Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jste meníčkář? I tak můžete zhubnout.

Jste meníčkář? I tak můžete zhubnout.

Hubnete? Naučíme vás, jak si poradit s obyčejnými obědovými meníčky tak, abyste se cítili fit a shazovali kilogramy. Zdravé hubnutí totiž dnes není jen otázkou diet, drahých potravin nebo zázračných tabletek. Velmi často stačí „jen“ správná úprava jídelníčku a nevelká dávka pravidelného pohybu. „Díky tomu si tak dnes i dietáři mohou v restauracích dopřát meníčka,“ vysvětluje odbornice z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment Kristýna Galová, „ta totiž nemusejí být žádnou překážkou v tom, dát svůj stravovací režim do pořádku.“

Zlaté pravidlo. A jde to i s kačenkou

Ať už chodíte na obědy do jakékoli restaurace a dáváte si k jídlu cokoli, mějte vždy na paměti základní stravovací pravidlo: Zohledňujte skladbu celodenního jídelníčku. Pokud bude vyvážený, můžete si i při redukci nadváhy dovolit na obědě přílohu a čas od času zhřešit jídlem, které by žádný dietolog nedoporučil. V rámci meníčkových obědů si pak můžete dát i nezahušťovanou polévku typu masový či zeleninový vývar, ideální ale je, když víte, z jakých surovin se jídlo připravuje.

Spolu s odbornicí z Institutu kompliment Kristýnou Galovou jsme pro vás vybrali sedm jídel, která se v našich restauracích pravidelně objevují. Nutričně jsme je zhodnotili a navrhli, jak je upravit tak, abyste se s nimi nemuseli bát hubnout.

1. Penne s kuřecím masem a drcenými rajčaty

cca 1500kJ, 9g Tuky, 18g Bílkoviny, 65g Sacharidy

Komentář Kristýny Galové: Obědová klasika těch, kdo koketují s myšlenkou hubnutí. A mají pravdu. Jednou za týden jsou těstoviny vhodnou obědovou variantou a v pořádku je i energetická hodnota a skladba živin. K dokonalosti chybí snad už jen více čerstvé zeleniny pro doplnění vlákniny.

2. Segedínský guláš speciál s houskovým knedlíkem

Guláš = 1900kJ, 40g T, 14g B, 10g S

4 Knedlíky = 1400kJ, 2g T, 67g S, 11g B

Komentář Kristýny Galové: Tohle je naopak česká omáčková klasika. Velmi oblíbená, ale stejně jako svíčková s pěti knedlíky je i segedín pro zdravý životní styl nevhodný. Obsahuje hodně nasycených tuků z tučného masa, a přitom málo kvalitních bílkovin, zásmažku či jíšku s moukou. A knedlíky? Ty mají nízkou výživovou hodnotu, o vysokém glykemickém indexu ani nemluvě. Pokud si ale dáte místo šesti dva, energii rychle ušetříte.

3. Vepřová panenka v bramboráku, salát COLESLAW

Vepřová panenka 100g – 610kJ, 20g B, 5g T

Bramborák – 90g - 1500kJ, 59g S, 16gB

Salát Coleslaw – 559kJ, 1g B, 12g S, 8g T

Komentář Kristýny Galové: Vepřová panenka je sama o sobě v pořádku. Bramborák z ní ale seškrábejte. Je smažený, obsahuje hodně tuku a má vysoký glykemický index. Místo něj si radši dejte malou porci vařených brambor s čerstvou pažitkou.

I když zní salát Coleslaw velmi zdravě, pozor na něj. Většinou nikdy neznáme jeho přesné složení. A pokud navíc obsahuje dressing nebo jinou zálivku, může to být nenápadný rozvraceč hubnoucích pokusů. Objednejte si místo něj radši samotnou zeleninu, kterou dochutíte trochou kvalitního rostlinného oleje, balzamico octa nebo citronové šťávy.

4. Gratinovaná brokolice se sýrovou omáčkou

Hodnota jen pro brokolici gratinovanou se sýrem – cca 1100kJ, 11g B, 18g s, 15g T

Komentář Kristýny Galové: Omáčkám, které se k podobným jídlům dodávají, se vyhněte obloukem. Bývají velmi často instantní a velmi nezdravé a ani ty domácí, zahušťené jíškou nebo smetanou, nejsou žádná výhra. Místo nich si nechte zeleninu zapéct pouze se sýrem. I na něj si ale dejte pozor, ať neobsahuje víc jak 40 % tuku v sušině.

5. Caesar salát - trhané lístky římského salátu s hoblinkami parmazánu, originální dresink

2273kJ, 38g B, 27g S, 31g T

Komentář Kristýny Galové: Není Ceasar jako Ceaser. Dřív, než si na zdánlivě zdravou laskominu uděláte chuť, poptejte se, jaké ingredience obsahuje. Receptura může být totiž různá, a tak zjistěte, zda-li je v salátu použito grilované kuřecí maso, nebo častější varianta – maso smažené v trojobalu a krájené na kostky. Originální dressing si pak nechte naservírovat zvlášť a použijte ho jen malé množství. Porci tuku a energie snížíte i tím, že smažené krutony vyměníte za krutony opražené nasucho.

6. Pečená kačenka, dušené zelí, variace knedlíků

Kačena - 3200kJ, 23g B, 2g S, 70g T

Zelí dušené – 400kJ, 4g B, 15g S, 5g T

4 knedlíky- 1400kJ, 11g B, 67g S, 2g t

Komentář Kristýny Galové: Další z domácích klasik, na kterou dá sotvakdo dopustit. A nemusí. I když je kachní maso tučné, můžete ho použít, pokud jde o maso z prsou, bez kůže a bez výpeku. Jistější to ale budete mít s masem kuřecím, nebo krůtím pečeným bez kůže. Dušené zelí s minimem zahuštění není také žádná tragédie. A pokud si ho dáte dvojitou porci a vynecháte knedlíky, může být i toto jídlo vhodnou alternativou.

7. 150g Kuřecí steak na rozmarýnu, brambor

Kuřecí steak asi 100g – 550 kJ, 28g B, 2g T, 1g S

Brambory 200g- 660kJ, 3,5g B, 36g S, 0,6g T

Komentář Kristýny Galové: Poloviční porce brambor a salát z čerstvé zeleniny změní toto jídlo na ambrozii pro všechny, kdo touží po zdravé stravě.

Redakce


25.6.2012   Rubrika: Hubnutí   |   Komentářů 13   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jste meníčkář? I tak můžete zhubnout.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
loupák
loupák - 26.6.2012 12:56

Pentlička:PEGG:jelítko:smajlik - 34proto sem tak ráda chodim holky,vy mě mluvíte z duše,já jsem taky v prd..fučsmajlik - 34...přesně vím co bych měla,i to občas dodržuju a něco schodím,ale to je vždycky jen na chvílismajlik - 36...njnsmajlik - 93smajlik - 54

 
jelítko
jelítko - 26.6.2012 10:02

Holky já miluju zeleninový saláty i ryby a jim je často. Ale miluju i sýry, víno, hermelínový chlebíčky, popcorn, těstoviny a jsem taky v pr.... smajlik - 34

 
PEGG
PEGG - 26.6.2012 7:16

Pentlička - 25.6.2012 18:02 - jé, mně je taky 53smajlik - 31 Jo, kdyby se tak hublo po bůčku, to bych byla jako prouteksmajlik - 68 Co je zdravé, většinou není dobré a tak si někdy myslí, že to zas tak zdravé být nemůže, když to moje mlsné chuťové buňky neocení. smajlik - 68
Já vzpomínám na nějaký pořad s Přemkem Podlahou. Jakási vyžilá paní mu uvařila čočkové karbanátky s jáhlovou kaší(nebo něco na ten způsob) Statečně to strčil do pusy a bylo na něm vidět, jak je to hnusné a jak má problém to v té puse udržet, to mě moc pobavilo. Netvrdím, že čočka či jáhly nejsou zdravé a čočku miluju,ale s kusem uzeného a osmaženou cibulkou, no a dieta je zase v .... fučsmajlik - 68

 
Pentlička
Pentlička - 25.6.2012 18:02

Pegg: přesně tak. Vím moc dobře, co bych měla a neměla jíst, dívám se na Jste to co jíte a úplně blbá taky nejsem, jenže mně to nechutná. Mně nechutná jedna kostička hořký čokolády,mně chutná celá tabulka mléčný a s oříšky. Nechutná mi kilo zeleniny, stačí mi miska salátu k obědu. Nemám ráda ryby, jím je jednou týdně, protože jsou zdravý, ale kdybych si měla vybrat, tak si dám radši tu svíčkovou se šesti (tu samozřejmě jím 1x ročně).
Proč si mám odpírat v létě smetanovou zmrzlinu, když mi vodová nechutná? Proč se mám vzdát studeného piva nebo dobrého vínka?
Prostě to nedokážu, a když, tak pár dnů a přitom neskutečně trpím. Takže mám asi 10 kg nadváhu, snažím se udržet to aspoň v této výši, 100 kg bych opravdu mít nechtěla, ale vzdávat se veškerého dobrého jídla jen proto, abych ve svých 53 letech byla šlank, na to se můžu vykašlat!

 
Lissie
Lissie - 25.6.2012 16:35

Tak ty rady mi tedy přijdou jako dost utopické. Neříkám, že se nenadnou vyjímky, ale už vidím, jak v restauracích, kde je v době poledních menu šrumec a servírky a kuchaři se často musí pořádně otáčet, jásají nad takovým zákazníkem, který jim řekne, že z kachny chce výlučeně prsa, místo sýrové omáčky zeleninu zapečenou se sýrem, dresink na salát zvlášť a z čeho že se to vlastně ten salát skládá... Neřkám, že se to občas takhle nedá udělat, ale diskutovat takhle nad tím každý den nebo často, na to bych neměla nervy. To samé s tím ulupováním, dáváním bokem, atd. To už si raději fakt dám na menu ten salát a vím, že se toho kopa, docela se toho najím, když je to s polévkou. Opět, nakombinovat polévku nezahuštěnou s vyhovujícím salátem, to se taky povede jednou za čas, tak jím polévky občas všechny a jde to taky. To samé ten salát, opravdu to často nebývá lehké ani za mák, spousta dresinku, k tomu pečivo smažené na tuku či naopak žádné nebo k tomu smažený sýr či jiné nevhodné bílkoviny, je to fakt věda. Já střídavě dietním a nedietím už taky pár let, tak výsledek s těmi poledními menu je, že si vařím sama a nosím do práce krabičky nebo si dám ten salát a běžné jídlo jen v rámci porušování diety, tho je taky hojně. Jinak tedy, jak člověk občas viděl třeba ve Jste to, co jíte, že by odvážili přílohu či přesně sypali z rukávu gramáže a kvalitu masa, to je taky úplná utopie. Mají toho v poledne fakt moc, taky je to o lidech a ani v jiné časy je to prostě o tom, kdo obsluhuje. Taky ty rady, že se člověk má zeptat na uezniny, co to obsahuje, kolik procent masa atd. tak jsem to zkusila v jednom případě na třech místech. Tak na dvou se mi vyloženě vysmáli, co já si husa myslím a na třetím že prý neví.

 
orinka
orinka - 25.6.2012 15:06

no, a mně stačí stressy co mám doma, přestává mi tak chutnat a mám šest kg dole i bez diety.smajlik - 26

 
Verera
Verera - 25.6.2012 14:20

Ono se dá zhubnout jen když člověk trvale změní styl stravování a aby to zvládl, musí mu ten nový vyhovovat a chutnat. To by měl být cíl výživových poradců - vymyslet s dotyčným taková jídla, která vyhovují energeticky i výživovou hodnotou a přitom se co nejmíň liší od toho, co mu jí s oblibou teď.

Já si nemůžu pomoct,ale netučné sýry a nízkotučné jogurty jsou hnus, to raději nebudu jíst nic než tyhle rádoby zdravé pokrmy. smajlik - 26

 
sharon
sharon - 25.6.2012 11:33

kašlu na to....přibrala jsem díky absenci pohybu a nezblázním se z toho....artróza, skleróza či alzheimer přijde v pozdějším věku na každýho ať je tlustej nebo hubenej......
raději budu tak jak jsem protože když vidím třeba Elišku Bučkovou od Noida Bárty nebo Ivu Kubelkovou v plavkách tak bych holkám koupila hamburger.......smajlik - 9

 
Almega
Almega - 25.6.2012 9:37

PEGG: Taky jsem se nad tím slovem otřásla hnusem....Jinak já taková jídla,co jsou výše uvedená,nejím,po hospodách nechodím a doma nic takového nevaříme....Nehubnu,naštěstí ani netloustnu,ale už jsem z toho otrávená,když se vidím...Fuj!! Ale počítat si nějaké kalorie a příliš se zabývat žrádlem,tak to není nic pro mne.Já jím klidně denně to samé,kus salámu a housku (např.),ale po tom se tedy nehubne...

 
PEGG
PEGG - 25.6.2012 9:22

.slunecnice. - 25.6.2012 0:05 - taky tyhle patvary nesnášímsmajlik - 61

Milajska - 25.6.2012 9:04 - já sice nemám 100, ale za poslední půl rok mám 5 noře ani nevím jak. Štve mě to, ale hladovět kvůli tomu nebudu.smajlik - 61smajlik - 62smajlik - 45

 
Milajska
Milajska - 25.6.2012 9:04

PEGG: Super názor smajlik - 94. Jsem na tom podobně...Navíc si myslím, že změna jídelníčku je jen na nějakou chvíli a že málokdo to bude "držet" celý život...
Před pár lety jsem si počítala kalorie, naučila jsem se nějakému režimu a zhubla 19 kg. Pak jsem postupně "povolovala" a jsem tam, kde jsem byla - na 100Kg smajlik - 97. Takže - buď to chce super motivaci a nebo pevnou vůli - kdo to dokáže???

 
PEGG
PEGG - 25.6.2012 7:53

A upřímně, mě už to nebaví.smajlik - 80 Pořád se hlídám a výsledek stejně nic moc. Mám pocit, že se neustále šidímsmajlik - 68 a odpírám si to co mám ráda a snažím se to nahradit věcmi, které ráda nemám, ale všude nám je podsouvají jako zdravá a vhodná. Co mám asi tak dělat, když syrová zelenina mi nechutná, jo malé množství jako příloha, to ano, ale bych to měla jako hlavní jídlo a tu hromadu lupení doplnila plátečkem libového masa skrz který je vidět? Ptám se, za co tak trpím?smajlik - 68 copak jsem přežvýkavec?
Teď mám v lednici borůvky a udělám si z nich koláč s máslovou drobenousmajlik - 57 Dietní poradce by mi asi navrhl jinou variantu, syrové borůvky s kapkou netučné smetany a bez cukru, ale na to já mu z vysoka kašlu.smajlik - 37
smajlik - 61

 
.slunecnice.
.slunecnice. - 25.6.2012 0:05

meníčkář...jezis co to je za blby slovosmajlik - 98smajlik - 80

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77176.
    Archiv anket.