Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Rozmarýn pomáhá proti rakovině

Rozmarýn pomáhá proti rakovině

Okořeníte-li maso nebo jiný tepelně upravovaný pokrm rozmarýnem, snížíte tím množství rakovinotvorných látek vznikajících při vaření. Uvádí to článek publikovaný v únoru 2010 v časopisu Journal of Food Science, vydávaným společností Institute of Food Technologists.

Jedovaté heterocykly

Zejména v mase a rybách dochází vlivem smažení, grilování, pečení a opékání ke tvorbě heterocyklických aminů. Tyto látky patří mezi známé karcinogeny. Vědci se proto zaměřili na možnosti, jak vznik těchto nebezpečných látek během tepelné úpravy omezit.

Co na to rozmarýn

V provedené studii výzkumníci srovnávali rozmarýn v pěti různých koncentracích. Hlavním cílem studie bylo zjistit, do jaké míry dokáže rozmarýn potlačovat tvorbu heterocyklických aminů v mase vystaveném vysokým rozmarýnteplotám.

Jak se vařilo

Extrakt z rozmarýnu byl ředěn od deseti do čtyřiceti procent v lihovém roztoku a byl přidáván přímo ke zkoumaným plátkům masa, které byly z obou stran po dobu pěti minut vystaveny teplotě 204,4° C a po dobu šesti minut 190,5° C.

Každý rozmarýn je účinný

Po změření množství sledovaných aminů vědci zjistili, že k jejich snížení došlo vždy, bez ohledu na koncentraci roztoku rozmarýnu. Navíc bylo zjištěno, že nižší koncentrace rozmarýnu při vyšší testované teplotě účinkovaly lépe. Podrobnější chemická analýza těchto koncentrací ukázala, že kromě kyseliny rozmarýnové obsahovaly ještě karnosol a kyselinu karnosovou. Vědci předpokládají, že všechny tyto složky se podílejí na omezování tvorby kancerogenních heterocyklů.

Rozmarýn v kuchyni

I když třeba maso moc často nebo vůbec nejíte, tato bylinka je užitečná i v jiných směrech. Používá se k okořenění hub a bylinných smetanových omáček, v provensálské směsi k ochucení těstovin. Pomáhá proti nechutenství a poruchám zažívání, klidní rozjitřené nervy a má antibakteriální účinky.

(zak)

 

Zdroj: www.lecba-rakoviny.cz

Převzatý článek


12.5.2014   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 4   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Rozmarýn pomáhá proti rakovině

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
cawan
cawan - 4.9.2015 9:55

V kuchyni používám vícero bylinek. Třeba na akné a proti vysokému krevnímu tlaku je dobrý tymián http://www.zdravi-nemoc.cz/tymian smajlik - 105

 
krasaka
krasaka - 14.5.2014 12:25

smajlik - 61u nas rostou v prirode velke kere rozmarynu, prave jsem si jednu nevelkou odnoz zasadila na zahradce,protoze casto grilujeme /ale vzdy jen na el.grilech/.smajlik - 31

 
Jarča*
Jarča* - 13.5.2014 8:19

kubikm: no vidíš - zajímavésmajlik - 47

 
kubikm
kubikm - 12.5.2014 17:54

mám na lodžii a používám, i třeba na míchaná vajíčka nebo volské oko....
jinak jsem dnes jinde psala - proti rakovině je i kurkuma

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77047.
    Archiv anket.