme na přibližně stejné růžice (ne moc nadrobno) a uvaříme do měkka ve slané vodě. Uvařený přendáme na prkýnko a necháme vychladnout.
Mezitím si uděláme majonézovou omáčku.

V kastrolku ve studeném mléku prošleháme rovnoměrně mouku, zvolna přivedeme za stálého míchání k varu a mícháme do zhoustnutí. Jako bychom dělaly klasickou dětskou krupičku. Pak odstavíme a vychladíme.
Teď ale potřebujeme mixér, bez něj se to nedá udělat jaksepatří hladce.
Do mixéru vklepneme celé vejce a na to nalijeme trochu oleje. Spustíme mixér a během mixování pramínkem seshora opatrně přiléváme zbytek oleje - pozor na postříkání! Mixujeme tak dlouho, dokud to nezhoustne a nezesvětlá, tj. cca 2 minuty. Pokud je omáčka stále řídká, přikápneme ještě další olej - s citem, nepřehnat! - a ještě promixujeme. Musí být hustá. Povede se vždy! Jen musí mít olej i vajíčko stejnou teplotu (z ledničky).
Když teď máme základní majonézu hotovou, necháme ji v mixéru a přihodíme cibuli a sterilované sladkokyselé okurky. Vymixujeme dohladka. Přichutíme hořčicí, osolíme, přidáme cukr k vyvážení chuti. K tomu nakonec přilejeme vychladlou mléčnou kaši a společně ještě pomixujeme.

Máme skoro hotovo! Teď ještě nadrobno nožem rozkrájíme rajčata a papriky , přidáme do omáčky a promícháme. Ještě ochutnáme, podle potřeby přidáme sůl, cukr a kdo má rád, tak i mletý pepř.

Touto omáčkou na talíři přeléváme uvařený květák.
Podáváme s pečivem.
 

Dobrou chuť Vám dnes přeje orinka



Linda


8.8.2014   Rubrika: Zelenina   |   Komentářů 18   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Srbský květák

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
sharon
sharon - 9.8.2014 9:18

orinka: smajlik - 68smajlik - 75

 
orinka
orinka - 8.8.2014 17:08

evropka: neboj, jak budu mít inspiraci, určitě pošlusmajlik - 54

 
orinka
orinka - 8.8.2014 17:07

sharon: nene, tvoje huba by tady scházelasmajlik - 25

 
sharon
sharon - 8.8.2014 16:08

achjo že raději nedržím hubu....smajlik - 68

 
evropka
evropka - 8.8.2014 14:24

orinka: neblbni,všechno nemusí chutnat všem a recepty dávej jooosmajlik - 75

 
Jarča*
Jarča* - 8.8.2014 11:57

orinka: taky už jsem dělala domácí tatarku, ale jinak jsem pohodlnej člověk a třebas na chalupě by se mi jí dělat nechtělo. Myslela jsem, že by to mohlo být dobré, i kdybych to trochu ošulilasmajlik - 72smajlik - 68

 
orinka
orinka - 8.8.2014 11:52

Asi to budu muset trochu vysvětlit. Ta omáčka má totiž speciální chuť a kupovanou tatarkou se prostě nahradit nedásmajlik - 26

 
orinka
orinka - 8.8.2014 11:50

ještě jednou vám pošlu něco dobrýho!!smajlik - 42smajlik - 68 Kdo nezkusí, dobře mu tak.smajlik - 33

 
sharon
sharon - 8.8.2014 11:24

denda04: rozmačkej jako na mozeček smíchej se žloutkama nakrájeným uzeným , sníh , koření a zapeč v zapékací míse.....smajlik - 57

 
denda04
denda04 - 8.8.2014 11:14

u nás taky jen smaženej ani mozeček néééésmajlik - 66smajlik - 68

ale jak piše evropka: nechat se pozvat smajlik - 58smajlik - 47

 
dadka
dadka - 8.8.2014 10:43

Mám ráda květák, ale jenom smažený.
Takhle běžně dělám majonézu, jak popisuje orinka.

 
sharon
sharon - 8.8.2014 10:10

Jarča*: to je to co i mě odrazuje....smajlik - 68

 
Jarča*
Jarča* - 8.8.2014 9:39

Láká mě to zkusitsmajlik - 47 Akorát se přiznám, že bych se s tím asi nemixovala, ale použila hotovou tatarku.

 
sharon
sharon - 8.8.2014 9:22

orinka: však říkám ...ochutnala bychsmajlik - 33......tatarka se dá vylepšit i zakysankou , nebo vůbec dělám ...zakysanku, trochu majolky a lžičku hořčice....a do toho co má kdo rád, česnek..cibulku, okurek.....a samo že sůl a pepř....smajlik - 26

 
orinka
orinka - 8.8.2014 9:15

Holky, já se dostala na diskusi až teď a zas musím pryč, věřte, že bych nedoporučovala nic, co by všichni nejedli. Chutná mladým starým, a je to lehce dietní, takže si nemusí odpírat ani dietáři.

 
orinka
orinka - 8.8.2014 9:14

sharon: není to bešamel, vaří se bez tuku!! Je to na nastavení tatarky, aby nebyla tak tučná, ale aby zůstala stále tak dobrá. Věř, že kdybys ochutnala, tak zařadíš do jídelníčku (pokud máš teda ráda tatarku). Recept mám asi 50 let a nikdy nikoho nezklamal.smajlik - 25

 
evropka
evropka - 8.8.2014 9:12

určo se nechám pozvatsmajlik - 58

 
sharon
sharon - 8.8.2014 8:09

ta mléčná kaše je snad bešamel .....ochutnala bych to ale dělat to nebudu...smajlik - 26smajlik - 26

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78627.
Archiv anket.