Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Borůvky v české kuchyni. Pochutnejte si na nich.

Borůvky v české kuchyni. Pochutnejte si na nich.

V lesích a vřesovištích rostou porosty borůvek, nízkých keříků, jejichž listy na zimu opadají. O borůvkové keříky se lidé začínají zajímat až v červenci, kdy na nich dozrávají borůvky. Borůvky ale taky krásně kvetou v květnu a červnu. Květy vyrůstají na dosti dlouhých převislých stopkách, mají načervenalý nádech a jejich koruna srůstá v širokou baňku. Plody borůvek jsou nejprve zelené, postupně červenají a nakonec se změní v modravě černé bobule.

V Pošumaví dříve nasbírané borůvky sušívali na střechách svých chalup a sušené je ukládali na zimu.

Borůvky jsou vynikající nejenom syrové, ale i jako součást mnoha pokrmů. V jižních Čechách již ve středověku vařili z borůvek sladkou kaši, kterou zahušťovali moukou a perníkem. Taky dnes se těšíme na ten krásný čas borůvkových koláčů. Koláč s borůvkami pěkně do vysoka posypaný sladkou drolenkou, to je panečku lahůdka. A což tak borůvkové knedlíky s máslem a tvarohem.

Když borůvky rozvaříme, namažeme na vdolek, posypeme tvarohem a přidáme šlehačku, no to je teprve dobrota. Kam se hrabou všechny dorty a zákusky. Je docela možné, že známé české přísloví „někdo má rád vdolky, jiný holky“, vymyslel nějaký kulaťoučký starší pán, pojídaje právě borůvkové vdolky. Při sbírání borůvek tyto sice jen pomalu přibývají v konvičce, ale představa borůvkových hodů stojí za trochu té práce.

 

Pro vaši inspiraci několik výborných borůvkových receptů

 

Borůvky s rumem

Potřebujete: 600 g čerstvých borůvek, 100 g moučkového cukru, 50 ml rumu, 150 ml sladké smetany

Postup: Borůvky omyjeme a očistíme, rozmačkáme vidličkou, pokapeme rumem, posypeme cukrem a promícháme. Pak zalijeme smetanou. Podáváme vychlazené.

 

Ovocný salát

Potřebujete: 300 g broskví (čerstvé nebo z konzervy), 300 g čerstvých borůvek, 300 g bílých hroznů (nejlépe bez pecek), 300 g jahod nebo jiného sezonního ovoce, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžičku citronové kůry, 250 g tvarohu, 200 ml šlehačky, 50 g cukru moučky, 65 g sekaných vlašských ořechů

Postup: Větší ovoce nakrájíme na plátky. Do velké skleněné mísy vrstvíme broskve, borůvky, hrozny, jahody. Vyšleháme šlehačku s moučkovým cukrem. V jiné misce smícháme tvaroh s citronovou kůrou a šťávou, poté vmícháme šlehačku. Hmotou pokryjeme ovoce, posypeme sekanými ořechy, přikryjeme a necháme vychladit.

 

Borůvkové lívance

Potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 g krystalového cukru, 2 dl polotučného mléka, 2 vejce, borůvky, prášek do pečiva, olej, šlehačka, marmeláda

Postup: Ve vyšší míse smíchejte mouku s cukrem a sáčkem prášku do pečiva. Pak přilijte mléko a 2 PL oleje. Zamíchejte. Vejce rozklepněte do hrnečku, vidličkou našlehejte. Přidejte k předchozím surovinám, dobře promíchejte, odstraňte případné hrudky. Na pánvičce rozehřejte trošku oleje a naběračkou tvořte malé kruhy (práci si usnadníte lívanečníkem). Pečeme z obou stran dozlatova. Pomažte marmeládou, navrch dejte borůvky a kopeček šlehačky.

 

Máte nějaké svě oblíbené borůvkové recepty? Podělte se o ně v diskusi.

Jiří Glet


25.6.2012   Rubrika: Příroda, zahrádka   |   Komentářů 10   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3,1/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Borůvky v české kuchyni. Pochutnejte si na nich.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Anni
Anni - 25.6.2012 19:23

na boruvkach jsem byla, nasbirala jsem skoro 2 kg, takze kolac, jidlo a par marmelad, jen se po nich zaprasilo...ale byla jsem na nich v kraji, ted jsou uz i u nas a jelikoz je mala na ozdravnem pobytu se skolkou, asi v tydnu jeste zajdusmajlik - 57....a teda zapomeli jste na to, jak jsou zdrave, pry dokonce prodluzuji zivotsmajlik - 58

 
Lissie
Lissie - 25.6.2012 16:40

Borůvky jsou bezva, cokoliv s nimi, dala bych si nějaký ten koláč nebo lívanečky. Jen u nás na truhu jsou za trošku šílené ceny, to by mi bylo líto dát. To raději rybíz ze zahrady, je ho spousta a zdarma. Ovšem ten se nedá s borůvkami srovnat, ty jsou pro mě vzácnost. A ani nevím, že by někde u nás poblíže rostly...

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 25.6.2012 15:51

babička dělala svítek s borůvkamasmajlik - 57

mám ráda knedlíky, koláč a nebo rozmačkané s kysanou smetanou.smajlik - 57
půjdu kouknout do lesa

 
modroočka
modroočka - 25.6.2012 15:35

borůvkové lívance nemají chybu...

 
sharon
sharon - 25.6.2012 11:40

a horké borůvky se zmrzlinou a šlehačkou ...mňááám,smajlik - 47 jen je nesbírám díky klíšťatům, zajdu si na ně do restaurace...smajlik - 57smajlik - 58

 
manka
manka - 25.6.2012 9:02

v sobotu jsem nasbírala skoro litr, upekla jsem výborný kynutý koláč, nahoře tvaroh a borůvky a posypka, jen se po něm zaprášilo.

 
Haninka
Haninka - 25.6.2012 8:59

Jarča*: už jsme ho měli o víkendu, přijela s ním moje máma, koupila už borůvky někde na trhu smajlik - 57

 
evča.
evča. - 25.6.2012 8:32

r1911: Jarča*: na koláč tvaroh, navrch borůvky, posýpátkosmajlik - 47smajlik - 57smajlik - 54

 
Jarča*
Jarča* - 25.6.2012 7:59

Není nad klasický borůvkový koláč - tenké těsto, hodně borůvek a drobenkasmajlik - 47smajlik - 57

 
r1911
r1911 - 25.6.2012 7:47

V pátek jsme měli kynuté knedlíky, když jsme si nedali jahodové, tak aspoň borůvkové. smajlik - 57 Jinak borůvky mám nejraději čerstvé, jen prosypat trochou cukru, nebo do nějaké buchty (třeba metýnky). Babička dělávala kompot, to byla dobrota. smajlik - 47

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77190.
    Archiv anket.