Perníčky
Potřebujete: 520 g hladké mouky, 330 g moučkového cukru, 4 vajíčka, 10 g jedlé sody, 3 lžíce medu, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce mleté skořice, kůra z 1 citronu, trochu hřebíčku a nového koření roztlouct, 2 perníky na strouhání (postrouhat nebo již koupit nastrouhané).
Postup: Zpracujeme těsto, necháme přes noc uležet. Vyválíme plát, vykrajujeme různé tvary, které pokládáme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve středně horké troubě. Perníky jsou moc chutné, ale musí se péct aspoň 3 týdny před Vánocemi, aby změkly.
23.10.2012 Rubrika: Moučníky | Komentářů 29 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Perníčky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Slíbila jsem předpis na bábovičky:
Těsto:
30 dkg hl.mouky
15 dkg másla
3 dkg cukru
1 žloutek
lžíce rumu
Komu se nechce péct, koupí korpusy báboviček již hotové
Náplň:
sušenkové drobky
mleté oříšky
smetana nebo kondenzované mléko
rum
udělat kašičku, tu dávám na dno bábovičky
Krém:
základní předpis do kterého pak jen podle potřeby přidávám příchutě:
2 celá vejce
10 dkg cukru krupice
šlehám ve vodní lázni do zhoustnutí
po vychladnutí přidám 1 máslo a vyšlehám krém
Do báboviček dělám kávový - rozpustím v horké vodě tak 2 lžíce rozpustné kávy a pomalu zašlehávám do krému, ale množství kávy lze přizpůsobit podle chuti každého
Tímto krémem naplním bábovičky, já to dělám do roviny s okrajem bábovičky - takže je vlastně nahoře plocha
poleju čokoládou a dám půlku vlašského ořechu
A je to !
Dobrou chuť
Kozoroh18: To je dobrý. Já si říkala, jak je bezva, že zrušili prohibici, že vánoční cukroví bez rumu snad ani nejde, ale teď jak čtu, že občas ještě něco i po klasickém alkoholu z obchodu, tak fakt mám strach
manka: Tak to jsem ráda, že nejsem sama s tím těšením už v řjnu
Jarča*: Já právě někde četla, že je možné plnit jenom vaječným końakem. A aby se to nevásklo do piškotu (pokud člověk tedy dává pičkot a ne třeba kolečko lineckého), tak ho potřít máslem, aby se do něj nevsákl. Tak jestli někdo s tím nemá zkušenost...
Kozoroh18:
Nesmíš používat rum od likérky Drak
Lissie - 23.10.2012 14:10
já si kápnu trochu rumu, letos to bude mezi salmpnelou a nebo slepotou.
janulka49 -
to jsou moje
Lissie: všechno možný, taky se moc těším
PEGG: prosím klidně mi to pošli do vzkazu, děkuji moc
Lissie: klasika - máslo, žloutek, rum
janulka49: to jsou umělecká díla - přesně na tuhle piplačku nemám trpělivost.
Naše loňské perníčky.
Jarča*: No jo, tak to je servis, to je pak jiná. Ale já od ostatních leda tak vzorek na ochutnání, jinak tedy peču jak nezavřená já. Ale úly taky zbožňuji. Čím je plníš?
Lissie: my většinou jen perníčky, pak dlouho nic a nějaký den před vánoci děláme s holkama vosí hnízda. Ostatní dostaneme od maminky
PEGG: Mňam, to vypadá dobře.
Holky, já jsem se na to nějak začla těšit, copak budete na Vánoce všechno péct?
PEGG: JJ, jak to píšu Kozorojh18, taky tak. Mě taky moc ta bílková poleva nechutná a hlavně se mi to i trochu ekluje. Jako v pohodě to sním a ještě si i pochutnám, ale prostě když si představím ten syrový bílek smíchaný jen s tím cukrem, popř. citrónovu šťávou, to není nic pro mě.
Kozoroh18: No já právě také ne. Ono je dobré na to vybrat nějaké vhodné formičky, které vyloženě nevybízejí k nazdobení bílkovou polevou, nějaké ty srdce, trojúhelníky, hvězdy a tak, ani nevím. Pak splepit a můžeš třeba ještě polít čokoládovou polevou a je to jak schválně. No, já mám letos koupenou takovou zajímavou věc, jmenuje se to švestky rozpečené v čokoládě či tak nějak a je to vlastně taková švestková marmeláda s trochu čokoládovou chutí, tak tím by to bylo tak super. Jo, ale to chce fakt nějaký ty měkké medové perníčky nebo aspoń mě by se k tomu ty často klasické tvrdé hodně kořeněné moc nehodily.
Perníčky už moc nezdobím bílou polevou, ale čokoládou, nejsou tak sladké. A nebo slepuji dva k sobě marmeládou, my rádi rybízovou, poleju čokoládou a dám mandli. Jsou měkké a dobré.
manka - 23.10.2012 13:40 - ráda, ale musím ho najít Jelikož to dělám jen jednou do roka,nepamatuju si to
Lissie - na to jsem již myslela, ale neudělala. Tak letos namažu povidlama, nebo marmoškou.Budou i dříve měkké. Nebude třeba jich tolik zdobit i když mne to baví, tak to je každý kousek orginál. Neuním tu nádheru co tu děvčata ukazují.
budu péct za chvíli...dětem na Mikuláše...