Přílohy v dietě: jíst nebo vynechat?
Přílohy v redukční dietě jsou předmětem dlouhých diskuzí. Jedni radí – úplně vynechat, protože tak snížíme příjem sacharidů v období hubnutí. Druzí oponují, že absence příloh nemá smysl a vede jen ke krátkodobému výsledku a návratu váhy zpět po zařazení příloh do jídelníčku. Oba přístupy mají pravdivé argumenty, nejlepší je jako obvykle zlatá střední cesta.
„Dlouhodobé vynechání příloh při redukčním režimu není vhodné, protože jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů,“ říká Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. „Na druhou stranu, množství příloh je potřebné regulovat. Podle našich dlouholetých zkušeností se vyplatí přílohy vynechat nebo omezit v počátcích redukčního programu – takovýto postup pomůže rychleji nastartovat hubnutí.“
Důležité je vědět, jak přílohy připravovat a zařazovat do jídelníčku
Lze však úspěšně hubnout i bez vynechání příloh. Důležité je vědět, jak je připravovat a zařazovat do jídelníčku. „Měli jsme klientku, která měla přílohy velmi ráda a vícekrát zkoušela hubnout, ale nikdy se nedokázala příloh na delší dobu vzdát, proto její snahy o štíhlejší postavu vždy ztroskotaly. Přílohy jsme tedy zařazovali i v prvních týdnech hubnutí, ale změnili jsme způsob jejich kuchyňské úpravy a poradili, se kterými potravinami je kombinovat a jak ušetřit energii,“ říká Kristýna Galová.
Můžete zkusit kompromis – v prvních týdnech hubnutí jíst přílohy dvakrát nebo třikrát do týdne a u zbytku jídel je zcela nahradit zeleninou.
Přílohy však zařazujte raději v rámci oběda, jako součást večeře při redukčním režimu vhodné nejsou. Porce přílohy by neměla být větší než 150 gramů.
Některých příloh je lepší se vzdát úplně
Některých příloh bychom se měli raději vzdát úplně, nejen v době hubnutí. Hranolky, houskové knedlíky nebo bramboráčky nám mohou chutnat, ale zdravá racionální strava s nimi nepočítá. Vhodná není ani bramborová kaše; i ta obsahuje poměrně velké množství energie, vyšší glykemický index (brambory jsou téměř rozvařené) a pro redukční dietu nevhodnou kombinaci sacharidů a tuků.
Vhodnými přílohami naopak jsou rýže, brambory, celozrnné těstoviny nebo těstoviny z tvrdé pšenice, případně špaldové těstoviny.
Přílohy může vždy vhodně doplnit mladá blanšírovaná nebo dušená zelenina. Vedle toho, že zvýší estetiku servírovaného jídla, také více zasytí, proto si vystačíme s menší porcí přílohy.
Energii lze ušetřit i tak, že budete upřednostňovat nové brambory, jarní kořenovou zeleninu a čerstvě připravené domácí těstoviny, které mají vyšší obsah vody a tím i méně energie.
Nižší glykemický index je pro hubnutí příznivý
Protože přílohy obsahují velké množství sacharidů, vyplatí se sledovat vedle energetické hodnoty také jejich glykemický index. Ten vyjadřuje schopnost sacharidové potraviny ovlivnit hladinu cukru v krvi; čím je nižší, tím je potravina vhodnější. Potraviny s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem napomáhají udržovaní normální koncentrace glukózy v krvi, prodlužují pocit nasycení a také poskytují dostatečný „prostor“ pro využití energie z tuků.
Důležitý je i způsob tepelného zpracování
Glykemický index je kromě druhu potraviny ovlivněn také jejím zpracováním. „U příloh jde zejména o jejich tepelnou úpravu – čím je delší, tím se hodnota glykemického indexu zvyšuje. Proto bychom neměli přílohy rozvářet, ale vařit pouze do doby, než budou „al dente“. Rovněž zeleninu bychom měli vařit krátce nebo ji přidávat k vařenému jídlu těsně před jeho dokončením, abychom zbytečně nezvyšovali glykemický index pokrmu,“ vysvětluje Kristýna Galová z brněnského Institutu kompliment.
21.10.2010 Rubrika: Zdraví a krása | Komentářů 7 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Přílohy v dietě: jíst nebo vynechat?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Bridgetj: taky miluju kuskus. Žádná složitá a dlouhá příprava a dá se do toho zamíchat leccos dobrého. Jednou v Albert magazínu mě navedli, abych ho zkusila zalít kuřecím bujónem - to je bomba! On se ten bujón do kuskusu vcucne a je to strašně dobré.
myslim, ze vynechavat cokoliv je fakt nesmysl, telo si to pak vyzada jinak a i s urokama. Dulezita je podle me forma upravy a mnozstvi...
Jsem schopná jíst celé týdny furt to samé-grilované stehýnko,nějaký salát a kávu se sušenkou k obědu...nemám ráda vařená jídla,lépe řečeno je nemusím mít...
těstoviny jako přílohu skoro nepoužívám, ale jako hlavní jídlo ano. miluju italskou kuchyni, ale vařim jenom hodně kvalitní těstoviny a jak píšou v článku jen al dente. už sem ve fázi, že "normálnímu" člověku přijdou nedovařené. ale já sem k tomu taky došla postupně.
já jako přílohu k masům, rybám, kuřátku atd. používám zeleninový salát. a to mi příde jako fajn cesta
Já miluju jakoukoliv přílohu. Hlavně těstoviny. Takové špagety s boloňskou omáčkou nebo šunkafleky Za poslední dobu se cpu kuskusem. Ten je vynikající jen s podušenou zeleninou a plátkem ryby.
dadka: Rýži mám taky ráda, ale je taková hladová. Mívám po ní docela hlad.
Nejraději mám rýži, tu bych mohla jíst každý den. A takové zeleninové rizoto nemá chybu.
Ale když nejím přílohu, tak mám za chvíli hlad.