Co jíst, když máte krevní skupinu A
Krevní skupina A byla původně vybavena pro život v husté koncentraci obyvatel a pro stresy usedlejšího životního stylu. Její nositel má tedy otevřenou a spolupracující povahu, je slušný, ukázněný, uznává zákony a ovládá sebekontrolu. Jeho předkové museli být chytří, citliví a velmi inteligentní, aby přežili. Potlačuje v sobě úzkost, proto se mějte na pozoru, když vybuchne. Když stres dosáhne větších rozměrů, stává se úzkostlivým a vztahovačným, vše si bere osobně.
Tito lidé instinktivně odmítají současné bezohledné vůdcovství, i když i mezi nimi se najdou prezidenti: Lyndon Johnson, Richard Nixon a Jimmy Carter. Nejznámějším člověkem s touto krevní skupinou byl Adolf Hitler – jeho hlavní vlastností byla nesmírná přecitlivělost, která ho přivedla k šílenství.
Co charakterizuje tuto skupinu?
První vegetarián – sklidí, co zaseje – citlivý trávicí trakt – odolný imunitní systém – dobře se adaptuje na novou stravu i změny prostředí – potřebuje rostlinnou stravu k udržení štíhlosti a produktivity.
Potraviny podporující váhový přírůstek:
Maso – špatně stravitelné, skladuje se ve formě tuku;
mléčné výrobky – narušují metabolismus živin;
pšenice v nadbytečném množství – narušuje využití kalorií.
Potraviny podporující váhový úbytek:
Rostlinné oleje – usnadňují trávení, brání retenci tekutin;
potraviny ze soji – usnadňují trávení, rychle metabolizují;
zelenina – podporuje metabolismus, zvyšuje hybnost střev;
ananas – zvyšuje využití kalorií a hybnost střev.
Nyní k jednotlivým druhům:
1. Jsou prospěšné, něco jako lék.
2. Jsou neutrální, něco jako potravina.
3. Jsou zakázané, něco jako jed.
MASO A DRŮBEŽ
1. Bohužel nic.
2. Kuře, krůta, slepice.
3. Slanina, tetřev, kachna, králík, srdce, křepelka, skopové, vepřové, šunka, hovězí, zvěřina, játra, bažant, husa, telecí, jehněčí.
MOŘSKÉ PRODUKTY
1. Kapr, pstruh, makrela, bělomasé ryby, sardinky, hlemýždi, siven, treska, okoun, losos.
2. Tuňák, žralok, jeseter, štika, ryby se žlutým masem.
3. Ančovičky, mlži, raci, platýs, kaviár, vyza, krabi, úhoř, ústřice, lastury, barracuda, sumcovité, chobotnice, žáby, uzený losos, sleď, želvy, halibut, kalamar, humr.
VEJCE A MLÉČNÉ PRODUKTY
1. Sojový sýr a sojové mléko.
2. Kozí sýr, jogurt, mozzarella, kefír, ricotta, kozí mléko, mražený jogurt.
3. Plísňové sýry, krémové sýry, cottage, máslo, gouda, podmáslí, čedar, plnotučné i 2% mléko, parmezán, šerbet, ementál, hermelín, zmrzlina, syrovátka.
TUKY A OLEJE
1. Olej z lněného semínka, olivový.
2. Z tresčích jater, řepkový.
3. Kukuřičný, sezamový, saflorový, podzemnicový, bavlníkový.
OŘECHY A SEMÍNKA
1. Arašídy, dýňová semínka, arašídové máslo.
2. Mák, lískové oříšky, vlašské, ličí, jedlé kaštany, slunečnicová semínka, mandle.
3. Para, kešu, pistácie.
FAZOLE A LUŠTĚNINY
1. Čočka, soja, hrách, fazole: strakaté, zelené, černé.
2. Bob, fazolové lusky, bílé fazole, hrachové lusky.
3. Fazole: červené, měsíční, modré.
CEREÁLIE
1. Amarant, pohanka, kasha.
2. Ječmen, ovesná, rýžová kaše, pšenice špalda, ovesné otruby, kukuřičná kaše a lupínky, burisony, jáhly.
3. Škrob, pšeničné otruby, klíčky, müsli, pšeničná kaše.
CHLÉB A PEKÁRENSKÉ VÝROBKY
1. Esejský, ezekielský, z naklíčené pšenice, rýžový koláč, chléb ze sojové mouky.
2. Pšeničné bagety, 100% žitný, křehký, vločkový, vita, bezlepkový, proso.
3. Tvrdá pšenice, maces, suchary, vysokoproteinový, pumprnikl, anglické suchary, celozrnný chléb.
OBILÍ A TĚSTOVINY
1. Pohanková kasha, žitná, rýžová a ovesná mouka.
2. Kuskus, mouka glutenová, z tvrdé pšenice, ze špaldy, ječmene a grahamová, rýže basmati, bílá, hnědá.
3. Bílá mouka, z celozrnné pšenice, těstoviny ze semoliny a špenátové.
ZELENINA
1. Artyčoky, ibišek, brokolice, cibule, pampeliška, pórek, čekanka, pastinák, česnek, kedlubna, naklíčená vojtěška, vodnice, slunečnice, mrkev, petržel, špenát, kapusta, tofu, římský salát.
2. Chřest, ředkvička, červená řepa, celer, okurka, bambusové výhonky, fenykl, květák, ledový salát, avokádo, kmín, kerblík, všechny druhy tykve, chaluha, cuketa, koriandr, šalotka, zelené olivy, kukuřice, kaštan, růžičková kapusta.
3. Veškeré zelí, lilek, rajčata, španělské, řecké a černé olivy, houby, papriky, červené a sladké brambory.
OVOCE
1. Meruňky, ananas, třešně, blumy, fíky, citrony, borůvky, rozinky, ostružiny, klikva, švestky, grep.
2. Jablka, datle, melouny, hroznové víno, granátové jablko, jahody, rybíz, angrešt, nektarinky, kiwi, maliny, hrušky, limetka.
3. Banány, reveň, ananasový meloun, papája, mango, kokos, mandarinky, pomeranče.
ŠTÁVY A TEKUTINY
1. Meruňky, ananas, grep, celer, černá třešeň, voda s citronem, švestky, mrkev.
2. Jablečná šťáva a mošt, ananas, šťáva ze zelí, okurka, hroznové víno.
3. Pomeranč, papája, rajská.
KOŘENÍ
1. Ječný slad, sojová omáčka, zázvor, česnek, melasa, tamari.
2. Agar, máta, mandlový extrakt, nové koření, muškátový oříšek, anýz, paprika, bobkový list, hřebíček – atd… protože jich je hodně, přejdeme k zakázaným:
3. Kapary, jablečný ocet, kajenský, bílý a černý pepř, libavka, vinný ocet bílý a červený, želatina, chilli.
CHUŤOVÉ PŘÍSADY
1. Hořčice.
2. Džem z povoleného ovoce, košer, sladká, koprová a kyselá marináda, salátové dresinky.
3. Kečup, majonéza, worchester.
BYLINNÉ ČAJE
1. Vojtěška, hloh, lopuch, heřmánek, třezalka, ženšen, aloe, šípky, echinacea, kozlík, zelený.
2. Divizna, černý bez, maliník, chmel, sena, bříza, verbena, pampeliška, mateřídouška, šalvěj, petržel, podběl.
3. Šťovík, reveň, jetel luční.
RŮZNÉ NÁPOJE
1. Káva, zelený čaj, červené víno.
2. Bílé víno.
3. Pivo, limonády, černý čaj, sodovky, minerálky, destiláty.
VÝŽIVOVÉ DOPLŇKY
Posílení imunity, dodání protirakovinných antioxidantů, prevence infekcí, posílení srdce.
POHYB
Krevní skupina A na první stadium stresu reaguje duševně, látky vylučované nadledvinkami zaplavují mozek, vzniká úzkost, podráždění, hyperaktivita, člověk se cítí slabý. Proto je nutné osvojit si uklidňující techniky, jako je jóga nebo meditace.
Trvalý stres totiž tlačí tuto skupinu k rakovině a nemocem srdce.
Proto také nejsou vhodné náročné sporty, které vaši energii vyčerpávají. Z této skupiny se pravděpodobně rekrutují ti vrcholoví sportovci, kteří mají častá zranění.
Doporučujeme:
Tai-chi, hatha jóga, bojová umění, golf, ostrá chůze, plavání, tanec, nízké zatížení při aerobicu, strečink
Vždy cca 30 minut a přibližně 3x týdně.
Příště se podíváme na skupiny B a AB.
25.1.2007 Rubrika: | Komentářů 52 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5