Špenátový závin
Potřebujete: 1/2 kg mraženého špenátu, 1/8 mléka, 3 žloutky, sůl, pepř. Jíška: 7 dkg másla a 4 dkg mouky. Míchaná vajíčka: 3 bílky a 2 celá vejce, sůl
Postup: Špenát rozmrazíme a slijeme přebytečnou vodu. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji mlékem a ještě chvíli povaříme. Jíšku odstavíme a necháme trochu vychladnout. Do vlažné jíšky přidáme špenát a žloutky, dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na něj položíme pečicí papír, špenátovou hmotu vlijeme na papír a opatrně rozetřeme. Pečeme v troubě při mírné teplotě.
Mezitím si připravíme míchaná vajíčka (přírodní, na cibulce nebo se šunkou). Ta na upečený špenátový základ roztřeme a roládu svineme. Podáváme s novými brambory nebo se sýrovou omáčkou a chlebem.
Tip: Pokud se necítíte na svinování závinu, stačí rozkrájet základ na čtverce, ty položit na talíře a na ně "posadit" míchaná vajíčka.
20.3.2008 Rubrika: | Komentářů 3 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Špenátový závin
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Chystám se to dnes udělat k večeři, ale bude k tomu jen žampionová omáčka a žádná další příloha.
Já to dělám jednodušeji. Mraženou špenátovou hmotu nechám rozpustit a pak s tím zacházím jako s piškotovým těstem - 4 žloutky s tím špenátem rozmíchám, přidám od oka polohrubou mouku, aby vznikla tekutá hmota a na závěr přidám sníh ze 4 bílků. Samozřejmě osolím, okořením podle nálady (pepř, česnek atd.). Upeču na pečícím papíře jako normální piškot a pak se to může plnit třeba takto: 1 pomazánkové máslo, 1 tvaroh, naťová cibulka, červená kapie.......vážně je to moc dobré i pěkné. Vajíčka do náplně už radši ne, je jich dost v těstě.
Mňaaaam Špenát miluju v jakékoliv podobě.