Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Řepánky z Polabí

Řepánky z Polabí

Potřebujete: Cukrovou řepu, máslo, mletý mák, vanilkový cukr, horké mléko.

Postup: Nejprve je třeba zadělat těsto na klasické české buchty. Než těsto vykyne, připravíme si náplň.

Náplň:
a) cukrovou řepu okrájíme, očistíme, rozpůlíme nebo rozčtvtíme a asi hodinu vaříme (musí být měkká). Po vychladnutí řepu nastrouháme;
b) v hrnci smícháme nastrouhanou řepu, trochu másla, umletého máku a vanilkového cukru, ingredience podle chuti (kdo raději sladší, přidá cukr, kdo má rád více máku, přidá mák atd.);
c) postupně ke směsi přiléváme horké mléko a vymícháme náplň, která nesmí být ani tuhá, ani řídká (aby šla dobře plnit do těsta a nevytékala);
d) několikerým obrácením vymíchané směsi na rozpálené plotně vše krátce spaříme.

Vykynuté těsto rozválíme, vykrájíme obdélníky asi 13–15 cm dlouhé a 7–8 cm široké – tedy jinak než na klasické buchty, které se krájejí na čtverce. Na vykrájené těsto dáváme náplň a řepánky uzavřeme do podoby válečků. Klademe je na plech vymazaný máslem stejně jako buchty, potíráme máslem, necháme vykynout a pečeme stejně dlouho ve stejně rozpálené troubě jako na buchty. Zbytek náplně lze zamrazit pro další použití, řepánky tím nic neztratí na své chuti.
Je to skvělá pochoutka. Každý, kdo ji ochutnal, potvrdí, že žádná z klasických náplní do českých buchet se jim nevyrovná.

 

Recept na regionální specialitu z Polabí (podle paní Evy Káninské z Poděbrad) zaslal Ing. Tomáš Čech, předseda Klubu železničního muzea Zlonice.

Lenka Moučková


3.10.2007   Rubrika:   |   Komentářů 9   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Řepánky z Polabí

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Meander
Meander - 3.10.2007 17:30

orinka: U nás to nikde neroste. smajlik - 17

 
r1911
r1911 - 3.10.2007 16:37

Řepánky mám moc ráda. smajlik - 57 U nás ale nikomu jinému nechutnají, takže z toho nic nebude.

 
babkatapka
babkatapka - 3.10.2007 14:31

Jednou jsem ochutnala, ale dnes bych musela vyrazit na pajtl - neboli polní pych. Jinak řepu nevidím jak je rok dlouhýsmajlik - 26

 
orinka
orinka - 3.10.2007 13:44

Meander: napadá mi, že je právě sezóna řepných kampaní. Možná by stačilo koukat po silnici, jestli se někde něco neválí. Případně vyrazit na polní pych.

 
Meander
Meander - 3.10.2007 13:09

anitech: Cože? smajlik - 76 To jíte doma jenom rohlíky se sýrem? smajlik - 68

Líbí se mi to, ale netuším, kde sehnat cukrovou řepu.

 
Aja
Aja - 3.10.2007 12:50

anitech: Ta řepa se dá napřed nastrouhat a pak jen spařit smajlik - 58

 
anitech
anitech - 3.10.2007 9:58

no může to být něco, ale při cenách za plyn nebo elektriku bych si pomalu rozmyslela něco hodinu vařitsmajlik - 26

 
Pavla_L
Pavla_L - 3.10.2007 8:29

u Pardubic se dělají řepánky jako buchty, nedělají se jako válečky... a tu náplň bych zas tak nechválila..jakýkoliv buchty (varohové, makové, švestkové.....) mi chutnají víc než řepánkysmajlik - 26

 
orinka
orinka - 3.10.2007 7:06

no jo, ale kde vzít řepu ve městě???

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77190.
    Archiv anket.