Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Šťáva plná vitaminů

Šťáva plná vitaminůPřipravte si domácí šťávu, která bude chutnat celé rodině...
pošlete nám recept

Vaječná smaženka

Vaječná smaženka

Vaječné smaženky určitě znáte, ale možná jste na tom stejně jako já a málokdy je doma připravujete. Přitom je to velmi dobrá a cenově dostupná dobrota, k svačině nebo k večeři naprosto vynikající. Navíc její příprava nezabere hodně času a potřebné ingredience doma ve spíži většinou každá z nás najde.

Potřebujete: 4 plátky chleba (nejlepší je čerstvý), 4 vejce, 4 lžíce strouhanky, sůl, pepř, hořčici (asi 8 lžic ale záleží na chuti), cibuli, kyselé okurky, naloženou kapii, trošku oleje

Postup: Na každý plátek chleba budete potřebovat 1 vejce, je proto lepší připravovat je postupně jedno po druhém. Vejce rozklepněte, osolte, opepřete a přidejte do něj lžíci strouhanky. Rozkvedlejte vidličkou a na teflonové pánvi (nebo můžete dát malinko oleje) osmažte vaječnou omeletku po obou stranách. Plátek chleba namažte hořčicí, na něj položte napůl přehnutou omeletu a rovněž ji potřete hořčicí, ozdobte nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a nakládanou kapií.

 

Můj tip na obměnu

Mé dcery kdysi naprosto milovaly jakousi improvizovanou variaci na tyto smaženky. Není z mé hlavy, odkoukala jsem ji od jedné kamarádky, možná ji také znáte. Dělám ji, když už chleba není čerstvý a klasické smaženky by na něm nebyly tak dobré.

Potřebujete: opět stejný počet plátků chleba a vajec, cibuli, rajče a hořčici nebo kečup. No, je mi jasné, že jen při vyslovení slova kečup by mohly některé z vás zkolabovat, proto přidávám jako druhou variantu tu hořčici. :o)))

A teď postup: Na pánvi osmažte krajíc chleba z jedné strany tak, aby už začínal chytat barvičku, ale jen velmi jemně. Vlastně ho spíš jen tak prohřejte. Pak ho vyndejte a rozklepněte na pánev jedno vajíčko, jako byste chtěly dělat volské oko. Pokuste se ho vytvarovat do oválu a hned na něj připlácněte ten z jedné strany opečený chleba, ovšem pozor, tou opečenou stranou nahoru. Malinko ztlumte příkon, aby se vajíčko pěkně udělalo.

Pak porci vyndejte z pánve a namažte a ozdobte podle chuti. U nás vede kečup (fuj, jasně, ale my to občas rádi přežijeme), rajče a cibule. Skvěle to chutná i s hořčicí, šunkou a rajčetem, hodí se i paprika, nakládaná kapie atd.

Jestli to neznáte, vyzkoušejte, je to opravdu výborné, napůl měkké a vláčné a napůl křupavé jako topinka. A hlavně – je to TEPLÁ VEČEŘE, dámy. :o)))

Závěrečné doporučení: pro jistotu nejezte v obýváku nad čalouněnou sedačkou a vždycky s podloženým talířkem. Ten žloutek totiž rád vytéká, takže při konzumaci budete možná trošku upatlaní. Nám to nevadí, většinou ještě další porce přidělávám.

Meryl


7.9.2012   Rubrika: Topinky a toasty   |   Komentářů 30   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vaječná smaženka

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-30
kubikm
kubikm - 9.9.2012 20:16

já dětem dělám chudé rytíře
tenké plátky veky spojím tvarohem, jako na koláče nebo buchty, akorát bez hrozinek, projedu rozšlechným vejcem, ale ne moc
na závěr skořivcový cukr

 
Gorawen
Gorawen - 7.9.2012 16:29

Tohle je snad prvni jidlo, ktere jsem se naucila "varit"...S kamaradkou nekdy v 8. tride, rodice odjeli na chalupu a my se zivily timto...smajlik - 47 Na chleba ve vajicku dostanu nekdy obrovskou chutsmajlik - 47...

 
YXH
YXH - 7.9.2012 14:38

sharon: My tomu rikali ufouni. Pouzivala jsem bilou veku a na spojeni paratka, aby se to lip obalovalo, tak to bylo jako anteny.
modroočka: smajlik - 47Dik za napada bude klasika, rajska polevka a grilled cheese sandwich. Vetsinou to delavam kdyz je sychrave pocasi, ale pro jednou se nic nestane, je to rychle.

 
Juana
Juana - 7.9.2012 14:26

modroočka: to vypadá jak klasické zapékané toasty

 
modroočka
modroočka - 7.9.2012 13:03

sharon: v USA jsem se naučila dělat grill cheese: toustový chleba se namaže z jedné strany máslem či margarínem, nejprve opečeme jeden chleba, potom na suchou stranu se položí plátek sýra, šunky, znovu sýr a zakryjeme druhým chleba a opíkame z druhé strany. Sýr se roztopí a slepí oba chleby k sobě...
Je to vynikající a rychlé.

Jindy zase jen zlehka namažu toustový chleb z jedné strany, posypu sušeným česnekem a oregánem, opeču v topinkáči... někdy to jíme jen tak, jindy přizdobíme šunkou, plátkem sýra, rajčaty, paprikou, okurkou...

 
sharon
sharon - 7.9.2012 12:14

Milda3: proti kečupu nebrojíme jen jednu dobu byl v každém receptusmajlik - 26....a mě stejně víc chutná koupený....smajlik - 26

 
sharon
sharon - 7.9.2012 12:01

sladké smaženky jsou výborné i z vánočky......omáčet ve vejci co se rozšlehá s troškou smetany , vánočka ( plátky) se obalí , usmaží , potře džemem a na to kopec šlehačky.....

 
sharon
sharon - 7.9.2012 11:59

jinak mám ráda klasiku...chleba ve vajíčku důkladně obalený a usmažený , potřít hořčicí , kyselou okurku i rajče a někdy posypat str.sýrem.......

 
sharon
sharon - 7.9.2012 11:57

a já zase namažu veky máslem , dám sýr, šunku, kolečka pórku , slepím dvě na sebe obalím v těstíčku a usmažím....
možná to tu už někdo psal, zatím jsem nečetla...smajlik - 68

 
manka
manka - 7.9.2012 11:42

já namažu plátky veky trošinkou hořčice, na ni položím kolečka cibule a kousek šunky.V misce prošlehám vajíčka, strouhaný sýr, trošku mléka a malinko zahustím strouhankou, ochutím solí a pepřem a dávám toho kopeček na tu veku. Zespoda ji usmažím na pánvi, pak otočím a nechám zatáhnout a naskládám na plech a nechám dodělat v troubě. Obložím zeleninou

 
Juana
Juana - 7.9.2012 11:38

Z klasického starého chleba dělám smaženky, z toastového zas sladké francouzské toasty. Na smaženku dávám jak kečup, tak trochu hořčice, pak okurku, cibuli a někdy i kus kapie, když je.

 
Renda68
Renda68 - 7.9.2012 11:22

LenkaT: já zase někdy vyšlehám vajíčka, nastrouhám sýr, drobně nakrájím šunku a plácám na plátky veky, na plechu upeču v troubě a pak dávám zeleninu. Je to fajn, že je to po víc kouskách a než sníme první, druhý se dopečesmajlik - 68. Ale stejně mám raději smažené na pánvičcesmajlik - 57

 
LenkaT
LenkaT - 7.9.2012 10:53

Linda: děvčata dietářky, když se to dělá na teflonové pánvičce, není třeba moc tuku, skoro žádný a je to i tak dobrý. Já to dělám jen na pánvičce máznuté olejem zlehka, pro sebe

 
Linda
Linda - 7.9.2012 9:29

matysek:loupák: pro me dieta neznamena zivit se salatem a pocitat kalorie, proste jim normálne ale mensi porce a snazim se jist jakz takz pravidelne a nechlastat colu...jenze já to mám stylem zhubnu prima, nezhubnu svet se nezblazni smajlik - 16 .... takze jednu takovouhle smazenku klidne prubnu, ale jenom jednu a mozná o vikendu k obedu a pak pujdu makat kolem baraku smajlik - 16

 
matysek
matysek - 7.9.2012 9:08

loupák: smajlik - 47smajlik - 68

 
loupák
loupák - 7.9.2012 8:57

matysek: jsem čekala kdo se s dietářek ozvesmajlik - 34,,,ale já psala,že to NĚKDY vyzkoušímsmajlik - 42

 
matysek
matysek - 7.9.2012 8:37

loupák: Linda: holky, tohle není zrovna dietní smajlik - 42

jinak ale chleba obalený v rozkvedlaném a osoleném vajíčku býval u nás běžnou večeří. Mňam smajlik - 57

 
Haninka
Haninka - 7.9.2012 8:32

Mňam, pro smaženky jsem chodila cestou do školy, v Mostecké ulici býval báječný mléčný bar, takže k snídani kakao a palačinku a do školy k svačině právě tu smaženku smajlik - 57 Zkusím udělat.

 
monja
monja - 7.9.2012 8:32

Linda: moje teta dělávala sladké smaženky z bílé veky: do vyšlehaných vajíček máčela veku na plátky, smažila a horké je sypala vanilkovým nebo skořicovým cukrem nebo dokonce potírala marmoškou, či pribináčkem ... je to strašný ( kaloroe z toho skáčouna kilometry smajlik - 68 ) ale byla to ňamka ....

 
krasaka
krasaka - 7.9.2012 8:27

smajlik - 61smaženky děti milovaly /prodávali je i v bufetech za 1-kč/ - ale taky je velmi dobrý starší chléb namáčený po obou stranách ve směsi vejce+česnek+majoránka /dají se zužitkovat i housky nebo veka/ - toho se zbaštily kopce a co zbylo, druhý den k snídani /jen na pár vteřin do mikrovlnky/ - je to typ pokrmu CDD /co dům dal/ a se zeleninovou přílohou +čajem nebo pivem smajlik - 93dobrá večeře, dokonce i návštěva se olíznesmajlik - 68smajlik - 47

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-30
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 115547.
Archiv anket.