Silvestrovské pohoštění. Pirožky, šneci i ježci.
Oslavy Silvestra jsou za dveřmi a možná si už píšete seznam, co všechno nakoupit na přípravu slavnostního pohoštění. V našich krajích pravděpodobně jasně vítězí klasické obložené chlebíčky a jednohubky, stále více však vzrůstají na oblibě i další chuťovky, které se hodí k celovečernímu uzobávání.
Máme pro vás pár tipů na silvestrovské dobroty a oceníme, pokud do diskuse pod článkem napíšete zase vy své oblíbené recepty.
Listoví šneci
Listové těsto vyválejte na tenkou placku, potřete kečupem nebo hořčicí, poklaďte plátky šunky a tvrdého sýra, stočte do rolády a nakrájete na asi dva centimetry silná kolečka. Položte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a asi deset minut pečte.
Jednohubkový ježek
Na špejle napíchejte ingredience na jednohubky tak, jak je máte rádi. Fantazii se meze nekladou. Sýry, salámy, šunky, zelenina, olivy… Špejle pak postupně zapíchejte do bochníku chleba. Tato dobrota bude zároveň originální dekorací slavnostního stolu.
(Tento recept nám do redakce zaslala čtenářka Anda55. Děkujeme.)
Sýrové pirožky
Připravte si 250 g hladké mouky, 100 ml mléka, 15 g droždí, 50 g tuku na pečení, 150 g tvrdého sýra, 75 g anglické slaniny, 2 lžíce sladké smetany, 1 vejce, kmín, sůl, hladkou mouku na podsypání na vál, tuk na vymazání plechu.
Do misky vsypte hladkou mouku, osolte. Přidejte rozměklý tuk a vyběhlý kvásek z droždí. Důkladně vypracujte těsto a nechte na teplém místě vykynout. Sýr a slaninu nakrájejte na malé kousky a smíchejte se smetanou. Z těsta vyválejte tenký plát a skleničkou vykrájejte kolečka. Na polovinu kolečka dejte náplň, přehněte a okraje potřete rozšlehaným vejcem. Přendejte na plech, potřete povrch celého pirožku rozšlehaným žloutkem, posypte kmínem, nechte ještě krátce kynout a poté upečete v předehřáté troubě dozlatova.
Tak to je jen malá ukázka, co všechno se dá na silvestrovskou oslavu připravit. A co budete chystat vy? Podělte se o své nápady s ostatními.
29.12.2010 Rubrika: Ostatní chuťovky | Komentářů 14 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Silvestrovské pohoštění. Pirožky, šneci i ježci.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.u nás budou chlebíčky, jednotlamky, pro mě s kaviárem al ososem, jednou za rok to unesem, liustový závin, ten je takový mokřejší než šneci a samozřejmě novoroční guláš. tchán si třeba vaří ovarové koleno
sharon:
Mášúplnou pravdu, na Nový rok, ještě rozespalá a v pyžamu, sedím u televize, pojídám chlebíčky ze Silvestra a připíjím zbytkem šampusu. Jak na Nový rok, tak po celý rok!
Tak u nás většinou klasika...chlebíčky jednohubky...nejoblíbenější jsou s česnekovou pomazánkou a listoví šneci jsou taky moc dobrý....
A na chlebíčky "krabí" pomazánka....někdy dělám i z rybiček a pak klasika se salámem....
Zvítězí jednohubky, udělám asi 6 druhů. Hrozně ráda mám chlebížky s bramborovou pomazánkou, nemůžu jim odolat, tak raději udělám jednohubky, těch se může sníst více. Slané preclíky, tyčinky, atd. Moc to s jídlem nepřeháním, aby mi 1. nebylo šoufl.
sharon: taky se těším na chlebíčky druhý den
u nás vedou obložené chlebíčky.....a velké množství, nejlepší jsou totiž druhý den.....
Luciq: Jak nakládáš? A dá se naložit i balkán? Kdysi jsem koupila skleničku a byl výborný, ale sama jsem ještě nezkoušela
já mám naložené hermelíny a utopence
udělám misu ,uzené , salám , sýry, klobásky jednohibky pomazánka ,česneková a zelňačka na ráno sladkosti , krekry ,oříšky slané mandle , pohár no kdo co bude chtit
Silvestra už nějak bouřlivě neprožíváme. Udělám pár chlebíčků šunkových na salátě, uherákových na pomazánce a lososových pro mě. Pár jednohubek a tatarský biftek.
Renda68: DIKY
Linda: Přesně tak, uvařenou čočku a všechno co ti chutná, okurku dávám vlastně jak kdy, když nad tím přemýšlím. Ale víc salátovku. Jednou jsem dávala místo zálivky majonézu s jogurtem, ale nebylo to ono. Hlavně s tím šampíčkem se to tenkrát nějak nesneslo.
Jezís já dostala chut na chlebícky , já si snad upecu veku .
Renda68: ten cockový salát vypadá zajímave, to neznám. Uvarenou cocku jenom smíchás se zbytem a zalijes prevarenou zálivkou a nebo jeste neco? A okurku kyselou nebo salátovku?
My máme taky rádi listové šneky, jsou rychlí a výborní. Z listového těsta dělám ještě šátečky s pikantní klobáskou nakrájenou na kousky a smíchanou s kysaným zelím. Jinak klasika - chlebíčky, jednohubky a sýrová roláda - na tu bych málem zapomněla, ta nesmí chybět - na plech na peč.papír naskládám plátky sýru, dám na chvilku povolit do rozehřáté trouby, máznu křenovým pomaz.máslem, pokladu šunkou a ještě trošku přetřu křenovým máslem, zaroluju a nechám ztuhnout. A ovocný salát se šlehajdou. A aby bylo pověrám učiněno zadost, tak ještě čočkový salát s vajíčkama, šunkou, okurky,papriky,rajčata a zálivku cukr, ocet, voda - převařit. Baví mě to a ještě víc koukat jak to mizí. Na Silvestra k nám chodí odpoledne brácha s rodinou a na půlnoc býváme venku i se šampaňským, dobrůtkama, rachejtlama - bydlíme ve slepý uličce a jednou za rok se se sousedama takhle setkáváme. Je to fajn.