Znáte kdouloň? Malá hodinka přírodopisu.
Znáte kdouli, tedy kdouloň, Cydonia oblonga? Je snad ještě krásnější než mišpule. Běžně se s ní setkáme v jižní Evropě, u nás roste jen v teplých oblastech. Tvoří keř, nebo nízký stromek. Na jaře nás potěší velkými, sladce růžovými květy, na podzim velkými, žlutými a voňavými plody. Jíst za syrova se ovšem nedají, jsou jako štolwerk, ale jsou z nich dobré kompoty. Vzpomínám na dětství, kdy se kdoulový kompot v plechovkách dovážel z Bulharska. Plody je ale nutno povařit, aby změkly.
Voňavé plody kdouloní dávaly naše babičky do prádla, aby také vonělo. Nyní už na to máme chemii. Kdoule (plody) obsahují veliké množství pektinu, zvláště kolem semen. To se využívá v kuchyni pro přípravu kdoulového rosolu - je výborný, ale ta práce! Nastrouhat, povařit v malém množství vody, vylisovat, nalít do formiček, nechat ztuhnout a vysušit. Práce jako na kostele, ale pak to lenivé cucání gumovitých kousků...
Kdouloň je tedy převážně okrasným stromkem. Mohu ji doporučit. Vytvarovat do malého stromku, pod ni dát lavičku a těšit se na jaře krásnými květy, v létě stínem a na podzim zlatými plody.
Technická poznámka: chceme-li si udělat kdoulový kompot, musíme plody včas sklidit. Při přezrávání sice neměknou, ale zato uvnitř hnědnou.
A ještě jedna poznámka - kdouloně jsou často zaměňovány za kdoulovec, Chaenomeles japonica. Ten je sice s kdouloní příbuzný, ale roste keřovitě, je pichlavý, kvete brzy na jaře rudými či růžovými květy. Plody jsou malé, také voní a jsou stejně tvrdé jako kdoule.
http://www.floranazahrade.cz/200309/zlate.htm
http://mujweb.cz/www/kartmen/byliny/kdoule.htm
http://www.pelargonie.cz/kdoulovec.html
20.4.2006 Rubrika: | Komentářů 5 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5