Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Dánské tarteletter

Dánské tarteletter

Tarteletter jsou košíčky z listového těsta plněné nejčastěji směsí slepičího/kuřecího masa a zeleniny. I když v posledních letech se velice rozmáhají i jiné náplně.

Podávají se jako předkrm při slavnostních příležitostech (obvykle 1-2 kusy na osobu) nebo jako samostatná večeře.

V Dánsku se prázdné tarteletter (= košíčky) prodávají už hotové a pouze se rozpečou 5 minut v horké troubě. Pokud se v Čechách nedají koupit, stačí rozválet listové těsto na plát o tloušťce asi půl centimetru, vykrájet kolečka, vyložit jimi formu na muffiny a upéct . Hned po upečení košíčky naplnit a servírovat.

Klasická náplň: slepičí/kuřecí maso s chřestem

  • s kuretem a chrestem1 slepice nebo kuře nebo kuřecí nohy (asi 1,5 kg)
  • 1 litr vody
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • Pár kuliček nového koření a  bobkový list
  • Sůl
    • Maso uvaříme společně se zeleninou doměkka, obereme z kostí a nakrájíme na kousky o velikosti sousta.

      • 2 plechovky chřestových výhonků  (cca. 860 g) nebo čerstvý chřest lehce povařený (lze ho na chvilku hodit ke kuřeti a uvařit společně)
      • 60 g másla
      • 60 g hladké mouky
      • 4 dl vývaru z kuřete (pokud použijeme čerstvý chřest, potřebujeme asi 7-8 dl vývaru)
      • Sůl a pepř
        • Máslo rozpustíme v hrnci, zasypeme moukou a rozředíme vývarem a event. nálevem z chřestu. Necháme provařit, ochutíme solí a pepřem a do hotové omáčky přidáme prohřát chřest a kuřecí maso. Směsí naplníme plody morekošíčky z listového těsta, ozdobíme sekanou petrželkou nebo jinou zelenou natí a ihned podáváme. Toto je množství náplně asi na 25 košíčků.

          Netradiční náplně:

          Připravíme si omáčku podle klasického receptu, pokud nemáme vývar, použijeme slepičí bujón. Do této základní omáčky můžeme dát prohřát v podstatě cokoliv: předem osmažené žampiony nebo jiné houby, na pánvi osmaženou zeleninu (nebo zbytky z grilování), jakékoliv maso nakrájené na kousky – šunku, uzené maso, uzeného lososa, mořské potvůrky, prostě co nám lednice nadělí.

          Můžeme taky experimentovat a zeleninu, houby, maso osmahnout zprudka na pánvi, zalít smetanou, okořenit a nechat povařit do správné konzistence a touto směsí naplnit košíčky.  

          Ozdobit je můžeme čerstvou zeleninou, bylinkami, plátky smažené slaniny.

          Dobrou chuť!

          Za zcela vyčerpávající recept děkujeme čtenářce Lindě.

          Lenka Moučková


          24.5.2010   Rubrika:   |   Komentářů 8   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

          Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

           

          Diskuse ke článku - Dánské tarteletter

          Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
          Linda
          Linda - 24.5.2010 14:22

          Ahoj kucharky, teprve ted jsem se dostala k pocítaci smajlik - 54.
          orinka: ono to jenom tak vypadá, ale v podstate je to rychlovka. KOsícky koupím, pokud nemám kure a nebo se mi s ním nechce varit soupnu na pánev nakrájená kurecí prsa a nez se osmahnou je besamel hotový, vsechno do nej vrazím a zamíchám, prohrát 2-3 minuty a naplnit kosíky = ca 30 minut.
          Almega: besamel je pomerne hustý sám o sobe (pomer mouky a tuku je 1:1) a navíc se dazahustí vlozaním masa a zeleniny takze kosícky se nerozmocí, navíc se hned podávají.
          IVUSKA 56: zapecení bych neriskovala, leda zapéct samotný besamel s náplní pak plnit kosícky, protoze rozpéct kosícky - naplnit a znovu zapéct to by nemusely prezít vcelkusmajlik - 26

           
          Almega
          Almega - 24.5.2010 12:39

          Nerozbliznou se ty košíčky,když se do nich dá mokrá omáčka??Nebo jsem to blbě pochopila??

           
          manka
          manka - 24.5.2010 11:31

          to musí být dobré. já dělávám takové košíčky z křehkého těsta plněné sýrovou náplní s bylinkama. veliká dobrotasmajlik - 57

           
          Jarča*
          Jarča* - 24.5.2010 10:35

          Dala bych si s chutí - kdyby mi to někdo připravilsmajlik - 47smajlik - 68

           
          evropka
          evropka - 24.5.2010 9:39

          asi bych ochutnalasmajlik - 58

           
          IVUSKA 56
          IVUSKA 56 - 24.5.2010 9:17

          Já bych to ještě trochu zapekla. ten bešamel se mě zdá moc "syrovej".

           
          sharon
          sharon - 24.5.2010 8:36

          náááhodou šneci s nivou , pórkem , šunkou jsou mňamka.....a vůbec né podle Babici, ty já dělám dlouho , to česko nevědělo, že nějakej babica existuje.............jo a slepici nemám ráda....smajlik - 66a ty košíčky by mi bylo líto sežrat (pardon) ale je to tak, bych je zamrazila a chodila se na ně koukat....smajlik - 34

           
          orinka
          orinka - 24.5.2010 7:47

          tak to musí být kuchařka velice obětavá, jestliže toto všecko udělá návštěvám doma! Co se košíčků týče, je to určitě zdlouhavá piplačka, která ovšem ve finále stojí za to. Tady u nás spíš frčí nenáročné věci á la Babica, rozválet těsto, posypat něčím, zatočit, nakrájet šneky. Košíčky jsou ovšem daleko luxusnější ozdoba stolu, to není jen tak k televizi na sežrání mimoděk. Košíčky se u nás dělávaly taky, ale sladké, upekly se z křehkého těsta, do toho sladký krém, nahoru drobné jahůdky a ještě se dělal kolem dokola jako konečná ozdoba proužek sněhového, v páře šlehaného těsta. Upečené to bylo kolosálně dobré, ovšem práce taková, že fakt stačilo jednou do roka a pak se na to vzpomínalo.

           

          Sponzori

          Prohledej


          Výherci v soutěžích

          Anketa

          Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

          Zpíváte si občas doma?

          Celkem hlasovalo 78375.
          Archiv anket.