Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Šťáva plná vitaminů

Šťáva plná vitaminůPřipravte si domácí šťávu, která bude chutnat celé rodině...
pošlete nám recept

Domácí dalamánky

Domácí dalamánky

Pokud jste doma nestačili spotřebovat bochník chleba a ztvrdlý se vám už nechce jíst, můžete z něj vykouzlit skvělé domácí dalamánky.

Potřebujete: Asi pět krajíců chleba, cca 4 dcl vody, 400 g hladké mouky, 20 g droždí, kmín a hrubou sůl (ingredience jsou uvedeny pouze odhadem)

Postup: Chleba nalámejte na kousky a namočte ve vodě, mixérem rozmixujte a přidejte mouku a droždí. Zpracujte těsto a nechte ho asi hodinu kynout. Pak tvořte dalamánky, na povrchu je trochu nařízněte, posypte kmínem a hrubou solí a pečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů asi třičtvrti hodiny.

Lenka Moučková


2.2.2012   Rubrika: Pečivo   |   Komentářů 41   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Domácí dalamánky

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-42
Lissie
Lissie - 3.2.2012 11:33

Linda: No jo, ale i když by to lidi obírali i jen příborem, tak je to docela ekl to po nich sbírat a vyvařitsmajlik - 76
sharon: Jenže to děláš jen z ořezaných kostí, to je úplně normální. Ale sbírat to obrané po hostech z jejich talířu a pak to vyvářet, to už je teda horšísmajlik - 68

 
Lissie
Lissie - 3.2.2012 11:29

evropka: orinka: To je fakt, dokážu si to živě představit. Někdy ty zkazky, co člověk slyší, raději nevědět...

 
sharon
sharon - 2.2.2012 15:27

taky dělám vývary z kostí a hlavně z těch co mi manžel vykostí třeba kotlety, dám je vařit jen do holé vody , jak zpění tak to vše sleju a dám novou vodu a teprve pak zeleninu a koření a je pěknej čistej vývar a ještě kosti na obíračku....smajlik - 57

 
sharon
sharon - 2.2.2012 15:25

Sonne: máš ho ve vzkazíku.....smajlik - 54

 
modroočka
modroočka - 2.2.2012 15:11

mně se osvědčilo, když už peču, tak z více těsta. Housky nedopeču (konečná fáze je jen pro hezkou barvu), vychladlé a čerstvé zamrazím. A později dopeču jen 10 - 15 ks okolo 10 minut... to, co rodina sní hned. Je to velmi praktické zejména v cizině, kde není evropská pekárna po ruce. smajlik - 66

 
tornado-lou
tornado-lou - 2.2.2012 14:29

a nechci byt zase hadava, ale 45min na 200st me pripada na dalamanky trochu dlouho. nebo delam maly dalamanky.

 
tornado-lou
tornado-lou - 2.2.2012 14:27

orinka: tak vyvar z kosti sem delala zrovna v pondeli nebo kterej den. celkem na to m nevidim nic nechutneho. projde to varem. a nedelam si iluze, ze maso prineseny z reznictvi by bylo necim lepsi.
ale ten vyvar se povedl. koneckoncu, ono se to tak dokonce ma delat - kosti na vyvar nejdriv opict v troube.

 
orinka
orinka - 2.2.2012 14:02

Linda: nikdy nevíš - drůbež dle etikety možno jísti rukama, ale když bude nejhůř, člověk prostě přivře oko a udělá výborný a silný vývar, jak popisoval v rozhovoru ten pak kuchař.

 
Kadla
Kadla - 2.2.2012 13:25

A to já je zkusím.. chleba nám občas zbude...

 
Linda
Linda - 2.2.2012 11:37

orinka: Lissie: no predpokládám ze hosté u honorace neokusovali kosti, takze polevka byla pomerne hygienická, i kdyz doufám ,ze tak daleko to u nás nedojde

 
orinka
orinka - 2.2.2012 11:33

Lissie: vypadá to strašně blbě, jde jen o naše představy nechutnosti, ale logicky to udělat nemůže nic, prochází to varemsmajlik - 26

 
catcat
catcat - 2.2.2012 11:33

tak u tohodle receptu jsem se okamžitě oklepala hrůzousmajlik - 9

 
Sonne
Sonne - 2.2.2012 11:30

sharon: Dáš mi recept na loupáky? smajlik - 60

 
manka
manka - 2.2.2012 11:27

no právě, stačí vidět a vůbec nechápu proč všude tahali děcka ze škol na exkurzesmajlik - 76smajlik - 76

 
evropka
evropka - 2.2.2012 11:24

Lissie: čoveče tam se např v té době co jsme se tam byli se školou podívat zavařovaly rajčata,nebo protlak už nevím...jen to bylo všude,všude a ten smrad a to prostředí..třeba je to dnes jinak

 
manka
manka - 2.2.2012 11:23

dadka: to vím, růžová voda, právě proto kupuju jen tu od kosti

 
sharon
sharon - 2.2.2012 10:44

dadka: to máš pravdu.....

 
Lissie
Lissie - 2.2.2012 10:37

orinka: Hmm, ale vařit polívku z kostí okousaných od hostů bych teda tyk nemuselasmajlik - 70smajlik - 68

 
Lissie
Lissie - 2.2.2012 10:36

evropka: manka: A jak, je to nechutné? Já teda lecos snesusmajlik - 68

 
orinka
orinka - 2.2.2012 10:32

a zítra by mohly být placky á la bramboráky z chleba. Teda, špatné to není, ale jak se tak dívám po článcích a receptech kolem, asi se počítá s velkou bídou. Vždycky jsem se zajímala o všecky recepty všech kategorií, takže znám i všelijaké "válečné". V Právu je velký rozhovor o levném vaření, kde kuchař vyzvedává různé praktiky v kuchyni, např. udělat polévku z kostí z pečeně - neříkám, že jsem to už nezkusila, je to dobré, ale...smajlik - 55V jedné knížce, už nevím které, pomlouvá služka svou paní, že na jedné straně hostí společnost a hraje si na honoraci, na straně druhé jí nakazuje, aby posbírala kosti z talířů, že z toho bude zítra polévka. Asi spějeme k tomu, že na jaře vyrazíme na kořínky.smajlik - 68 Což dělám, ale nikoliv z hladusmajlik - 14...zatím.smajlik - 42

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-42
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 113586.
Archiv anket.