Cukrové brambory
Potřebujete:
Těsto:
4 vejce, 4 lžíce horké vody, 20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky
Žloutky ušleháme s vařicí vodou, přidáme po částech cukr a dobře prošleháme a po částech zašleháme mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vařečkou zapracujeme do ušlehané hmoty. Těsto naplníme do formy na muffiny (nejlépe do papírových košíčků) a pečeme při cca 185 °C asi 10 minut (zkusíme špejlí).
Krém:
1/8 l mléka, 1 dkg solamylu, 3 dkg cukru, 1 žloutek
Mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Necháme vychladnout (za občasného míchání).
15 dkg másla, 6 dkg cukru, 2 lžíce kakaa
Ušleháme a do ušlehaného postupně přidáváme vychladlou kaši. Krém necháme vychladit, potom naplníme do překrojených muffin a opět dáme vychladit.
Marcipánová hmota na potahování podle aldosky
150 g sušeného mléka, 270 g kvalitního moučkového cukru, 30 g ztuženého tuku, 50 g tekutého medu, 1 lžička rumu, několik kapek mandlového aroma, 2-3 lžíce vody
Postup:
Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu (s tekutinami opatrně, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná).
Je-li hmota tuhá příliš, při rozvalování či zpracovávání praská, přikápneme malé množství vody, nebo hmotu přepracujeme navlhčenýma rukama.
Když je hmota naopak řidší, lepí se a nedrží tvar, zapracujeme prosátou směs moučkového cukru a sušeného mléka (v poměru 2:1).
Hmotu na potahování si rozdělíme na tolik dílů, kolik máme muffin. Každý díl vyválíme na placičku (nejlépe mezi mikrotenovými sáčky) a zabalime do něj naplněný muffin. Zabalený muffin vyválíme v misce s kakaem a odložíme na podnos. Hotové brambory pocukrujeme.
Za recept děkujeme čtenářce Ivi. Recept na marcipán poskytla aldoska.
31.8.2010 Rubrika: | Komentářů 44 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Cukrové brambory
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.punh: Tak sem hoď to cukroví, cos dělala na Vánoce. Dobrého cukroví není nikdy dost!
Ivi: před rokem jsem nastoupila do nové práce a jelikož to je SŠ, kde se učí i cukráři, tak jsem se nechala od svých holek poučit, jak se vyrábí marcipán. Vyzkoušela jsem to na Vánoce a byla pochválená.
punh: Vůbec se neomlouvej, aspoň jsme si zopákly základní informace. Mě by jen zajímalo, jestli Markýza má ráda jen svůj doma vyrobený nebo jestli někde kupuje. On každý musí najít svoji chuť, a protože chuť má každý jinou, tak to, co jednomu chutná, jinému nechutná. Ale proto není horší. Navíc by byla příšerná nuda, kdyby všem chutnaly jen stejné věci.
Ivi: omlouvám se, jestli to vyznělo jako poučování, to jsem nechtěla. Akorát mně chutná i ten "falešný" (bílek + moučkový cukr + sušené mléko + mandlové aroma) a byla jsem překvapená, že se mi z něj podařilo vykouzlit hezké a chutné vánoční cukroví.
Jinak jsem marcipán párkrát viděla v obyč. obchodě (COOP), prodávali ho jako váleček (bílá hmota) asi 200 g kolem 35 Kč. Určitě se dá koupit i v cukrárně. Ale netuším, jak moc jsou tyto marcipány "pravé".
punh: Já vím co je marcipán. Jen bych ráda věděla, v jaké podobě a kde ho Markýza kupuje. Ale děkuji za poučení.
YXH: JJ, mám hodně podobný recept (z 250 g a navíc mám v receptu ještě lžičku citronové šťávy), ale nerada tohle patlám a na potahování čehokoliv mi to nevyhovovalo. S touhle hmotou od aldošky se moc dobře pracuje, protože to má vychytané.
Ivi: Nevim jestli je pravy nebo ne, ale delam tenhle a je dobry taky, delala jsem hribecky, a ruzne ozdoby na dort - 225 g loupanych mandli, 225 g mouckoveho cukru, 2 bilky, 3 ml mandlove treste. Mandle se bud jemne nastrouhaji nebo daji do mixeru a nechaji se uplne rozdrtit az z nich je lepkava koule, pak pridam bilky a cukr. Promicham, uhnetu a na pocurkovanem vale zpracovavam. Stejne tak pripravuju v mixeru i orechy na rohlicky, je z nich hmota podobna lineckemu testu pak pridam ostatni prisady a rohlicky se mi nelamou (teda pokud jim kluku sikovne rucky nepomuzou, aby mohli "zmetky" konzumovat) , je to jemnejsi nez na strojku. Delam to leta a funguje to, teda pokud muj a zetak nepomahaji.
Ivi: Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti. Jejich vzájemný poměr není přesně stanoven, ale obecně platí, že čím větší podíl mandlí, tím vyšší jakost marcipánu. Jedna z receptur požaduje například pro základní surovou marcipánovou hmotu nejméně 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru. - našla jsem to v encyklopedii, to má asi Markýza na mysli.
Mně moc chutná i "falešný" marcipán, naučila jsem se ho dělat loni a na Vánoce udělala marcipánové hvězdičky
Markýza: Čemu říkáš pravý marcipán?
Ivi: s horkou ano, nikoli však s vařící, jak je uvedeno v receptu
talenka: já věřím, a jestli je to ta, co si myslím, že by to měla být, pak je mi jasné, že je to skvělé, ale pravý je pravý - "když můžu mít klobásu, proč se spokojit s párečkem" - řečeno s Margaret
TULI: Tak kanadskou cukrarnu mam taky kousek, ale tam me to ani nelaka... ja myslela tu pravou ceskou v Montreale, tam to mam daleko
TULI: tulino,ty mrško,já měla dnes italský zákusek,hádej jakej?
Ivi: musím polykat naprázdnoaž přivezeš vzorek, pak je taky vyzkouším
Minda: no jo , ceske zakusky - rakvicky , venecky ... to je sranda !!!
taky mame cukrarnu kousek , ale delaji uplne neco jineho jak v Cesku .. skoda !
taky dobre , ale jine ....
Prosím vás, nechcete mi to některá udělat a poslat? Já jsem děsně líná, ale sladké mám strašně ráda a marcipán obzvlášť
evropka: Rakvickyyyy ja bych si taaak dala
Minda: HNED POD vchodem,ale páč se jejich sortiment od roku1989 nezměnil,hrdě odolávámale rakvičky mají velké,s pravou šlehačkou,to bych křivdila
evropka: Smarjaaa, to ti tedy nezavidim... ja bych tam byla urcite pecena-varena... takhle se precpu sladkyho jednou do roka
Elí:
Markýza: Žloutky ušlehat s horkou vodou fakt jdou. Taky jsem na to hleděla s nedůvěrou, prvně jsem se s nima i rozloučila, protože jsem čekala, že to "ušlehané" za stálého míchání pošlu do Hamburku. Mělo by ti to udělat takovou nadýchanou pěnu.
YXH: Nemusíš se děsit, není to nijak složité, ten popis je složitější, než samotná práce. Je fakt, že jsou v pracovním postupu prostoje kvůli chlazení, ale to jde zorganizovat. Marcipán můžeš udělat den předem a ostatní jde rozložit podle potřeby.
Minda: já 5 m
evropka: Ja mam do cukrarny pres 100 km, takze ty 300km preklep byt nemusi... Tady holt nejsou na kazdym rohu