Čokoláda. Umíte si ji správně vychutnat?
Umění degustace není vrozená dispozice. Nepřichází samo od sebe, je potřeba se mu učit. Pokud se této činnosti věnuje náležitá péče, stane se požitkem a uměním zárověň. A o degustaci čokolády to platí dvojnásob.
Při seznamování se s pravidly degustace čokolády obecně platí dvě důležité zásady: zaprvé, čím víc toho víme o druhu čokolády, která leží před námi, tím víc si ji užijeme. A zadruhé, nevychutnáváme pouze ústy, ale všemi pěti smysly, tedy zrakem, hmatem, čichem a dokonce i sluchem.
Co se týče druhů čokolády, je dobré se seznámit alespoň s těmi nejdůležitějšími: „Jen základních kategorií, do kterých se dají tabulkové čokolády dělit, je celá řada,“ vysvětluje Martin Richter, projektový manažer společnosti Čokoláda.cz. „Kromě známých rozdělení, jako hořká a mléčná čokoláda, existují například čokolády s přísadami, ochucené čokolády nebo bio čokolády. A každá z nich má svá specifika, která při degustaci oceníme,“ dodává Richter.
Hořká čokoláda musí mít minimálně 35 % kakaových součástí, mléčná obsahuje navíc sušené či kondenzované mléko a procent musí mít alespoň 25. Nejuznávanější hořké tabulky mívají mezi 60 a 70 % kakaa. Čistá hořká čokoláda je vůbec královská kategorie mezi čokoládami, nejlépe u ní vynikne to nejdůležitější, totiž kvalita a původ kakaových bobů.
Čokolády s přísadami jsou rovněž velmi rozšířené. Obsahují přímo kousky přísad, nikoliv pouze příchuť, a nejčastěji v nich najdeme ovoce, ořechy nebo koření.
Ochucené čokolády jsou rovněž zajímavé alternativy. Jako ochucovadlo je velmi populární zejména ovoce a exotické koření, ale napoříklad i květiny.
Bio čokolády patří v současnosti k velmi žádaným. Jsou vyrobeny výhradně podle pravidel ekologického zemědělství a neobsahují dochucovadla ani umělá barviva, což neznamená, že mají slabou chuť. Právě naopak: stále více a více exkluzívnějších čokolád splňuje požadavky bio ocenění
Po seznámení se s druhy čokolád můžeme přistoupit k degustaci samotné.
Klíčovým smyslem je jistě chuť. Chuťové buňky jsou v ústech rozloženy po stranách jazyka. Sladkost, slanost, kyselost či hořkost tak nejlépe oceníme, když kousek čokolády co nejdéle podržíme na jazyku, jemně jím pohybujeme a soustředíme se na to, jestli a jak se chuť proměňuje.
Vložení do úst však následuje až na konec celého smyslového procesu. Ze všeho nejdřív totiž čokoládu prozkoumáme zrakem a pokocháme se celkovým tvarem, barvou a tzv. texturou hmoty, tedy jeho zrnitostí, porézností, robustností atd. Ne nadarmo se říká, že pochutnat si musí i naše oči, proto zrak nemůžeme vynechat!
Následně je vhodné čokoládu prozkoumat hmatem. Tak nejlépe oceníme její hladkost, teplotu či tvrdost a porovnáme s dojmem, který jsme předtím získali zrakovým vjemem.
Čokoládu si následně poslechneme. Nejedná se o pouhou metaforu: lupnutí, které tabulka při lámání vydá, může být slabé jako vánek či naopak silné jako výstřel. Zvlášť silné je u hořkých čokolád, které obsahují vysoké procento kakaových částí.
A konečně čich: jedná se o velmi silný vjem, který obsahuje nejbohatší škálu smyslových variací a kombinací. U čokolád bez přísad a bez ochucení oceníme zemitosti a syrovosti bobů, u ochucených čokolád zase vychutnáme vůni koření, ovoce či karamelu.
Umění degustace je možné se naučit i pod odborným vedením. „Pro začínající i pokročilé milovníky čokolády jsme připravili sérii speciálních sezení, kde si každý na nejkvalitnějších čokoládách může vylepšit své degustační schopnosti a vychutnat si úžasné chuti těch nejlepších čokolád,“ vysvětluje Richter.
Více o čokoládě a degustaci na www.cokolada.cz.
8.9.2011 Rubrika: Polevy | Komentářů 46 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Čokoláda. Umíte si ji správně vychutnat?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Můžete si na to koupit vakuový tvářecí stroj, který stačí jen připojit na vysavač a můžete si vyrábět formy podle sebe https://www.nc.cz/?cls=StoItem&StiId=412314 Funguje opravdu perfektně a stačí na to obyčejný domácí vysavač.
No ale jak nějaký ten hladký materiál vytvarovat jak potřebuji ?
Pokud ji chcete mít pěknou a úhlednou, tak to musíte udělat z hladkého materiálu, který může přijít do styku s čokoládou..
Vyrábíme doma vlastní čokoládu už nějakou dobu. Už se nám podařilo vyladit dobrou chuť. Teď už ji potřebujeme jen dát pěkný tvar. Jak si vyrobit vlastní formu na čokoládu?
Tak třeba se postupně projíš všemi příchutěmi, mně už tomu moc nechybí :D
SoniaCer: Tak děkuji moc za zmínku o pralinkách don coco ! Byly opravdu, ale opravdu famózní ! Škoda jen, že nejsou někde u nás a není možnost si jít vybrat přímo na prodejnu, protože jich mají opravdu hodně a ráda bych vyzkoušela zase nějaké nové kromě toho mixu, co jsem od nich měla
Kajka95: Jestli si je ještě nikdy neměla, tak si objednej tady ten mix, kde je od každé chuti něco :) www.doncoco.cz/bonboniera-36ks-pralinek
Jaké ty pralinky by jste mi doporučily na vyzkoušení ? Ještě jsem od tohoto výrobce pralinky neměla, tak si nechám ráda poradit.
Niccol: Mám úplně stejnou zkušenost, komukoliv jsem ten cocobox dala, tak stál v němém úžasu a hned se vyptávali odkud je a že by to chtěli i pro své známé.
Pralinky mají fakt vynikající a letos jsem jimi obdarovala pár kolegů z práce a měly opravdu veliký úspěch. Objednávala jsem tady ty kde jsou pralinky namíchané, protože nevím, kdo jakou má rád čokoládu, ale všem chutnalo všechno z čehož jsem teda měla velkou radost, že jsem se takhle trefila www.doncoco.cz/ballotin-12ks-pralinek
Je fakt, že jsem na doncoco četla samé dobré ohlasy, zkušenost s nimi teda ještě nemám, ale budu objednávat ty jejich coco boxy, tak jsem na ně opravdu zvědavá
Kdo si chce pochutnat na opravdu dobré čokoládě, tak doporučuji pralinky don coco. Mají i moc pěkně udělané dárkové balíčky, objednala jsem jeden pro kolegyni z práce a věřím, že bude nadšená, protože mě boxík zaujal moc.
Kdo má jednoznačně výborné pralinky, tak je doncoco. Rozhodně doporučuju všem z Ostravy, protože opravdu jsem dlouho neměla tak dobrou čokoládu.
Já si ji odtud objednala - tu raw čokoládu a musím říct, že byla vážně dobrá, už jsem si ji objednala znovu a k tomu ještě i další, protože mají zajímavé příchutě a hezké balení, dám kolegyňkám v práci :-)
Já ne ale zní to zajímavě bude to asi podobná chuťová kombinace jak čokoláda s chilli, koukala jsem ale že zázvorou taky mají v amali http://www.amalichocolaterie.cz/www/cz/shop/tabulkove-cokolady/zazvorova-55/ kdybys nemohla sehnat.
Ochutnal jste někdy někdo raw neboli živou čokoládu?
Je jasný že domácky vyrobená čokoláda bude chutnější než kupovaná, já třeba když mám chuť na čokoládu nejdu ji už ani kupovat do obchodu ale zajdu si pro nějaké dobré pralinky :-)
Taky hodně záleží od koho ta čokoláda je, neznamená že hodně procentní čokoláda bude hned ta nejlepší. Já nedávno dostala čokoládu Amali, kterou prý v česku vyrábějí ve vlastní manufaktuře a ta opravdu chutná mnohem líp než čokolády které koupíte běžně v obchodě.
chili mi vůbec nechutná, a mám ráda hořkou, hodně %, a když je nejhůř, i orionka na vaření je dobrá
sharon: Co to je detska porce? 200g nebo 300? Ta jednotiliva porce se bere podle porodni vahy cloveka ktery ji konzumuje?