Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Šťáva plná vitaminů

Šťáva plná vitaminůPřipravte si domácí šťávu, která bude chutnat celé rodině...
pošlete nám recept

Dánské tarteletter

Dánské tarteletter

Tarteletter jsou košíčky z listového těsta plněné nejčastěji směsí slepičího/kuřecího masa a zeleniny. I když v posledních letech se velice rozmáhají i jiné náplně.

Podávají se jako předkrm při slavnostních příležitostech (obvykle 1-2 kusy na osobu) nebo jako samostatná večeře.

V Dánsku se prázdné tarteletter (= košíčky) prodávají už hotové a pouze se rozpečou 5 minut v horké troubě. Pokud se v Čechách nedají koupit, stačí rozválet listové těsto na plát o tloušťce asi půl centimetru, vykrájet kolečka, vyložit jimi formu na muffiny a upéct . Hned po upečení košíčky naplnit a servírovat.

Klasická náplň: slepičí/kuřecí maso s chřestem

  • s kuretem a chrestem1 slepice nebo kuře nebo kuřecí nohy (asi 1,5 kg)
  • 1 litr vody
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • Pár kuliček nového koření a  bobkový list
  • Sůl
    • Maso uvaříme společně se zeleninou doměkka, obereme z kostí a nakrájíme na kousky o velikosti sousta.

      • 2 plechovky chřestových výhonků  (cca. 860 g) nebo čerstvý chřest lehce povařený (lze ho na chvilku hodit ke kuřeti a uvařit společně)
      • 60 g másla
      • 60 g hladké mouky
      • 4 dl vývaru z kuřete (pokud použijeme čerstvý chřest, potřebujeme asi 7-8 dl vývaru)
      • Sůl a pepř
        • Máslo rozpustíme v hrnci, zasypeme moukou a rozředíme vývarem a event. nálevem z chřestu. Necháme provařit, ochutíme solí a pepřem a do hotové omáčky přidáme prohřát chřest a kuřecí maso. Směsí naplníme plody morekošíčky z listového těsta, ozdobíme sekanou petrželkou nebo jinou zelenou natí a ihned podáváme. Toto je množství náplně asi na 25 košíčků.

          Netradiční náplně:

          Připravíme si omáčku podle klasického receptu, pokud nemáme vývar, použijeme slepičí bujón. Do této základní omáčky můžeme dát prohřát v podstatě cokoliv: předem osmažené žampiony nebo jiné houby, na pánvi osmaženou zeleninu (nebo zbytky z grilování), jakékoliv maso nakrájené na kousky – šunku, uzené maso, uzeného lososa, mořské potvůrky, prostě co nám lednice nadělí.

          Můžeme taky experimentovat a zeleninu, houby, maso osmahnout zprudka na pánvi, zalít smetanou, okořenit a nechat povařit do správné konzistence a touto směsí naplnit košíčky.  

          Ozdobit je můžeme čerstvou zeleninou, bylinkami, plátky smažené slaniny.

          Dobrou chuť!

          Za zcela vyčerpávající recept děkujeme čtenářce Lindě.

          Lenka Moučková


          24.5.2010   Rubrika:   |   Komentářů 8   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

          Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

           

          Diskuse ke článku - Dánské tarteletter

          Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
          Linda
          Linda - 24.5.2010 14:22

          Ahoj kucharky, teprve ted jsem se dostala k pocítaci smajlik - 54.
          orinka: ono to jenom tak vypadá, ale v podstate je to rychlovka. KOsícky koupím, pokud nemám kure a nebo se mi s ním nechce varit soupnu na pánev nakrájená kurecí prsa a nez se osmahnou je besamel hotový, vsechno do nej vrazím a zamíchám, prohrát 2-3 minuty a naplnit kosíky = ca 30 minut.
          Almega: besamel je pomerne hustý sám o sobe (pomer mouky a tuku je 1:1) a navíc se dazahustí vlozaním masa a zeleniny takze kosícky se nerozmocí, navíc se hned podávají.
          IVUSKA 56: zapecení bych neriskovala, leda zapéct samotný besamel s náplní pak plnit kosícky, protoze rozpéct kosícky - naplnit a znovu zapéct to by nemusely prezít vcelkusmajlik - 26

           
          Almega
          Almega - 24.5.2010 12:39

          Nerozbliznou se ty košíčky,když se do nich dá mokrá omáčka??Nebo jsem to blbě pochopila??

           
          manka
          manka - 24.5.2010 11:31

          to musí být dobré. já dělávám takové košíčky z křehkého těsta plněné sýrovou náplní s bylinkama. veliká dobrotasmajlik - 57

           
          Jarča*
          Jarča* - 24.5.2010 10:35

          Dala bych si s chutí - kdyby mi to někdo připravilsmajlik - 47smajlik - 68

           
          evropka
          evropka - 24.5.2010 9:39

          asi bych ochutnalasmajlik - 58

           
          IVUSKA 56
          IVUSKA 56 - 24.5.2010 9:17

          Já bych to ještě trochu zapekla. ten bešamel se mě zdá moc "syrovej".

           
          sharon
          sharon - 24.5.2010 8:36

          náááhodou šneci s nivou , pórkem , šunkou jsou mňamka.....a vůbec né podle Babici, ty já dělám dlouho , to česko nevědělo, že nějakej babica existuje.............jo a slepici nemám ráda....smajlik - 66a ty košíčky by mi bylo líto sežrat (pardon) ale je to tak, bych je zamrazila a chodila se na ně koukat....smajlik - 34

           
          orinka
          orinka - 24.5.2010 7:47

          tak to musí být kuchařka velice obětavá, jestliže toto všecko udělá návštěvám doma! Co se košíčků týče, je to určitě zdlouhavá piplačka, která ovšem ve finále stojí za to. Tady u nás spíš frčí nenáročné věci á la Babica, rozválet těsto, posypat něčím, zatočit, nakrájet šneky. Košíčky jsou ovšem daleko luxusnější ozdoba stolu, to není jen tak k televizi na sežrání mimoděk. Košíčky se u nás dělávaly taky, ale sladké, upekly se z křehkého těsta, do toho sladký krém, nahoru drobné jahůdky a ještě se dělal kolem dokola jako konečná ozdoba proužek sněhového, v páře šlehaného těsta. Upečené to bylo kolosálně dobré, ovšem práce taková, že fakt stačilo jednou do roka a pak se na to vzpomínalo.

           

          Sponzori

          Prohledej


          Výherci v soutěžích

          Anketa

          Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

          Zpíváte si občas doma?

          Celkem hlasovalo 114299.
          Archiv anket.