Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Cukrové brambory

Cukrové brambory

Potřebujete:

Těsto:
4 vejce, 4 lžíce horké vody, 20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky
Žloutky ušleháme s vařicí vodou, přidáme po částech cukr a dobře prošleháme a po částech zašleháme mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vařečkou zapracujeme do ušlehané hmoty. Těsto naplníme do formy na muffiny (nejlépe do papírových košíčků) a pečeme při cca 185 °C asi 10 minut (zkusíme špejlí).

Krém:
1/8 l mléka, 1 dkg solamylu, 3 dkg cukru, 1 žloutek
Mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Necháme vychladnout (za občasného míchání).

15 dkg másla, 6 dkg cukru, 2 lžíce kakaa
Ušleháme a do ušlehaného postupně přidáváme vychladlou kaši. Krém necháme vychladit, potom naplníme do překrojených muffin a opět dáme vychladit.cukrové brambory

Marcipánová hmota na potahování podle aldosky
150 g sušeného mléka, 270 g kvalitního moučkového cukru, 30 g ztuženého tuku, 50 g tekutého medu, 1 lžička rumu, několik kapek mandlového aroma, 2-3 lžíce vody

Postup:
Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu (s tekutinami opatrně, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná).
Je-li hmota tuhá příliš, při rozvalování či zpracovávání praská, přikápneme malé množství vody, nebo hmotu přepracujeme navlhčenýma rukama.
Když je hmota naopak řidší, lepí se a nedrží tvar, zapracujeme prosátou směs moučkového cukru a sušeného mléka (v poměru 2:1).

Hmotu na potahování si rozdělíme na tolik dílů, kolik máme muffin. Každý díl vyválíme na placičku (nejlépe mezi mikrotenovými sáčky) a zabalime do něj naplněný muffin. Zabalený muffin vyválíme v misce s kakaem a odložíme na podnos. Hotové brambory pocukrujeme.

Za recept děkujeme čtenářce Ivi. Recept na marcipán poskytla aldoska.

Lenka Moučková


31.8.2010   Rubrika:   |   Komentářů 44   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,7/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Cukrové brambory

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-44
Ivi
Ivi - 1.9.2010 23:04

punh: Tak sem hoď to cukroví, cos dělala na Vánoce. smajlik - 64smajlik - 64 Dobrého cukroví není nikdy dost! smajlik - 5

 
punh
punh - 1.9.2010 20:17

Ivi: před rokem jsem nastoupila do nové práce a jelikož to je SŠ, kde se učí i cukráři, tak jsem se nechala od svých holek poučit, jak se vyrábí marcipán. Vyzkoušela jsem to na Vánoce a byla pochválená.smajlik - 61

 
Ivi
Ivi - 1.9.2010 14:47

punh: Vůbec se neomlouvej, aspoň jsme si zopákly základní informace. smajlik - 25smajlik - 68 Mě by jen zajímalo, jestli Markýza má ráda jen svůj doma vyrobený nebo jestli někde kupuje. smajlik - 68smajlik - 68 On každý musí najít svoji chuť, a protože chuť má každý jinou, tak to, co jednomu chutná, jinému nechutná. Ale proto není horší. Navíc by byla příšerná nuda, kdyby všem chutnaly jen stejné věci. smajlik - 58smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 61

 
punh
punh - 1.9.2010 14:00

Ivi: omlouvám se, jestli to vyznělo jako poučování, to jsem nechtěla. Akorát mně chutná i ten "falešný" (bílek + moučkový cukr + sušené mléko + mandlové aroma) a byla jsem překvapená, že se mi z něj podařilo vykouzlit hezké a chutné vánoční cukroví.
Jinak jsem marcipán párkrát viděla v obyč. obchodě (COOP), prodávali ho jako váleček (bílá hmota) asi 200 g kolem 35 Kč. Určitě se dá koupit i v cukrárně. Ale netuším, jak moc jsou tyto marcipány "pravé".

 
Ivi
Ivi - 1.9.2010 7:48

punh: Já vím co je marcipán. Jen bych ráda věděla, v jaké podobě a kde ho Markýza kupuje. Ale děkuji za poučení. smajlik - 61

YXH: JJ, mám hodně podobný recept (z 250 g a navíc mám v receptu ještě lžičku citronové šťávy), ale nerada tohle patlám a na potahování čehokoliv mi to nevyhovovalo. S touhle hmotou od aldošky se moc dobře pracuje, protože to má vychytané.

 
YXH
YXH - 1.9.2010 3:09

Ivi: Nevim jestli je pravy nebo ne, ale delam tenhle a je dobry taky, delala jsem hribecky, a ruzne ozdoby na dort - 225 g loupanych mandli, 225 g mouckoveho cukru, 2 bilky, 3 ml mandlove treste. Mandle se bud jemne nastrouhaji nebo daji do mixeru a nechaji se uplne rozdrtit az z nich je lepkava koule, pak pridam bilky a cukr. Promicham, uhnetu a na pocurkovanem vale zpracovavam. Stejne tak pripravuju v mixeru i orechy na rohlicky, je z nich hmota podobna lineckemu testu pak pridam ostatni prisady a rohlicky se mi nelamou (teda pokud jim kluku sikovne rucky nepomuzou, aby mohli "zmetky" konzumovat) smajlik - 68, je to jemnejsi nez na strojku. Delam to leta a funguje to, teda pokud muj smajlik - 43 a zetak nepomahaji. smajlik - 68smajlik - 42

 
punh
punh - 31.8.2010 23:13

Ivi: Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti. Jejich vzájemný poměr není přesně stanoven, ale obecně platí, že čím větší podíl mandlí, tím vyšší jakost marcipánu. Jedna z receptur požaduje například pro základní surovou marcipánovou hmotu nejméně 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru. - našla jsem to v encyklopedii, to má asi Markýza na mysli.
Mně moc chutná i "falešný" marcipán, naučila jsem se ho dělat loni a na Vánoce udělala marcipánové hvězdičkysmajlik - 57

 
Ivi
Ivi - 31.8.2010 22:32

Markýza: Čemu říkáš pravý marcipán?

 
Markýza
Markýza - 31.8.2010 22:15

Ivi: s horkou ano, nikoli však s vařící, jak je uvedeno v receptu smajlik - 26

talenka: já věřím, a jestli je to ta, co si myslím, že by to měla být, pak je mi jasné, že je to skvělé, ale pravý je pravý - "když můžu mít klobásu, proč se spokojit s párečkem" - řečeno s Margaretsmajlik - 58

 
Minda
Minda - 31.8.2010 22:02

TULI: Tak kanadskou cukrarnu mam taky kousek, ale tam me to ani nelaka... ja myslela tu pravou ceskou v Montreale, tam to mam daleko smajlik - 80

 
evropka
evropka - 31.8.2010 21:25

TULI: tulino,ty mrško,já měla dnes italský zákusek,hádej jakej?smajlik - 58

 
míša
míša - 31.8.2010 21:06

Ivi: musím polykat naprázdnosmajlik - 76smajlik - 57až přivezeš vzorek, pak je taky vyzkoušímsmajlik - 57

 
TULI
TULI - 31.8.2010 20:48

Minda: no jo , ceske zakusky - rakvicky , venecky ... to je sranda !!! smajlik - 68

taky mame cukrarnu kousek , ale delaji uplne neco jineho jak v Cesku .. skoda ! smajlik - 26
taky dobre , ale jine ....smajlik - 68

 
Kadla
Kadla - 31.8.2010 20:41

Prosím vás, nechcete mi to některá udělat a poslat? Já jsem děsně líná, ale sladké mám strašně ráda a marcipán obzvlášť smajlik - 16

 
Minda
Minda - 31.8.2010 20:31

evropka: Rakvickyyyy smajlik - 76 ja bych si taaak dala smajlik - 85

 
evropka
evropka - 31.8.2010 19:58

Minda: HNED POD vchodem,ale páč se jejich sortiment od roku1989 nezměnil,hrdě odolávámsmajlik - 58ale rakvičky mají velké,s pravou šlehačkou,to bych křivdilasmajlik - 47

 
Minda
Minda - 31.8.2010 19:13

evropka: smajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34 Smarjaaa, to ti tedy nezavidim... ja bych tam byla urcite pecena-varena... takhle se precpu sladkyho jednou do roka smajlik - 16

 
Ivi
Ivi - 31.8.2010 18:58

Elí: smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 47smajlik - 75

Markýza: Žloutky ušlehat s horkou vodou fakt jdou. Taky jsem na to hleděla s nedůvěrou, prvně jsem se s nima i rozloučila, protože jsem čekala, že to "ušlehané" za stálého míchání pošlu do Hamburku. Mělo by ti to udělat takovou nadýchanou pěnu.

YXH: Nemusíš se děsit, není to nijak složité, ten popis je složitější, než samotná práce. smajlik - 68 Je fakt, že jsou v pracovním postupu prostoje kvůli chlazení, ale to jde zorganizovat. Marcipán můžeš udělat den předem a ostatní jde rozložit podle potřeby. smajlik - 54

 
evropka
evropka - 31.8.2010 18:51

Minda: smajlik - 56smajlik - 56smajlik - 56smajlik - 56já 5 msmajlik - 72

 
Minda
Minda - 31.8.2010 18:38

evropka: Ja mam do cukrarny pres 100 km, takze ty 300km preklep byt nemusi... Tady holt nejsou na kazdym rohu smajlik - 26

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-44
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77189.
    Archiv anket.