Tipy na prázdninové svačiny pro naše ratolesti
Prázdniny se blíží, děti se rozjedou s rodiči na dovolenou, na tábory, k babičkám… Když si vzpomenu na své dětství, vzpomínám si, že jsme byli všichni během prázdnin pořád hladoví. Lítali jsme venku, celé dny trávili u vody, a to jednomu zatraceně dobře tráví. Babička to nejčastěji řešila tím, že nám na svačinu do ruky vrazila „chleba s něčím“, případně napekla pekáč buchet nebo uvařila puding.
Výše zmíněná varianta v různých obdobách je asi nejčastějším řešením i dnes. Občas ale můžeme těm našim hladovečkům připravit nějakou dobrotu, po níž se zasytí a navíc se budou olizovat až za ušima.
Tipy na prázdninové svačiny pro naše ratolesti
Rychlý tvarohový štrúdl
Potřebujete: 1 Heru, 250 g měkkého tvarohu, 1,5 hrnku hladké mouky.
Na náplň: 4 – 6 oloupaných jablek, pískový cukr, mletá skořice, 1 vejce
Postup: Heru s moukou a tvarohem zpracujeme ve vláčné těsto a rozválíme na větší plát. Jablka nastrouháme, rozprostřeme na těsto, posypeme cukrem a skořicí, štrúdl stočíme a přendáme na vymazaný a vysypaný plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova.
Tousty se zeleninou
Potřebujete: 4 plátky veky, 1 papriku, 1 rajče, 50 g tvrdého sýra, trochu tuku
Postup: Plátky veky opečeme, na vrch poklademe nakrájenou papriku a rajče, posypeme nastrouhaným sýrem a krátce zapečeme v předem vyhřáté troubě
Puding s ovocem a se šlehačkou
Potřebujete: ½ l mléka, pudingový prášek, ovoce, šlehačku, piškoty
Postup: Puding uvařte podle návodu. Do vyšších misek nebo pohárů poklaďte na dno několik piškotů zvlhčených ve vlažném mléce. Nalijte na ně do dvou třetin uvařený pudnig a nechte vychladnout. Pak na vršek pudinku naspyte ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, meruňky…) a zakončete šlehačkovou čepicí.
Brynzová pomazánka
Potřebujete: 250 g brynzy, 1 cibuli, 2 lžíce jemně nasekané pažitky, 125 g másla, 1 lžičku mleté sladké papriky, drcený kmín, sůl a pepř
Postup: Cibuli nakrájejte na malé kousky, brynzu utřete s máslem. Pak všechny ingredience důkladně smíchejte a mažte na tmavý chléb. Ozdobte nasekanou pažitkou, rajčaty, paprikou apod.
Zmrzlinový střik
Potřebujete: Vanilkovou zmrzlinu, 20 ml třešňového sirupu, 20 ml sladké smetany, sodovku podle potřeby, čerstvé třešně
Postup: Do sklenice dejte kopeček vanilkové zmrzliny, přilijte sirup a dobře vychlazenou šlehačku. Dolijte sodovkou a lehce promíchejte. Dejte vychladit a před podáváním vložte do nápoje čerstvé třešně.
22.6.2011 Rubrika: Předkrmy | Komentářů 3 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tipy na prázdninové svačiny pro naše ratolesti
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Ten štrúdl vypadá super...zkusím...jinak já dělám štrúdlík z mouky, Hery, vajec, mlíka a octa a je bezvadnej...
My milujeme štrůdl plněný tvarohem. Klasické listové těsto a na to rozetřít v tlusté vrstvě tvaroh ušlehaný s vanilkovým cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou... Zabalit a upéct... To je nesmírná dobrota.
Docela fajn recepty,zajímavý je ten štrůdl,ten určo udělám,bruscetu dělám hodně často,brynzu miluju a zmrzlinu též,co jsem však nepochopila je ten puding,ten jsem si sama začala dělat už asi v 7 letech takže jářku asi 40 let žádná novinka