Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jablko, neoblíbenější ovoce

Jablko, neoblíbenější ovoce

Podzim je čas jablek, tedy ovoce, kterého se u nás spotřebuje zdaleka nejvíce. Víte však, že jablka patří mezi nejzdravější plody, na lidské tělo působí po všech stránkách harmonicky, obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek a jsou zdravější než citrusy?

Konzumací jablek

- desinfikujete ústní dutinu (ale pozor, neznamená to, že si nemusíte čistit zuby!)

- upravíte výši svého cholesterolu na podprůměrnou úroveň

- odvedete přebytečnou vodu z organismu a tím ulevíte svému srdci, které se nemusí tolik namáhat

- chráníte mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou a pomáháte snižovat riziko vzniku rakoviny

- podporujete krvetvorbu

- chráníte své tělo před revmatismem

- pomáháte při čistění střev, jablka působí proti zácpě a spolu s macerovaným lněným semínkem pomáhají při hemoroidech

- můžete bojovat proti chřipce a nachlazení, protože jablka mají protizánětlivé vlastnosti

Patříte mezi ty, kterým vadí chroupání syrových plodů? Potom zkuste využít produkty z jablek. Pití jablečného jablkomoštu pomáhá při potížích s ledvinami, s ledvinovými kameny a pískem. Jablečný ocet pomáhá odbourávat tuk a je to podpůrný prostředek při redukčních dietách. Jablečná šťáva je také vhodná na pročištění organismu při postních kůrách.

Jedno jablko obsahuje více než třicet minerálních látek. Enzymy v něm obsažené ovlivňují činnost zažívacího traktu. Příznivě působí při zažívání či střevních potížích, normalizují střevní mikroflóru a díky obsahu látek podobných inzulínu šetří slinivku břišní. Fruktóza se v těle rozkládá pomaleji a udržuje tak stabilní hladinu cukrů v krvi. Jablko obsahuje ze všeho ovoce největší množství pektinu, což je rozpustná vláknina, která podporuje střevní peristaltiku, zabraňuje množení škodlivých mikroorganismů a napomáhá vylučování toxinů z těla ven. V jablku jsou obsaženy vitaminy A, B, C, E, kyselina listovaá Obsahuje také flavonidy, které výrazně snižují riziko srdečních chorob. Vysoký obsah draslíku pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle. Jablka jsou navíc výrazným zdrojem pozitivních antioxidantů.

Pojďme nakonec vyzkoušet nějaký dobrý recept. Co třeba zimní jablečnou marmeládu? Připravte si 800 g oloupaných jablek, 75 g mandlových plátků, mletou skořici, trochu citrónové šťávy, 75 g rozinek a 500 g želírovacího cukru. Jablka rozkrájejte na menší kousky, podlijte trochou vody a rozvařte je. Do směsi potom přidejte orestované mandle se skořicí, rozinkami a cukrem. Následně přidejte i citrónovou šťávu a vše povařte, dokud marmeláda nezhoustne. Ještě horkou ji naplňte do skleniček s víčkem, které na několik minut otočte dnem vzhůru.

 

Blanka Moravcová


11.10.2011   Rubrika: Příroda, zahrádka   |   Komentářů 24   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jablko, neoblíbenější ovoce

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-24
Světlonoska
Světlonoska - 11.10.2011 19:04

Kdysi jsem měla rituál,sníst v posteli předsmajlik - 28jablkosmajlik - 94

 
YXH
YXH - 11.10.2011 18:30

Linda: Teda jeste muzu byt rada, ze mame tak dlouhou zimu kdy nic nekvete.smajlik - 68 ale vadily mi chvili i tresne a ted mam pokoj, dokonce i jablka uz snasim lip, az na ta zelena. Brambory proste varim ve slupce.

 
YXH
YXH - 11.10.2011 18:21

Viv :o): Ja mam taky alergii na brizu, a vadi mi hlavne zelena jablka. Nekdy se po nich dusim a nebo mam pri loupani puchyre na rukou, ale taky mi to delaji nekdy i syrove brambory, kdyz je loupu. Ale nevim, jestli to je v dobe kdy jsou brizy aktivni nebo i jindy smajlik - 26

 
orinka
orinka - 11.10.2011 18:12

Ťapina: to musíš vyzkoušet víc odrůd a hlavně si vybírej dobré prodejce. Jabka z EU chutnají jako řepasmajlik - 68.

 
evropka
evropka - 11.10.2011 15:39

neb jsem byla pokárána za nehospodaření,včera byl pokus a hrušková povidla a kupodivu se povedlasmajlik - 26

 
evropka
evropka - 11.10.2011 15:38

Ťapina: taky taksmajlik - 72

 
Viv :o)
Viv :o) - 11.10.2011 15:23

Linda: no my jsme vedely o tesouvislosti, ale proc, to uz jsem nejak jen tusila, tak jak si to vysvetlila to dava smysl smajlik - 47

 
Ťapina
Ťapina - 11.10.2011 14:56

Jablka jedině ve štrůdlu nebo mošt, jinak mi nechutnají. Jo, takhle hrušky, to je jiná.

 
Juana
Juana - 11.10.2011 14:46

Syn si zas stěžuje, že ho po jablku bolí hlava - jen po syrovém. Možná taky nějaká forma alergie?

 
Linda
Linda - 11.10.2011 14:20

Viv :o): loupák: tak jsem to docetla a koukám ,ze tak daleko jste taky dosly smajlik - 16

 
Linda
Linda - 11.10.2011 14:02

Viv :o): loupák: me bylo odbornikem vysvetleno, ze jablko reaguje spolecne s pylem (z ceho si uz samozrejme nepamatuji), ale proste kdyz dotycná rostlina / strom kvete reaguje telo vyrazneji nez kdyz nekvete, protoze na ten pyl a jablko telo reaguje stejne. Kdyz pyl neni ve vzduchu snese telo vic jablka, kdyz je pyl ve vzduchu reaguje telo na mensi porci jablka (a jeho zpracované produkty). A hruska zase reaguje s nejakou jinou rostlinou, v podstate kazdé ovoce má nejakou spojitost s nejakou kytkou nebo stromem. Nekde na internetu se najdou i tabulky co se snese / nesnese s cim

 
štoudev
štoudev - 11.10.2011 13:42

LenkaT: je to tak. Všechna uvařená jídla jsou bez kalorií smajlik - 68smajlik - 77smajlik - 47 (ale tají se to, aby se příliš nerozšířilo obžerstvísmajlik - 42)

 
LenkaT
LenkaT - 11.10.2011 13:34

majucha: kdyby se vařením z jídla odstraňovaly kalorie, to by bylo fajn smajlik - 68

 
štoudev
štoudev - 11.10.2011 13:28

loupák: no jasně, vařením rozhodně zničíš třeba enzymy, pektin, fruktózu a hlavně a především kalorie! smajlik - 42smajlik - 34

 
loupák
loupák - 11.10.2011 13:20

sharon:to jsem si taky myslela,ale z dnešního článku to tak nevyplývásmajlik - 26

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-24
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77184.
    Archiv anket.