Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Beránek, mazanec, jidáše

Beránek, mazanec, jidáše

 

Těšíte se na prodloužený velikonoční víkend a plánujete, jak si ho hezky užijete? K té správné velikonoční pohodě patří i tradiční pokrmy, které se v našich krajích předávají z generace na generaci a alespoň jeden z nich většinou nechybí na žádném svátečním velikonočním stole. Zde jsou některé z nich a budeme rádi, když nám do diskuse pod článkem napíšete vaše oblíbená velikonoční jídla.

 

Beránekberánek

Velikonoční beránek je klasika. Možná kupujete již hotového, nebo máte svůj osvědčený recept. Anebo jste se letos poprvé rozhodli si beránka vlastnoručně upéct.

Potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 130 g tuku (máslo, Hera), 3 vejce, asi 1/8 litru mléka, citrónovou kůru, vanilku, tuk na vymazání formy

Postup: Tuk dobře utřete a postupně do něj přidejte cukr, po něm žloutky a utřete do pěny. Pak střídavě po jednotlivých lžících přidávejte mléko a mouku a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do dobře vymazané a vysypané formy a pomalu pečte.

 

Mazanecmazanec

Mazanec můžete rovněž zakoupit již hotový, ale určitě ho zvládnete i samy.

Potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 180 g cukru, 100 g másla nebo tuku, 2 žloutky, 50 g soli, citrónovou kůru, 3/16 litru mléka, 1 lžičku prášku do pečiva, 30 g droždí, 50 g rozinek, 30 g mandlí, 1 vejce na potření

Postup: Droždí rozmíchejte se lžící cukru, přidejte trochu mléka a mouky a nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte prosátou mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, citrónovou kůru, rozehřáté vlahé máslo a rozmíchané žloutky, přádejte kvásek a vlahým mlékem zadělejte těsto a důkladně ho zpracujte. Potom přidejte rozinky a část spařených, oloupaných a nakrájených mandlí. Nechte vykynout a po půlhodině těsto znovu zpracujte. Tak to opakujte ještě třikrát. Po posledním vykynutí vypracujte bochánek, položte ho na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Nechte ještě půl hodiny kynout a během kynutí bochánek stále potírejte rozšlehaným vejcem. Po posledním natření ho uprostřed nařízněte do tvaru kříže, posypte nasekanými mandlemi a za dalších deset minut vložte mazanec do předehřáté trouby. Pečte asi tři čtvrti hodiny.

Náš tip: Nasekané mandle, kterými budete bochánek posypávat, předtím namočte do studené vody. Nebudou se vám pak během pečení připalovat.

 

Jidášejidáše

Potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1/4 litru mléka, 50 g droždí, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, trochu soli, 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání, 1 bílek na potření těsta

Postup: Droždí promíchejte se lžící cukru, přidejte trochu mléka a mouky. Kvásek nechte na teplém místě vzejít. Pak v míse zpracujte kvásek s ostatními přísadami a vypracujte pružné těsto. Posypte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout do dvojnásobku svého objemu. Z těsta pak na pomoučeném vále rozválejte válečky a zatočte je do spirály. Potřete je rozšlehaným bílkem s trochou mléka, posypte mandlemi a v předehřáté troubě upečte dorůžova. Jidáše podávejte čerstvě upečené s medem.

Lenka Moučková


6.4.2012   Rubrika: Moučníky   |   Komentářů 6   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Beránek, mazanec, jidáše

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
orinka
orinka - 7.4.2012 11:15

Renda68: aby to pak nebyla jen kuchařská pověra - něco, jakože kvasnice nesmí přijít do ledničkysmajlik - 58

 
Renda68
Renda68 - 7.4.2012 8:58

orinka: moje babička dává taky prášek do pečiva - přiměřeněsmajlik - 68 a hlavně špetku muškátu do každýho kynutýho těsta. Dělám to taky tak, ale nevím, jestli to má nějaký vliv "na funkci"smajlik - 68

 
Světlonoska
Světlonoska - 6.4.2012 13:57

smajlik - 66Jidáše znám jen z obrázků,beránka sjem dělávala ,když byl syn menší a mazanec moc nemusim,navíc ty hromadné celonárodní blázince mi nějak už jsou proti srsti,i když jsou to Velikonocesmajlik - 55

Užijme si je každý podle svéhosmajlik - 58smajlik - 47smajlik - 61

 
orinka
orinka - 6.4.2012 11:26

Also: ať je to jak chce, v míse mi kyne těsto jen čistě kvasnicové a kyne krásně. Pokud se pamatuju, tak prášek činí těsto drobivým a sušším.

 
Also
Also - 6.4.2012 11:04

orinka: to mě taky zaujalo....smajlik - 71

 
orinka
orinka - 6.4.2012 9:26

k tomu mazanci, moc nerozumím, proč tam má být i prášek do pečiva, když jsou tam kvasnicesmajlik - 26

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77048.
    Archiv anket.